TC Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in ailesi ve Yorgo  Papandreu tarafından hayata geçirilen ve ilki gerçekleştirilen "Cem-Papandreu Uluslararası Barış Ödülü" Türk Yunan Forumu ile iş adamları Şarık Tara ve Theodore Papaleksopulos'a verildi.

Eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, ENKA Okulları'nda düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, dışişleri bakanı olarak göreve geldiğinde Kardak krizinin üzerinden yaklaşık 3 yıl geçtiğini anımsattı.

"Bu durumda eğer bizim temel, yabancı, güvenlik kurallarımıza kafa tutmazsam, dışişleri bakanı olmanın hiçbir anlamı olmadığına karar verdim" diyen Papandreu,  şöyle konuştu:

"Şanslıydım ki Türkiye'deki meslektaşım İsmail em'di. İsmail, karizmatik ve cesur bir politikacıydı. İlişkimiz güven üzerine kurulmuştu. İsmail ve ben yeni bir yerel söylem iş birliği içinde çalıştık. Bunun için sembolik hareketimiz Türkiye'ye en yakın ada olan Samos'ta beraber zeytin ağacı diktiğimiz zamandı. Ölümünden birkaç yıl sonra bir zeytin dalını mezarına koydum. Yıllar sonra iki ülke ve vatandaşları arasında İsmail Cem'in ailesi ve İpek ile beraber onun anılarının ve bizim ortak rüyamız adına böyle bir şeye karar verdik."

Ödülün bölge için de bir nedeni olduğunu, bölgenin çok büyük bir çatışma alanına döndüğünü ifade eden Papandreu, Suriye'nin sürekli bir trajedi olduğunu aktardı.

Yorgo Papandreu, şöyle konuştu:

"Artık farklı bir Suriye için bir savaş değil, o bölgedeki güçler ve dünya liderleri arasında bir savaş. Mesela Libya, Afganistan son derece kırılgan ülkeler. İsmail Cem ile çalışırken iş birliğimizin ne kadar önemli olduğunu gördük. Burada olan diplomatların çoğu da her halde bu gücü biliyor. Gerilimler çok kötü olduğu zamanlarda hiç kimse hiçbir uluslararası lider, Yaser Arafat ve Ariel Şaron'u ziyaret edemiyordu. Biz yaptık bunu. Birlikte gittik. Kapılar açıldı ve barış mesajı gayet açık bir şekilde verildi ve dillendi. Bu ödül bize istisnai insanlar olduğunu barış ve iş birliği için uğraştıklarını gösteriyor."

Bu ödülü vererek iletişim köprülerini kurduklarını dile getiren Papandreu, bu barış vizyonunun Kıbrıs'ta da devam edeceğini, o zaman hem Yunan hem de Türk Kıbrıslılarla tekrar bir zeytin ağacı ekebileceklerini sözlerine ekledi.

"ÖDÜL HER YIL VERİLECEK"

İsmail Cem'in kızı İpek Cem Taha da babası ve Yorgo Papandreu'nun, dışişleri bakanlıkları döneminde bir barış fidanı diktiklerini belirterek, bu fidanın büyüdüğünü ve birçok evrim geçirdiğini söyledi.

"Cem ve Papandreu barışa niyet etmiş iki devlet adamıydı" diyen Taha, ancak kalıcı bir değişim yaratmak için yalnızca bu niyetin yeterli olmadığını anlattı.

Cem ve Papandreu'nun niyetlerini strateji, plan, eylem ve iş birliği ile harmanladıklarını kaydeden Taha, barış niyetine ortak olan nice sesin daha da yükselmesine ön ayak olduklarını anlattı.

Her yıl verilecek bu ödülün barışın ihtisasına gönül veren kişi ve kuruluşları desteklediğini ifade eden Taha, şöyle konuştu:

"Ege Denizi dediğimizde artık ayıran değil, köprü olan bir denizden söz ediyoruz. Türkiye ve Yunanistan kıyıları, Türkçe ve Yunanca'nın yeniden yan yana duyulduğu, Ege'nin kolaylıkla birleştirdiği bir dünya cenneti Homeros'un kalemi ve Bedri Rahmi'nin fırça darbeleriyle romantik hülyaların beslendiği Ege...Gerçekten bir dünya harikası. Günümüzde Ege'nin bir diğer yüzü var. Gözardı edemeyeceğimiz acılı bir yüz. Ege Denizi'nin güzelim sularında, güvensiz can yeleklerini, derme çatma şişme botları ve sığınmacı çocukların ölü bedenlerini kucaklıyor şimdilerde. Cennet cehenneme dönüşüyor."

Konuşmaların ardından "Cem Papandreu Uluslararası Barış Ödülü" Türk Yunan Forumu ile iş adamları Şarık Tara ve Theodore Papaleksopulos'a verildi.

Fazıl Say'ın konser verdiği törene, Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Eski Bakan Abdullatif Şener, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yanı sıra akademisyenler, iş adamları Türk ve Yunan yetkililer katıldı.