Meclis Genel Kurulu toplantısındaki güncel konuşmalar sırasında söz alan Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz, turizm konusundaki eleştirileri cevapladı.

Gündüz, ülkeye turist getiren Corendon firmasının uçuşlarını iptal etmesinden dolayı sorun çıktığını, bunun bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Corendon firmasının bürokratik engeller yüzünden ülkeden çekilme kararı aldığını kaydeden Gündüz, sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, “KKTC’de Üretim Sorunları” ile ilgili güncel konuşmasında, ülkede ihracatla ithalat farkına bakıldığında ülkede üretim olmadığının anlaşılabileceğini söyledi.

Bakanlar Kurulu’nda sanata destek konusunda alınan kararlara değinen Çavuşoğlu “Her şeyimiz sanat oldu tiyatro oldu” diye konuştu.

Her hafta meclis önünde eylem olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “çünkü hükümetten artık umutları kalmadı” dedi.

Hükümetin icraatlarını eleştiren Çavuşoğlu, ülkedeki üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu ifade etti. Döviz, yakıt giderleri, emek gibi unsurlar pahalanırken ürün bedelinin aynı kaldığını dile getiren Çavuşoğlu, hükümetin üretimin sürdürülebilir olmasını sağlama görevi olduğunu kaydederek, kooperatifin de bu yönde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Devlet bile yaptığı destekleri ödemekte güçlük çekerken halkın hayatını nasıl ikame edeceğini ve üretime devam edeceğini soran Çavuşoğlu TÜK’e sahip çıkılmaya devam edileceğini ancak TÜK’ün de görevini yapması gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu hayvancılık kendine yeter hale gelmezse turizm sektörünün gelişmesinin de anlamsız olacağını ifade etti.

Başbakanlık  makamının yıpratılmaması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu “ancak makamlar da sorun üretici değil sorun çözücü olmalıdır” dedi.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, “ Tarım” ile ilgili güncel konuşmasında arpa fiyatlarının hala belirlenmemesinden şikayetçi oldu.

TÜK’ün üreticiden alacağı arpayı ödeyecek parası olup olmadığını soran Oğuz, TÜK’ün mali yapısıyla ilgili bilgi istedi.

Oğuz ayrıca ödeme alamayan üreticinin nasıl üretime devam edeceğini sordu.

Hayvanların salgın hastalıklarıyla mücadele devletin göreviyken, üreticiden muayene parası alındığını söyleyen Oğuz, bakanlığı üreticiden kopmakla suçladı.

Tarım Bakanını vaatlerini gerçekleştirmemekle suçlayan Oğuz, Bakanın elindeki tüm kurumların gerilediğini savundu ve Bakana 2 yıllık icraatta neler yaptığını sordu.

Oğuz, Güzelyurt’taki  biyoteknoloji laboratuarının filtre sistemi ile ilgili ne yapıldığını da sordu.

Teşviklerin bir an önce ödenmesinin beklendiğini de kaydeden Oğuz,  ülkede yapılan  kolej sınavlarına da değinerek Gazimağusa ve Güzelyurt Türk Maarif Kolejine birer sınıf açılması talebi olduğunu da iletti.

TATAR

Ardından söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, ekonomik gelişmelerle ilgili güncel konuşma yaptı.

Avrupa Parlamentosunun aldığı kararı kınayan Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı’nın buna gösterdiği tepkinin rahatlatıcı olduğunu ifade etti.

Kıbrıslı Rumların önceki yıllarda kullanılan elektrik için Türklerden 2 milyar Euro talep etmesinin gündemde olduğunu ifade eden Tatar, bu durumu eleştirdi.

Türkiye’den elektrik getirilmesi konusundaki açıklamalara değinen Tatar bu konuyu ilgili Bakan’dan duymak istediklerini ifade etti.

Elektrik Kurumu’nun mali durumuyla ilgili bilgi isteyen Tatar, Bakan’ı kendisine cevap vermeye çağırdı.

Tatar, Elektrik Kurumu’nun borçlandırılarak, özelleştirilmesinin önüne geçilmeye çalışıldığını iddia etti.

SENNAROĞLU

Cevap vermek üzere kürsüye çıkan Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu,  döviz kurunun yükselmesi nedeniyle Kıb-Tek’in fiyat artırmak durumunda olduğunu ifade ederek, iktidarda kim olursa olsun bunun yapılması gerektiğini dile getirdi.

Sennaroğlu elektrik fiyatlarının belirli periyodlarla düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Geçici memur istihdamının önlendiğini ancak geçici işçi ya da kurumlar konusunda böyle bir düzenleme yapılmadığını söyleyen Sennaroğlu, istihdamların sınavla yapılması gerektiğini ifade etti.

Arpa fiyatı konusunda hükümetin üreticiyi tüccarın insafına bıraktığı yönündeki söylemlerin doğru olmadığını kaydeden Sennaroğlu, özel sektör tarafından alım satımın yapılmasının 2012 yılında serbest bırakıldığını, dünyada da bunun böyle olduğunu kaydetti.

Ülkede mevcut TÜK yasasının üreticinin ürettiği tüm ürünün almasını hükmettiğini de belirten Sennaroğlu, Haziran sonu ambarların açılacağını söyledi.

Gelinen noktada Türkiye’de fiyatlar düştüğü için özel sektörün arpayı 53 kuruşa alıp Türkiye’ye satacak durumda olmadığını kaydeden Sennaroğlu, arpa fiyatlarının doğrudan gelir desteğiyle beraber 67 kuruşun altında olmayacağını açıkladı.

TÜK’ün zorda olduğuna yönelik konuşmalara da cevap veren Sennaroğlu, 2008 yılında arpanın 400 dolarda olduğunu, o dönemde arpa kredisi alındığını dile getirerek, o arpadan şu anda TÜK’ün 10 milyon dolar  borcu olduğunu anlattı.

Döviz fiyatının artması nedeniyle bu borcun arttığını anlatan Sennaroğlu görünen zararın bu olduğunu ifade etti.

Stoklarda arpa bulunduğunu anlatan Sennaroğlu, Gıda Yasası konusuna da değindi.

ZEKİ ÇELER

Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Zeki Çeler ise, “Gençlerin Sosyal Ekonomik ve Eğitim Alanlarındaki Sıkıntıları” konusunda güncel konuşma yaptı.

Zeki Çeler gençlerin ailesinden kendisine herhangi bir birikim kalmaması halinde maaşları ile herhangi bir arazi ya da ev sahibi olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Özel sektörde çalışanların yasaya göre sendikalaşma hakkının bulunduğunu ancak çalışanlara “emek sömürüsü” yapıldığını söyleyen Çeler, iş kazalarına da değindi ve “hangi insan iş güvencesi olmayan bir ortamda çalışmak ister” diye sordu.

Çeler, gençlerin bir çok sorunu olduğunu ifade ederek, burs sorununa da değindi ve bu konuda hala bir tüzük yapılmadığını kaydetti.

Çeler’in konuşmasının ardından Meclis Genel Kurulu toplantısı kapatıldı.

Meclis Genel Kurulu  bir sonraki birleşimini 15 Haziran Pazartesi günü saat 10.00’da yapacak.