Zeki Çeler, gündem dışı konuşmasında “Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC hükümetleri arasında imzalanan ve KKTC’de gençlik ve spor alanında bir koordinasyon ofisi açılmasını öngören protokolü” eleştirdi.

Çeler, ülkedeki sportif ve kültürel aktivitilerin imzalanan bu protokolle Türkiye’ye devredileceğini, ülkenin tehlikeli bir organizasyona sürüklenildiğini savunarak, “Ülkemizin gençlerini kimlere emanet ediyoruz?” diye sordu.

Zeki Çeler, “Bu protokol halktan, yüce Meclis’ten saklandı. Biz de baypas ediliyoruz. Bunu yapan da Bakanlar Kurulu’dur. Bunun önüne geçilmesi konusunda gereğinin yapılacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Ülkenin ne hale gittiği konusunda farkındalık yaratmak adına bu konuşmayı yaptığını belirten Çeler, protokolün iki ülke arasında 12 Mart 2014’te imzalandığını, 18 Haziran da KKTC Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandığını söyledi.

Çeler, “KKTC Anayasası’nın 90’ıncı maddesi gereği söz konusu anlaşma Meclis’e sunularak yürürlüğe girmesi planlanıyordu. Ancak 3 Temmuz 2014 tarihindeki Meclis oturumunda bunun usulüne uygun olmadığını Meclis kürsüsünden hatırlatmamın ardından hukukçuların görüşü alınarak Başbakan tarafından geri çekilmişti” dedi.
 
Söz konusu anlaşmanın teknik bilgileri konusunda da bilgi veren Çeler şöyle devam etti:

“Bu ülkenin gençliği elden gidiyor. Bu anlaşma 5 artı 5 yıllığına yapıldı ve her 5 yılın sonunda herhangi bir taraf feshetmeden bu anlaşma bozulmuyor. Ancak bu anlaşma devamlılığı olan bir anlaşmadır ve alt komitede yasallaşıp Meclis Genel Kurulu’nda yasalaşması gerekirdi ama bu olmadı. Hukuçulardan bilgi aldıktan sonra geri çekilip değerlendirilmesi için Başbakan’a bilgi sunduk. Başbakan da kısa değerlendirme yaptıktan sonra geri aldıklarını söylemişti. Tufan Erhürman da bunun Anayayasa’ya aykırı olduğunu söylemişti ve geri adım atılmasını doğru bulduğunu söylemişti.”

6 ay içerisinde söz konusu anlaşmanın tek taraflı olarak bir yıllığına tadil kararı alınmasına rağmen kısa bir süre içerisinde uygulanması yönünde karar alındığını ifade eden Çeler, söz konusu anlaşmanın hem uluslararası anlaşmalara, hem de hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Çeler, bu kararların hiçbir hukukçuya danışmadan mı alındığını sorarak, Bakanlar Kurulu’nun usulüne uygun olmadan anayasaya aykrı kararlar alındığını belirtti.

Zeki Çeler, “Bu anlaşma Meclis’in alt komitesine gitmiş olsaydı orada tümden reddedilirdi veya tümden kabul edilirdi ve buraya gelirdi. Burada çoğunluğun onayını alması halinde yasalaşırdı ve o zaman yasal olurdu ancak bu yapılmadı. Bu tür anlaşmaların virgülünün bile Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilmesi yanlıştır. Meclis baypas edilerek bu karar alınmasını kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Söz konusu anlaşmanın içeriğine de değinen Çeler, anlaşmada koordinasyon ofisi çalışmalarında TC’nin tek yetkili olduğunun ve KKTC yetkili makamlarının koordinasyon ofisi çalışanlarına yapacakları işlerde engelleyici şart koyamayacağının yer aldığını ifade ederek “Biz kimiz? Bu bakanlar kimin bakanıdır? Başbakan kimin başbakanıdır? Gençlik ve Spor Bakanlığı kimlerin yetkisi altındadır? Biz ülkemizin gençlerini kimlere emanet ediyoruz?” diye sordu.
 
Çeler, hiçbir gücün Kıbrıs Türkü’nü asimle edemeyeceğini ifade ederek, bu anlaşma ile birlikte buradaki tüm gençlerin aktiviteleri TC’nin burada kuracağı koordinasyon ofisine devredileceğini ve bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.
 
Çeler, Meclis’in baypas edilerek yapıldığını belirttiği anlaşmayı da Meclis Başkanı’na sundu ve gereğinin biran önce yapılmasını istedi.