Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Toplantının son bölümünde yapılan güncel konuşmalarda, hükümet icraatları ve Akıncılar köyünün sorunları üzerinde duruldu.

TDP Milletvekili Zeki Çeler, “Hükümet İcraatlarında Yapılan Yanlışlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı konuşmasında, bakanların son model araçlarla gezerken eğitim ve sağlıktaki sorunların bir türlü çözülmediğini kaydetti.

Kaynakların eğitim ve sağlık gibi alanlara harcanması halinde halkın da saygısını kazanacağını söyleyen Çeler, kiralık araçların plakasının neden kırmızıdan beyaza döndürüldüğünü sordu.

Plakaların değişmesiyle bu araçların karıştığı trafik kazalarının arttığını dile getiren Çeler, kırmızı plakaların kullanıldığı dönemde kiralık araçların daha görünür olduğunu anlattı.

Çeler, kiralık araç plakalarının yeniden kırmızıya döndürülmesini istedi.

Aflara da değinen Çeler, halka “ödemesen de olur” mesajı verildiğini ifade etti. Afların götürüsünün getirisinden fazla olduğunu söyleyen Çeler, seyrüsefer aflarının da muhaceret aflarının da bu kapsamda olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı’nın müzakereler hakkında yaptığı açıklamalara ve toplantılara rağmen hükümetin “içerde başka dışarda başka” konuştuğunu söyleyen Çeler, bunun kabul edilebilir olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı sanki garantileri ortadan kaldırıyormuş algısı yaratmanın doğru bir hareket olmadığını söyleyen Zeki Çeler, mülkiyet konusunda ise Rumların Kuzey’de bıraktığı tüm malları geri alacakmış algısı yaratmanın da doğru olmadığını dile getirerek bunlarla ilgili kriterlerin hâlâ görüşülmekte olduğunu anlattı.

Vatandaşlıklar konusunda vurgunculuk yapıldığını savunan Çeler, hükümetin gerçekten hak edene vatandaşlık vermesi; vatandaşlıklar konusunda usulsüz uygulamalara gidilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Çeler “Anlaşmadan sonra KKTC kimliği taşıyan herkesin yeni oluşacak Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin vatandaşı olacağını defalarca Sayın Akıncı'nın belirtmesine, tutanaklara geçmesine rağmen halen ‘gemilere doldurulup adadan gönderileceksiniz’ denilmesi gerçekten kabul edilebilir değildir” dedi.

Müzakereler sürdürülürken, daha harita konuşulmamışken bu konuda topluma yanlış beyanlarda bulunulmasının kabul edilebilir olmadığını söyleyen Çeler, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın söylediklerini dikkate alarak konuşmak gerektiğini anlattı.

TDP Milletvekili Çeler, hükümete, iki yıl daha devlet yönetme “niyeti” varsa, yazılı olan yasalara uyarak toplumun ihtiyaçlarına kulak vererek icraat yapmasını ve yapılan hatalardan dönerek ilerlemesini tavsiye etti.