Eline Haberal Kıbrıslı’nın o günkü sayısını alan TDP Milletvekili Çeler, çıkan haberin ardından başka bir vatandaştan da aynı ücretin alındığını söyleyerek “Bu da mı yanlışlık?” diye sordu.

Zeki Çeler'in Meclis'de konu aldığı haber için tıklayınız

Ömer KADİROĞLU

Devlet hastanelerinde muayene ücretinin 5 TL’den 30 TL’ye yükseltilmesi ile ilgili Haberal Kıbrıslı’nın 17 Ekim’de  “Yanlışlık olmuş” başlığıyla manşete taşıdığı haber dün mecliste konu oldu. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler kendisine başka bir sigortalı vatandaş tarafından iletilen 30 TL’lik muayene makbuzu ile Haberal Kıbrıslı gazetesini meclis kürsüsüne götürerek, “Buda mı yanlışlık?” diye sordu.

“Bu da mı yanlışlık”

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, dün meclis toplantısında söz aldığı sırada Sağlık Bakanlığı tarafından devlet hastanelerinde acil serviste alınan 30-35 TL’lik sağlık ücretini gündeme taşıyarak, devlet hastanelerinde alınan ücretin doğru bir uygulama olmadığını söyledi. Daha önce de Haberal Kıbrıslı’nın konu ettiği ücretlendirme ile ilgili haberin ardından, iki gün önce başka bir sigortalı kişiden 30 TL muayene ücreti alındığını belirten Çeler, “Birincisi yanlışlıkla oldu! Peki, bu da mı yanlışlık” diye sordu. Daha önce Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin vatandaşlardan böyle bir ücretin alınmasına karşılık “Yanlışlık olmuş” şeklindeki açıklamasının ardından, yeniden böyle bir konunun gündeme gelmesine bir anlam veremediğini söyledi.

“Ücretsiz vermek zorundasınız”

Anayasanın 45’inci maddesi gereği devletin beden ve ruh sağlığı ile ilgili halkına hizmet vermesi gerektiğine dikkat çeken Çeler, geçmiş hükümet döneminde 5 TL’lik ücret alınmasına en çok tepki gösteren partinin CTP-BG olduğunu ve şu anda hükümette olan bu partinin bu uygulamayı yüzde 600 arttırarak sürdürmesinin çok büyük bir ayıp olduğunu kaydetti. “Halktan vergi alıyorsanız sağlık hizmetini ücretsiz vermek zorundasınız” diyen Çeler, Sağlık Bakanı’na “Bu daha ne kadar sürecek? Bu ne kadar etiktir? Anayasaya aykırı mı, değil mi?” şeklinde sorular yöneltti.