Ceren Ercih

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Zeki Çeler, 2. tura kalan Mustafa Akıncı’nın toplumun tüm kesimlerinden oy aldığını ifade etti. Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu olan Çeler, bu desteğin 2. Turda da sürmesini istedi. Çeler, vatandaşları 2. turda sandığa gitmeye çağırdı. 

“BİR DEĞİŞİM İSTİYORSANIZ SANDIĞA GİDECEKSİNİZ VE BUNU OYUNUZLA YANSITACAKSINIZ” 

Kendi partilerinin destek olduğu isim Mustafa Akıncı’nın 2. Tura kalmasının kendileri için sürpriz olmadığını belirten TDP milletvekili Zeki Çeler, Akıncı’nın toplumun tüm kesiminden oy aldığını söyledi. Halkın sandığa katılım oranının düşmesinin tepkinin bir sonucu olduğunu ifade eden Çeler şunları kaydetti; “Burada aslında sandığa gitmeyen kesimin neden gitmediğini araştırmak gerekir. Pek tabi ki bu araştırmacılar tarafından yapılacak. Özellikle devletinde bu araştırmayı yapmasını diliyorum ama şöyle bir şey var demek ki, insanlardaki o bıkkınlık bitmedi. Sandığa gitmemek bir çözüm değildir. Sandığa gitmediğiniz sürece var olan statükonun devamına yardımcı oluyorsunuz. İster istemez bir kısım insanımız takım tutar gibi parti tutmaya devam ediyor. Gerçekten bir değişim istiyorsanız sandığa gideceksiniz ve bunu oyunuzla yansıtacaksınız. Size en yakın olana oyu vermekle de görüşlerinizin gereken ortamlarda vurgulanmasına onay vereceksiniz.” 

“BOYKOT ETMENİN DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜRSENİZ O ZAMAN HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEZ” 

Çeler, 2. tur için bir sandık boykotu beklemediğini ifade etti. Çeler; “Umutsuzlukla hiçbir şey değişmeyecek diyerek bir kenarda durup boykot etmenin doğru olduğunu düşünürseniz o zaman hiçbir şey değişmez. Var olanlar daha da güçlenerek sizi yönetmeye devam eder” dedi. 
Bir soru üzerine CTP’nin desteğinin 2. turda alınıp alınmayacağı değerlendirmesi de yapan Çeler, federal çözüme inananların Akıncı’yı destekleyeceklerini savundu. Çeler, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sayın Akıncı’ya destek olacaklar. Ben ona inanıyorum. Kıbrıs’ta federal bir çözüme destek olacaklar. İçerisinde yurt sevgisi olan tüm insanlar Sayın Akıncı’ya oy verecekler. Ben inanıyorum ki sandıkta önümüzdeki hafta cumhurbaşkanı olarak seçeceğiz.” 

“BENCE BU SEÇİMLERDE KİMSE KAYBETMEDİ” 

“Aslında kimse kaybetmedi” diyen Çeler, seçim sonuçlarının partilerin kendilerini değerlendirme ve özeleştiri yapmaları için bir fırsat olduğunu vurguladı ve şunları kaydetti; “Dengelerin bir kısmını alt üst eden bir seçim sonucu gelmiş olabilir. Bu toplumda insanlar bir nebzede olsa sandıkta gücün kendilerinde olduğunun farkına varmaları gerekir. Bu tüm partilerin içteki vaziyetlerinin yeniden gözden geçirilmesine sebep olacaktır. Bence bu seçimlerde kimse ve hiçbir parti kaybetmedi. Bu seçimlerin sonucu ve önümüzdeki haftanın sonucu kendi içlerindeki yanlışlarını görüp bunu düzeltmek ve toplumun beklentilerini gerçek anlamda karşılamak adına çalışmalarını sürdürüp halkın kazanacağı bir sonucun başlangıcını gösterdi.” 

“HEP DESTEK OYLARIYDI” 

Akıncı’nın aldığı oyların tepki oyları olmadığına dikkat çeken Çeler, sözlerini şöyle tamamladı; “Bence, hep destek oylarıydı. Belki çok düşük bir rakam tepki olarak söyleyebiliriz ama gözümle gördüğümü hep söyledim. İnsanlar, bize hatırımızı sormadan önce Akıncı’yı sordular. Bu aslında en baştan beri söylediğim bir şeydi. Toplumu bir araya getirecek, toplumu yanında gösterecek gerekli koşullarda toplumla beraber hareket edebilecek bir kişiliğe sahiptir Sayın Akıncı. Bunu daha seçilmeden sağladı. Hepimizi birlik olmaya davet etti.”