Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 259 Milyon 500 bin TL’likGüvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesi oybirliğiyle kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı Başkanlığı’nda 11.10’da toplandı.

2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşen Genel Kurul’un bugünkü gündeminde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı bütçeleri bulunuyor.

Genel Kurul’da ilk olarakGüvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesi görüşülmeye başlandı.

ÇELER

Bu bölümde ilk sözü TDP Milletvekili Zeki Çeler aldı.

“Şahsım adına anti militarist değilim ama askerliğin zaman harcama olduğunu düşünüyorum” diyen Çeler, askerliğin erkeklerin hayatlarından önce bir yıl, sonra her sene seferberlikte zaman çaldığına düşündüğünü dile getirdi.

Seferberliğin özel sektörde çalışanların maaşından kesildiğini söyleyen Çeler, seferberliğin en kısa sürede kaldırılması için çalışacağını belirtti.

Disiplin Mahkemeleri Kuruluş Yasası’nın komitede beklediğini dile getiren Çeler bunun bir an önce hayata geçerek keyfi ceza vermelerin sona ermesi gerektiğini dile getirdi.

GKK Komutanı’nın KKTC vatandaşı olması gerektiğine inandığını söyleyen Çeler, bunun gelmiş geçmiş komutanlara yönelik bir eleştiri olmadığını vurguladı. Çeler “Kendi kurumlarınız olacaksa yönetici makamları da kendi vatandaşlarınızdan olmalı” dedi.

Çeler sınırların askersizleştirilmesi çalışmalarının güven yaratıcı bir önlem olarak hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

Çeler, profesyonel askerliğe geçilerek askerlik süresinin kısaltılmasının mümkün olduğunu belirterek, erlerin yaşadıkları bölgelere en yakın bölgelere dağıtılmasını doğru bulduğunu dile getirdi.

Askerliğin gençlerin ülkeden göç etme nedenlerinden biri olduğunu kaydeden Çeler, vicdani ret konusundan da korkulmaması gerektiğini, askerlik yerine kamu hizmeti görevi yapılabileceğini dile getirdi.