Sabah saat 10.00’da TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler ve Reddediyoruz Platformu’nun birlikte düzenlediği basın toplantısı sonrası, Reddediyoruz Platformu’nda yer alan yaklaşık 50 örgütün imzasının bulunduğu basın açıklaması okundu.

Basın toplantısı sırasında ‘Yurtdışı Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın içeriği ile ilgili bilgi veren Çeler, anlaşmada yer alan bazı maddeleri basınla paylaştı. Çeler, TC-KKTC arasında yapılan anlaşma ile, KKTC'deki Spor ve Gençlik Daireleri’nin işlevsiz bırakılacağını, gençlikle ilgili tüm proje ve uygulamaların bu ofis tarafından onaylanacağını söyledi. Ofis içerisinde çalışacak tüm personelin TC Devleti tarafından istihdam edileceğini, tüm gençlik kamplarında görev yapacak eğitmenlerin de ofis tarafından belirleneceğini ifade eden Çeler, bu anlaşmanın Kıbrıslı Türklerin kendi gençleri ile ilgili yetki ve kararları başka bir ülkenin devletine teslim etmek anlamına geldiğini vurguladı.

Spor kulüplerinin aranıp “yatırım” sözü verildiğini söyleyen Çeler, aslında bu yatırımların kulüplere yapılmadığını, tüm spor tesisleri ve yeni yapılacak tesislerin işletmesinin anlaşma ile birlikte ofise devredileceğini belirtti. Çeler ayrıca, KKTC’de var olan yurtların ve ileride yapılacak olan yurtların idare ve izinlerinin de söz konusu anlaşma ile ofise devredileceğini, KKTC’nin ise ofisin istediği tüm bilgileri vermekle yükümlü olduğunu ifade etti.

“Projeler KKTC tarafında sunulsa da, ofis uygun bulduklarını uygulayacak” diyen Çeler, projelere veya ofisin çalışmalarına KKTC olarak hiçbir engelleyici şart konulamayacağının altını çizdi.

Anlaşmadaki ilgili maddeleri tek tek basınla paylaşan Çeler, “bu anlaşma, bir taraf tarafından iptal edilmediği her beş yıl sonunda, beş yıl daha uzayacak. Ciddi bir toplum mühendisliği çalışması ile karşı karşıyayız” dedi.

Çeler, Kıbrıslı Türk gençlerin kültürel ya da farklı bir alanda birileri tarafından ‘eğitilmeye’ muhtaç olmadığını vurguladı.

Çeler’in konuşmasının ardından, Reddediyoruz Platformu’nda yer alan yaklaşık 50 dernek ve örgüt adına basın açıklaması okundu.