Petrolün bir varil fiyatının 50 doların altına düşerken, ülkemizdeki elektrik fiyatlarında herhangi bir indirime gidilmemesinin halkta neden olduğu tepkilerin yoğunlaştığı bir ortamda Haberal Kıbrıslı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kartal Harman’ın Genç TV’de yayınlanan Ayak Üstü 1 Saat Programı’nın konuğu El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer oldu.

Programda konuyu değerlendiren ve elektrik fiyatlarıyla ilgili olarak son günlerde bir tartışma ortamı oluştuğuna dikkat çeken Cesurer, sendikalarının siyasi otoriteye çağrıda bulunduğunu ve 15 Aralık itibariyle KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun belli kademelerde indirim talep ettiğini, Bakanlar Kurulu’na çağrı yapıldığını, 20-25 günden buyana Bakanlar Kurulu’nda da bu konuda bir ses çıkmadığını söyledi.

“Başbakanın açıklamaları samimi değil”

Cesurer, Başbakan Yorgancıoğlu’nun “Biz bu indirimi az bulduk. O nedenle bekletiyoruz” şeklinde açıklamada bulunduğunu hatırlatarak, aynı açıklamada sağlanacak tasarrufla filtre sistemi kurulacağının söylendiğine de dikkat çekti ve Başbakan’ın çelişkili açıklamalar yaptığına dikkat çekti. Başbakan’ın açıklamalarını samimi bulmadığını söyleyen Cesurer şöyle konuştu:

“Fiyatlar belli, yapılması gerekenler belli. Elimde şu anda AKSA’ya ödenen fiyatlar var. Neden AKSA’yı örnek veriyorum. Şu anda üretim kaynağı olarak %55 AKSA’nın elinde. AKSA’ya ödenen rakamlara baktığımızda, Nisan 2014’te 21 milyon 966 bin, Aralık ayında yarı yarıya düşmemiz gerekirken,  2014 Kasım’da 21 milyon 890 bin. Buradaki rakamlarla AKSA’nın elinde stoklar var ve ancak tükendiği anlamına geliyor. KIBTEK’in genel mantığı da bunun yansımaları Ocak itibariyle olacağı için KIBTEK Yönetim Kurulu da ilk etapta düzenlemeler yaptı…”

%80’lere varan indirim

Cesurer, 2014’ün başında yapılan düzenlemelerde elektriğin o dönem yakıt fiyatlarıyla ortalama yakıt fiyatı 390 -400 dolar olarak görüldüğüne işaret ederek şu anda 250-260 olduğunu ve %80’lere varan bir indirim olduğunu kaydetti. O dönem bu uygulama yapılırken elektriğin kilovat saat başına düşen maliyetinin 60-61 kuruş olduğunu söyleyen Cesurer şu anda gelinen noktada 46-47 kuruşlara gerilediğini anlattı. 

Devlet kurumlarının elektrik ödemelerinde sıkıntı…

Cesurer, bazı kurum ve kuruluşların KIB-TEK’e olan borçlarına da değinerek, bu borçlar taksitlendirilip ödenmeye başlanmış olsa bile KIBTEK’in kayıpları olduğunu söyledi. Cesurer, devletin bire bir ödemekle yükümlü olduğu noktalarda halen daha ciddi sıkıntılar olduğuna vurgu yaptı. 

“Şu anda genel olarak devletin politikası belediyeler beleş elektrik kullanırdı. KIBTEK yönetim kurulu ‘HAYIR Belediyeler de elektriğin bedelini ödeyecek’ dedi. Belediyelerin 100 milyonu aşan borçları var. Bir kısmı taksitlendirildi. Pek çok belediye şu anda ara emri aldı. KIBTEK’e yargı da ‘bedava elektrik vermeye devam edeceksiniz’ diyor. Şu anda 120-130 milyona ulaşmıştır… Bu maliyetlere yansıyor, vatandaşa yansıyor. Ara emri alabilirsiniz, ancak bunun hızlı çözülmesi gerekiyor.”

KIBTEK’in AKSA’ya bu yıl ödediği rakamın 250 milyon TL olduğunu söyleyen Cesurer, ister yakıt fiyatları düşsün ister çıksın, sabit olarak ödenmesi gereken rakamın 4 milyon 220 bin TL olduğunu kaydetti.