Ceren ERCİH

Star Kıbrıs Köşe Yazarı Yalçın Cemal, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 1. Tur sonuçlarını değerlendirdi. Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu olan Cemal, tabanın tavana uymadığını çünkü partilerde ideoloji diye bir şeyin kalmadığını kaydetti. Akıncı’nın bu ülkede bir değer olduğunu kaydeden Cemal, Akıncı’nın kazanabilmesi için CTP-BG’nin ve Kudret Özersay’ın desteklerini ifade etmesi gerekitğini söyledi. 

“TABAN ESAS İŞİ GÖRECEK OLAN” 

CTP’nin adayının tavandan bir destek gördüğünü ancak tabandan aynı tepkiyi almadığını kaydeden Cemal, şunları kaydetti; “Tavan ben bu adayı destekliyorum dedi ama o karar tavanda kaldı. Taban esas işi görecek olan, sandıklara oyunu atacak olan taban buna uymadı. Bu da halk ile siyasi partilerin arasındaki kopukluğu gösteriyor. Bunun en güzel belirgin örneği de cumhurbaşkanlığı seçimleridir. Taban artık tavana uymuyor çünkü siyasilerimizde ideoloji diye bir şey kalmadı. Oy uğruna siyasal partilerimiz ideolojik düşünceden ve sistemden kendilerini ayrı tuttukları oranda güçleri azaldı.” 

“OLAY TERS TEPTİ” 

Halkın artık siyasi partilerin oyunlarına da kanmadığını hatırlatan Cemal, sözlerine şöyle devam etti; “CTP- BG iktidarda bu seçime asılabilmeleri için seçim yasaklarından bir iki ay önce elektrik kurumana, kooperatiflere yerleştirdikleri kadar kendi adamlarını, yandaşlarını ve akrabalarını bu seçimi alma uğruna kendi adamlarını yerleştirdiler. Ama ne oldu bu olay ters tepti. Sayın Eroğlu ve Sayın Siber’in almış oldukları bu oy oranı bana göre siyasal partileri cezalandırmanın bir sonucudur.” 

“HALK SİYASAL PARTİLERE KARŞI TEPKİSİNİ NASIL GÖSTEREBİLDİ?” 

Bağımsız Aday Kudret Özersay’ın oylarının Eroğlu’ndan kaydığını iddia eden Cemal oyların Özersay’a kayma sebeplerini şu sözlerle açıkladı; “Bu oyların Özersay’a kaymasının sebebi de o siyasal partilerin sempatizanları o partilere gönül veren insanları o kadar aldatıldılar ki, verilen sözleri yerine getirilmedi. Halk siyasal partilere karşı tepkisini nasıl gösterebildi? Seçmen, Eroğlu’nu cezalandırmak için ya sandığa gitmedi, ya da Özersay’a veyahut da Akıncı’ya oy verdi.” 

“O RÜZGARIN DEVAM EDEBİLMESİ İÇİN CTP’NİN ÜFÜRMESİ LAZIM, KUDRET BEY’İN YÖNLENDİRMESİ LAZIM” 

İkinci tura kalan Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı’yı değerlendiren Cemal şunları ifade etti; “Akıncı’da bu memlekette bir değerdir. Akıncı’da kişisel olarak bu yarışa girerken yüzde 10 ile başlamıştır. Bu seçim hemen yerel seçimlerden sonra olmuş olsaydı, Akıncı belki de birinci turu bitirirdi. O havayı sezinlemiştim. Aradan zaman geçit ve belediyedeki o beklenen başarıyı veremedi. Dolayısıyla halkın yelkenlerindeki rüzgar tamamıyla gitmese de biraz kaldı. Onunla Sayın Akıncı bu işi bitirdi. O rüzgarın devam edebilmesi için CTP’nin üfürmesi lazım, Kudret Bey’in yönlendirmesi lazım.” 

“BİZİM HALKIMIZ PARLAMENTODAKİ SİYASİLERDEN 10 YIL İLERİDEDİR” 

‘Bu seçimin en büyük galibi Sayın Özersay’dır. Biraz daha çalışsaydı CTP’nin önüne geçecekti’ diyen Cemal, sözlerini şöyle tamamladı; “Bizim halkımız parlamentodaki siyasilerden 10 yıl ileridedir. 10 yıl ileride olmasaydı bu sonuçlar çıkmazdı. İkinci turun nihai unsurunu belirleyecek olan şunlardır; CTP- BG’dir. Özersay’a giden oylardır. Sandığa gitmeyen seçmen kitlesidir. Bunları yelkenlerine dolduran aday, saraya doğru yelken açacak.”