Meclis Genel Kurulu, belediyelere katkı payını artıran ve çalışanların sosyal güvenlik yatırımları yanında vergi borçlarının hangi koşullarda mahsup edilip borçlarına karşılık yatırılacağını düzenleyen “Birleştirilmiş Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul etti.

Genel gerekçesi “Yerel yönetimlerin ekonomik olarak ayakta kalabilmeleri amacıyla devlet katkı payının artırılması ve personel giderlerinin Belediyelerin gelirlerine oranlanması yoluyla yerel yönetimlerin asıl amaçlarını ve görevlerini yerine getirebilmeleri için ekonomik olarak güçlenmelerini sağlamak” olarak özetlenen tasarıyla ilgili raporu, Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer okudu. Daha sonra rapor ve tasarıya ilişkin görüşmelere geçildi.

Tasarıya göre, nüfusu 6 binin altında olan belediyelere devlet bütçesinden yüzde 9.25; nüfusu 6 binin üstünde olan belediyelere ise yüzde 9 pay ayrılacak. Halen yürürlükteki yasaya göre belediyeler yüzde 8.5 pay alıyor.

DENKTAŞ: “BUGÜNÜ KURTARACAK, İLERİDE YENİDEN SORUN YAŞANACAK”

İlk sözü alan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, bir gazetede yer alan “Türkiye yetkililerine su dosyası iletildi” haberine değinerek, böyle bir dosya hazırlanırken birlikte karar vermenin önemli olduğunu belirtti.

Başta belediye sayısının azaltılması olmak üzere alınması gereken tedbirlerin alınmaması halinde geçici çözümlerin bir işe yaramayacağını anlatan Denktaş, “Belediyeler Yasası, sayıların azaltılması dâhil ele alınmazsa yapılan düzenlemeler bugünü kurtaracak ama ilerleyen süreçte yeniden sorun yaşanacak” diye konuştu.

Esas isteklerinin tasarının kapsamlı reform yasasıyla birleştirilmesi olduğunu ve bu nedenle bugün çekimser oy vereceklerini anlatan Denktaş, tasarının olumlu olsa da tek başına bırakılması halinde palyatif bir çözüm olduğunu ifade etti.

ULUÇAY: “BORÇLARA 20 YILA KADAR YAPILANDIRMA”

CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, yasanın belediyelerin geçmişte kalan İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta borçlarının 20 yıla kadar yapılandırılabileceği bir uygulama öngördüğünü hatırlattı.

Uluçay, çizilen bu yol haritasının belediyelerin disiplinli şekilde hareket etmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Belediyelerin sayılarının azaltmasına dönük değişikliklerin gündemde olduğunu ifade eden Uluçay, süreç içerisinde bunların da hayat bulması halinde belediyelerin gelir gider dengelerinin iyileşeceğini söyledi.

GÜNDÜZ: “MEVCUT SAYIYLA BELEDİYELER YÜRÜTÜLEMEZ”

DP-UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, önemli bir yasa görüşüldüğünü ancak esas hedefleri bu yasa olmadığı için çekimser oy vereceklerini kaydetti.

Bu şekilde esas yasanın gündeme gelmesini sağlamayı amaçladıklarını anlatan Gündüz, köylerin belediyelere bağlandıktan sonra yarattıkları külfetin biraz azaltılacağını kaydetti.

Gündüz, yasanın olumlu karşılandığını söyleyerek, ancak esas yasanın geçmesinin önemli olduğunu, ancak son üç günde ciddi çalışmalar yapıldığını anlattı. Gündüz, mevcut belediyelerin mevcut sayıyla yürütülemeyeceğinin herkes tarafından bilindiğini söyledi. Gündüz, yasanın sosyal yatırımların yapılması için çalışan açısından önemli bir neden olduğunu söyleyerek, böyle bir yasaya katkı koymaktan memnun olduğunu belirtti.

Gündüz, belediyelerle ilgili daha geniş düzenlemeler içerecek esas yasanın en kısa zamanda geçmesi dileğini ifade etti.

ÇELER: “HATA YAPAN BELEDİYE BAŞKANLARI HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILMALI”

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, tasarıyla ilgili belediyelerin fikirlerinin son dakika alındığını ancak belediyelerin iyi niyet gösterdiğini söyledi.
Bunun sadece geçici çözüm sağlayacağına ifade eden Çeler, suyun yönetimi belediyelerin elinden alınırsa belediyelere büyük zarar verileceğini kaydetti.

