Kuzey Kıbrıs’ın 40 yıldır kötü yönetime mahkum kaldığını söyleyen Çeler, “düzeltiyormuş gibi yapıyorlar ancak daha da kötüye gidiyor”şeklinde açıklamalarda bulundu. Çeler, Avrupa Kıbrıslı Öğrenciler Platformu’nun 30 Aralık’ta Lefkoşa- Dereboyu’nda burs ödenekleri ile ilgili bir eylem yapacaklarını da belirtti. 

“ACEMİCE DAVRANMAK ADINA BUNU YAPMAYACAKTINIZ” 

Hayat pahalılığı ödeneği hakkında görüşlerini belirten Çeler; “2011 yılında UBP’nin iktidar olduğu dönemde yine böyle bir uygulamaya gidilmişti. O zamanın muhalefetinde olan şimdiki, CTP ve DP-UG durmadan bununla ilgili eleştirilerde bulundular. O zaman minareye kılıf uyduruldu, şimdi de aynısı yapılıyor. Sayın Başbakan’ın yaptığı açıklamalarda eşit bir dağılım olabilmesi adına bir haksızlık olduğu doğrudur. Bu çalışmanın denge kurulmak adına yapıldığı söyleniyor ama şöyle bir durum var; “siz bir yıldır hükümetsiniz ve bu süreç içerisinde bu çalışmayı yapmadınız. Bunun ardından ise alelacele meclisi ekarte ederek, kararı çıkartınız” işte bu noktada çok tartışma yaratılıp uzayacağı için, bu şekilde hareket edildi. “Aralık ayı geçtikten sonra bunu vermek zorunda kalacağız” söylemleri ile acemice davranmak adına bunu yapmayacaktınız” dedi. 

“GÜNÜ BİRLİK OLAYI KURTARMADIR” 

Çeler, bu partinin bir yıldır hükümette olduğunu hatırlatarak bu çalışmaları daha önceden başlatmaları gerektiğini ifade etti. “Bir yıl içerisinde bunun çalışmasını yapıp, bu gelir dengesizliğini ortada kaldırmanın çalışmasını yapacaktınız” şeklinde konuştu. Çeler, sözlerine şöyle devam etti; “Bakınız bunu yapıyoruz, önümüzdeki dönem de hayat pahalılığını kaldıracağız ama şu anda var olan sistem yerine yeni bir sistem kuracağız ve bu sistemde gelir dengesizliğini ortadan kaldıracağız” diye yaptığınız çalışmayı halka anlatsalardı, halk da zaten bunu benimseyecekti. Sendikaların bununla ilgili yaptığı çağrılarda aslında savunmaya çalıştıkları yüksek gelirli maaşları olanların, daha yüksek maaş alması için değil, yapılan bu eksikliğin göz önünde bulundurulması içindir. Bu acemice davranışların sonucudur.Gerçekten amaçları ülkeyi daha ileriye götürmek değil, günü birlik olayı kurtarmadır. Başka bir şey değil.” 

“DÜZELTİLİYORMUŞ GİBİ YAPILIP DAHA DA KÖTÜYE GİDİLİYOR” 

Kuzey Kıbrıs’ın 40 yıldır kötü yönetim yüzünden bu durumda olduğunu belirten Çeler, eksikliklerin düzeltilmediğini sadece düzeltiliyormuş gibi yapıldığını ise şu sözlerle belirtti; “Zaten ipi kopmuş bir ülke haline döndü bu ada. 40 yılın getirdiği bu eksiklikler halen daha düzeltilmek yerine düzeltiliyormuş gibi yapılıp daha da kötüye götürülüyor. Sonuçta, siz bir ülkeyi düzeltmek için çaba gösteriyor, radikal kararlar almak istiyorsanız, önce toplumu inandıracaksınız, kendinizin inanması önemli değil.” 

“GERÇEKTEN ÜZÜCÜ” 

Bütçe görüşmelerini de değerlendiren Çeler, bütçede herhangi bir düzeltilmeye gidilemediğini kaydetti. Çeler, bütçe görüşmelerinin bir takım eksiklikleri hatırlamakla geçtiğini belirtti. Çeler, “Bütçenin yüzde 75’i personel giderlerine harcanıyor. Geriye kalan yüzde 25’i ancak yatırıma ya da var olan yatırımların iyileştirilmesine harcanabiliyor. Meclise girene kadar gördüğümüz bir düzen vardı, sütçülerin süt parası ödenmedi, kuraklık parası ödeniyor, 13. Maaşlar ödendi, ödenecek, bu halen daha haber oluyor. Portakal ağaçta kaldı, kalmadı, sanayide su patladı patlamadı, kanalizasyon tamamdır, değildir… Tüm bu konuşmalar mecliste geçen konuşmalardır. Konuşulmayacak mı? Bunlar konuşulacak ama yıllardır hep bu vardı halen daha aynı konular üzerinden biz bugün mecliste görüşüyoruz. Halbuki, bu ülke dünya standartlarına gelmiş olabilseydi şimdi bizde alternatif enerji kaynaklarının nasıl kullanılabileceği, çevre, insan ve hayvan haklarının nasıl daha ileriye taşınabileceği, insanlarımızın sanayiye daha fazla yatırım yapabilmesini, turizm ve eğitim dalında uluslararası camiaya nasıl açılabileceğimiz konularını daha iyi irdeleyebileceğimiz bir dönem yaşayabilirdik. Ama maalesef bugün halen daha ‘memurun maaşına yüzde kaç zam yaparsak gidip daha az yalvarırız, ne kadar çok yaparsak ne kadar çok el avuç açmamız gerekir’ konuları tartışılıyor. Gerçekten üzücüdür” şeklinde ifadelerde bulundu. 

“BU GERÇEKTEN EŞİTSİZLİK VE ADALETSİZLİK” 

Avrupa Kıbrıslı öğrenciler platformu eylemi, burs hakkı tanınması için Lefkoşa Dereboyu’nda bir eylem gerçekleştireceklerini söyleyen Çeler, devletin yurt dışında okuyan başarılı öğrencilere burs hakkı tanınmasının zorunlu olduğunu ancak bunun gerçekleştirilmediğini belirtti. Çeler; “Bu arkadaşlarımız 30 Aralık Salı günü Dereboyu’nda yürüyüşe geçiyor. Haklıdırlar, çünkü bu ülkenin çocuğudurlar ve Anayasa’nın 8. maddesine göre eşitlik ilkesinin savunucularıdırlar. Yine Anayasa’nın 59. Maddesinin 7. Fıkrasına göre devlet başarılı olan çocukların eğitimde en üst seviyeye kadar gidebilmelerini sağlamak adına destek çıkmak zorundadır. Devletin zorunluluğu vardır ama birileri zamanında sırf gençlerimiz yurt dışına gitmesin, gözleri açılmasın, oradaki yaşam standartlarını görüp de bizim ülkemizdeki eksiklikleri dile getirmesinler ve koltuklarından olmasınlar diye, bu gençlerimiz, böyle bir engelleme ile karşı karşıya kaldı. Türkiye ve Kıbrıs dışındaki yerlerde okuyan çocuklarımıza burs verilmiyor. Bu gerçekten eşitsizlik ve adaletsizliktir” şeklinde konuştu.