Züleyha Karaman

Kuzey ve Güney Kıbrıs’taki GSM operatörleri arasında roaming uygulanması yönünde yaklaşık iki yıl önce başlatılan çalışmalar, Rum tarafının siyasi tavrı nedeniyle bir sonuca varamıyor.

Kıbrıs’ta iki liderin ortak açıklama ile duyurduğu Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) arasında olan mobil telefonların adanın bütününde kullanılmasıyla ilgili Kıbrıs Türk tarafı üzerine düşen her şeyi yapmış olmasına rağmen, Rum tarafının konuya siyasi yaklaşması nedeniyle ilerleme sağlanamıyor.

Kıbrıs müzakerelerinde, Mayıs 2016 öncesinde referandum hedefi ortaya konulmuşken, Rum tarafının siyasi gerekçelerle mobil telefonlarda işbirliğini ilerletmemesi, “Cep telefonlarında bile anlaşılamazken Mayıs’ta referandum hedefi ne kadar gerçekçi?” yorumlarına neden oluyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, göreve geldikten sonra, iki toplum arasında Güven Yaratıcı Önlemler konusunda attığı adımlara, Kıbrıs Rum tarafı bu güne kadar hiçbir şekilde karşılık vermedi.

AKINCI, RUM TARAFININ TUTUMUNDAN RAHATSIZ

Nisan ayında göreve gelmesi ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşmelere başlamasının ardından Güven Yaratıcı Önlemler konusunda kararlı adımlar atan Cumhurbaşkanı Akıncı, aynı tavrı Rum lider Anastasiadis’den göremedi. Göreve gelmesinin hemen ardından, KKTC ve Güney Kıbrıs arasındaki geçişlerde vizeyi kaldıran Akıncı, ardından uzun süredir tartışılan ancak sonuçlanamayan Derinya kapısının açılmasını da başaran isim oldu.

Akıncı son olarak, Kıbrıs’ta kayıp kişilerin kimliklerinin tespiti için ada genelinde yapılan kazıların, askeri bölgeler içinde de yapılmasına yönelik yoğun girişimlerini başarıyla sonuçlandırdı.

Türk tarafının arka arkaya cesur adımlar atarken benzer adımları, Rum liderden görememesinden dolayı Akıncı’nın oldukça rahatsız olduğu öğrenildi.

ANASTASİDİS OYALIYOR

Liderler görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Anastasidais’e sürekli olarak mobil telefonlardaki birleşme konusunu sorduğu, Rum liderin de “ilgileniyorum” cevabını verdiği öğrenilirken, Anastasidis’in, hiçbir somut adım atmamaya devam etmesi, süreci oyalayan tutum içinde olması Türk tarafında rahatsızlığa yol açıyor.

RUM TARAFININ “TANINMA” TAKINTISI

Halkın Sesi’nin edindiği bilgiye göre, Kıbrıs Rum tarafının, iki taraftaki mobil telefonların adandın her iki kesiminde de rahat kullanılması yönünde yapılan çalışmalara, önceleri, “roaming uygulanırsa tanınma olur” diyerek karşı çıktı.

Bu durum kısmen aşılınca, bu kez de, Güney Kıbrıs’taki düzenleyici kurumun başkanı bazı teknik konuları gündeme getirerek, “roaming işinin olamayacağını” savundu. Bu teknik konular da aşılınca, son olarak Rum başsavcı bazı hukuki konuları, roaming için engel olarak gündeme getirdi. Mobil telefonlar konusunda üzerine düşen tüm adımları kararlılıkla atan Kıbrıs Türk tarafı, en başından beri işi sürekli yokuşa süren Rum tarafından, son olarak gündeme getirdiği hukuksal konularda gerekli yasal düzenlemeyi yapmasını bekliyor.

BARIŞ BURCU: “ANASTASİADİS YETERLİ ÇABA GÖSTERMEDİ”

Konuyla ilgili Halkın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, mobil telefonlar konusunda Kıbrıs Türk tarafının bütün adımları attığını, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gösterdiği kararlı duruşu, Rum lider Anastasidis’den de beklediklerini söyledi.

Akıncı’nın, Güven Yaratıcı Önlemler kapsamındaki kararlar için Kıbrıs Türk tarafının sorumluluklarını eksiksiz yerine getirebilmek için büyük bir özveri ve titizlikle çalıştığını kaydeden Burcu, “Maalesef bu özel konuda Sayın Anastasiadis’in bugüne kadar gösterdiği çabalar yeterli sonuç vermemiştir. Demek ki bir yerde yeterli çaba gösterilmemiştir” dedi.

Mobil telefonlar konusunda Kıbrıs Rum tarafından kaynaklanan sorunun aşılması için Anastasiadis de Sayın Cumhurbaşkanı gibi kararlı ve arzulu çalışıyor olmasını umduklarını dile getiren Barış Burcu, şöyle konuştu:

“MOBİL TELEFONLARLA İLGİLİ DE KIBRIS TÜRK TARAFI BÜTÜN ADIMLARI ATMIŞTIR”

 Güven yaratıcı önlemler kapsamında liderler pek çok karar vererek ortak açıklamada bulundular. Doğaldır ki bugünkü çözümsüzlük ortamında bu konuların hayata geçirilebilmesi için pratik bazı zorluklar olabilir. Önemli olan bu zorlukların aşılması için tarafların iyi kararlılıkla çalışıyor olmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı bütün Güven Yaratıcı Önlemler kapsamındaki kararlar için Kıbrıs Türk tarafının sorumluluklarını eksiksiz yerine getirebilmek için büyük bir özveri ve titizlikle çalışmıştır. Mobil telefonlarla ilgili de Kıbrıs Türk tarafı bütün adımları atmıştır. Umarız ki Kıbrıs Rum tarafından kaynaklanan bu sorunun aşılması için Sayın Anastasiadis de Sayın Cumhurbaşkanı gibi kararlı ve arzulu çalışıyor olsun. Maalesef bu özel konuda Sayın Anastasiadis’in bugüne kadar gösterdiği çabalar yeterli sonuç vermemiştir. Demek ki bir yerde yeterli çaba gösterilmemiştir. Bunun kısa sürede aşılarak bir an önce mobil telefonların her iki toplumun da ortak kullanımına yeni düzenleme ile başlanacağını ummak isteriz, beklentimiz budur.

GÜNAY ÇERKEZ: “SORUN SİYASİ”

Öte yandan Ekonomi ve Ticari İşler Komitesi Başkanı Günay Çerkez de, Halkın Sesi’ne yaptığı açıklamada, mobil telefonlarda roaming konusunun iki tarafının müzakerecesine aktarıldığını söyledi.

Komite olarak roaming konusunu görüştüklerini ve konuyla ilgili görüşleri bir rapor halinde Cumhurbaşkanlığına ilettiklerini belirten Çerkez, bu konuda yaşanan sıkıntının teknik değil siyasi olduğunu vurguladı.