Belediyeleri bu günlere getiren hataları yapan belediye başkanları hakkında yasal işlem yapılmasını isteyen Çeler, TDP olarak yasayı geçici bir çözüm olarak görseler de rahatlama sağlayacağı için olumlu oy vereceklerini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU: “ESAS YASA EN KISA ZAMANDA GEÇMELİ”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da yaptığı konuşmada, Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili yaptığı çalışmaları anlattı.
Bugün görüşülen tasarının rahatlatıcı bir yasa olduğunu ancak esas yasanın en kısa zamanda geçirilmesi gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, yine de mevcut değişikliğe olumlu oy vereceklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, yasanın kapsadığı alanın sosyal sigorta primlerinin yatırılması ve personel giderinin daraltılması yönünde olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, tasarıdaki düzenlemelerin kırsal belediyelerin haklarını koruyucu bir argümanla yapıldığını, kırsalın kentleşmesi ve hijyen içinde yaşamanın vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

TATAR: “KAYNAĞI NERDEN BULUNACAK”,

Ardından söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar yasanın olmayan paranın dağıtılması anlamına geldiğini savundu.
Tatar, “Bunun kaynağı nereden bulunacak” diye sordu.

ÖZGÜR: “TATMİN EDİCİ AMA YETERLİ OLMAYAN BİR DURUM”

Ardından söz alan Maliye Bakanı Birikim Özgür, başta komite başkanı olmak üzere yasa tasarısı üzerinde çalışan herkese teşekkür etti.

“Ortaya bana göre tatmin edici ancak bu aşamada yeterli olmayan bir durum çıktı” diyen Özgür, belediyelere ayrılan paydaki artış oranının, bütçenin büyüme oranının iki katı kadar olduğunu dile getirdi.

“RİSKİN FARKINDAYIM”

Maliye Bakanı olarak bunun riskinin farkında olduğunu dile getiren Özgür, ellerini taşın altına koyduklarını ancak bunu öngörüsüz şekilde yapmadıklarını belirtti.

“BELEDİYELERİN BORCU 226 MİLYON TL”

Belediyelerin Sosyal Sigortalar’a, İhtiyat Sandığı ve Vergi Dairesi’ne 266 milyon TL borcu olduğunu açıklayan Maliye Bakanı Özgür, “Ortada bir ucube var, belediyeler ne geçmişten olan borçlarını ne de güncel ödemelerini yapacak durumda değil… Buna el atmak gerekirdi” diye konuştu.

Bu kaynağın belediyelerin borçlarını döndürebilmesini sağlayacağı şekilde olması için net bir duruş sergilediklerini anlatan Özgür, “Biz elimizi taşın altına koyarken beleidye başkanlarının da ellerini taşın altına koyması gerekiyordu. Bu dengeyi gözettik” dedi.

Diğer değişiklikleri içeren tasarının da kısa süre içinde gündeme geleceğini ifade eden Özgür, ülkede yaşanan tıkanıklığın esas nedeninin Maliye’yle ilgili olduğunu, böylesi riskli bir kararı alırken gerek yerel yönetimlerin gerek kamu maliyesinin gerekli hassasiyeti göstereceğine inandığını anlattı.

AKANSOY: “MİLAT OLACAK”

Daha sonra söz alan Asım Akansoy, bu yasa tasarısının belediyeleri için bir milat olacağına inandığını kaydetti.

Yerel yönetimlerin önemine değinen Akansoy, halka hizmeti ileriye taşımayı amaçladıklarını söyledi.

Ardından tasarının madde madde görüşülmesine geçildi.

OY BİRLİĞİYLE

Maddelerin oylanmasının ardından tasarının bütünü oylanarak 25 kabul 4 çekimser oyla, oy birliğiyle kabul edildi.

Oylama sonucunu açıklayan Meclis Başkanı Sibel Siber muhalefete yasaların geçmesine gösterdiği olumlu katkı için teşekkür etti.

Tasarı, belediyelere verilen katkı payı ve belediyelerin çalışanlarına yönelik sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı borçlarıyla ilgili düzenlemeleri içeriyor. 
Meclis toplantısında son olarak yazılı ve sözlü sorular okundu.

DENKTAŞ

Bu sırada söz alan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş güncel konuşma taleplerinde önceliğin muhalefet milletvekillerine verilmesini talep etti.

Böylece Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü görüşmesi saat 17.20’de sona erdi.

Meclis sonraki toplantısını bütçe görüşmeleri nedeniyle 19 Kasım Perşembe günü yapacak.