Nupelda KARABUĞDAY

Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Zeki Çeler, müzakere sürecini değerlendirdi. Sürecin şeffaf bir şekilde ilerlediğini belirten Çeler, aksini iddia eden vekilleri tutanakları okumamakla suçladı. 

ADA TV’de yayımlanan Gözde Bekir’in Moderatörlüğü’ndeki Günaydın Ada Programı’na konuk olan Çeler, mülkiyet konusunda kriterlerin iade, takas ve tazminat olduğunu belirterek aksi bir senaryonun hayata geçmesine ihtimal vermediğini vurguladı. Görüşme tutanaklarının Meclis’e geldiğini söyleyen Çeler, bazı vekillerin bu tutanakları okumadan eleştirdiklerini ifade etti. 

Çeler, “Bunları siyasi partiler söylüyorsa bu resmen provokasyondur. Cumhurbaşkanlığı yaptığı görüşmelerinin tutanaklarını Meclis’e gönderiyor. Bunları okumuyorlarsa, böyle bir şey söyleme hakları yoktur. Orada kelimesi kelimesine nelerin konuşulduğu anlatılıyor. Müzakerecilerin yaptığı görüşmeler de tutanaklar halinde gönderiliyor. Bu hak size tanınıyorsa, siz bunu okumuyorsanız, burada Cumhurbaşkanımızın şeffaf olmadığı yönde söz söyleme hakkınız yoktur” dedi. 

MÜLKİYET KONUSU 

Son dönemin en çok tartışılan konusu mülkiyetle ilgili belirsizliklerin olmadığını mülkiyetin iade, takas ve tazminat olarak 3 şekilde çözülebileceğini belirten Zeki Çeler, ağırlıklı olarak tazminat ve takas olacağına inandığını söyledi. 

Çeler, bu tazminatların nereden karşılanacağı sorusuna da “Tazminat nereden karşılanacak? Sayın Başkan da bunu söylüyor, bu konuda yeterli bağışlar ortaya çıkmadan bu fon oluşturulmadan böyle boş yere bir anlaşmaya gidilmeyeceği ortadadır. 

Federal mekanizmaya bırakılıyorsa doğal kaynaklar ve bizim de hakkımız varsa doğal olarak belki bir dönemliğine o hakkımızdan feragat ederiz, o taraf öder tazminatı“ şeklinde yanıt verdi. 

“SÜREÇ KIBRISLI TÜRKLER ALEYHİNE DEĞİL” 

Müzakere masasında Avrupa Birliği’nin olmasının Kıbrıslı Türkler aleyhine bir durum yaratıp yaratmayacağına ilişkin değerlendirmede de bulunan Çeler, bu durumun bir handikap olmadığını söyledi. 

Çeler, AB’nin teknik konularda masada olduğunu belirterek , “Görüşme masasında değil teknik olarak varılacak bir anlaşmada adanın kuzeyinde AB müktesebatı uygulanmıyor. Neden biz anlaşma olmadan teknik olarak hazırlıklarımızı tamamlamayalım? O yüzden AB’den bir yetkilinin gelmesi en azından AB konularında teknik olarak taraflara ve özellikle de Kuzey’e bilgi vermesi hiç yanlış değil.” 

“GEÇMİŞLE YÜZLEŞİLMESİ GEREKİR” 

İki toplumun da geçmişte üzücü olaylar yaşadığını söyleyen Çeler, bu acıların unutulmamasını ancak yaraların sarılması ve geçmişle yüzleşilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Çeler, bu noktada siyasilerin, basının ve toplumların daha çok iki toplumlu eylemler, yayınlar ve konferanslarda buluşmasını da istedi.