Türkiye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

Ömer Çelik, Kıbrıs müzakereleri ve sürecin Türkiye-AB ilişkilerine olası etkilerini de değerlendirdi.

Çelik, Bürgenstock’taki referandum sürecinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çabalarıyla ivme kazandığını, referandum sürecinde Güney Kıbrıs’ta kiliselerin “hayır” oyu için kampanyalar yürüttüğünü anımsattı.

Çelik gelinen aşamada Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin süreci doğru okuyamadığını Türk tarafının tutumunun ise net ve açık olduğunu belirtti. Sürecin başından bu yana Türkiye’nin tutumunun açık ve net olduğunu ifade eden Çelik, “Türkiye, iki toplumlu, iki egemen güce dayalı, iki eşit siyasi iradeye dayalı, eşitlik temelinde bir çözümden yanadır.” ifadelerini kullandı.

Çelik, Türkiye’nin çözüm sağlanabilmesi için hep bir adım önde olduğunu, Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin AB ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinde Kıbrıs ile ilişkili fasılları bloke ettiğini hatırlatarak, Akdeniz’de enerji alanından farklı konulara kadar yapılması gereken birçok işin olduğunu, Akdeniz’in zenginliklerinin her iki taraf için kazanıma dönüştürülmesi gerektiğini dile getirdi.