Maronitlerin KKTC 'deki bütün köylerine dönüşlerini sağlamak için alınan siyasi karar nedeniyle Haberal Kıbrıslı'ya konuşan Dışişleri eski Bakanı Vedat Çelik “Maronitlerin dönüşü Maraş’ın açılışına emsal teşkil etmez. Maraş zaten vakıf malıdır. Gereğinin yapılması gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanlığının Maronitlerin dönüşleri için başlattığı çalışmaların ardından kamuoyunda oluşan “Maraş’ın açılmasına bir emsal mi olacak” algısından dolayı Dışişleri eski bakanlarından Vedat Çelik ile yaptığımız röportajda Çelik “Maronitlerin dönüşü insani bakımdan tamamdır fakat bununla birlikte bazı sorunları da beraberinde getirecektir” dedi.

“Rumlar’ın dönüşüne emsal olursa mahsurlu bir durum”

Maronitlerin dönüşünün birçok sorunu da beraberinde getireceğini söyleyen Çelik “Maronitlerin dönüşü insani bakımdan doğru fakat bununla beraber birçok sorunu da ithal ediyoruz. Bunlar anayasaya göre Rum toplumuna bağlı insanlar. Yoksa bizim yönetimimiz açısından Maronitler’in dönüşünün bize bir zararı olacağını sanmıyorum. Bu Rumlar’ın geri dönüşüne emsal teşkil eder mi bilmiyorum. Köyleri belli, yerleri belli ama emsal açısından beni biraz düşündürür. Rumlar’ın dönüşünü sağlayacaksa bu işi çok mahsurlu görüyorum.” dedi.

“Garantiler kadar önemli”

Çelik, konunun uluslararası gündemde çok önemli olduğunu belirterek “Maalesef garantileri uluslararası güdemde pazarlığa açtık. Gündeme bu şekilde geldi. Garantiler kadar sulandırılmaya çalışılan iki konudan birisidir. Birisi Maronitlerin dönüşü, diğeri de Maraş’ın açılması” dedi.

“Maraş Vakıf malıdır”

Çelik, bu durumun Maraş’a emsal teşkil edip etmeyeceğine dair sorumuza ise “Maraş’a emsal teşkil eder mi etmez mi bu mühim değil. Maraş Vakıf malıysa ki öyledir ne Güvenlik Konseyi kararları ne de başka birşey bizi bağlamaz. Gereğinin yapılması gerekiyor” diyerek cevap verdi.