Kooperatif Merkez Bankası soygunuyla ilgili yaklaşık 5 aydır Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak bulunan Bilay Çetereisi, aleyhine Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası Başsavcılık tarafından geri çekilip, Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nde yeniden dosyalandı. Bilay Çetereisi 7 Ocak tarihinde Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde itham edilerek duruşma için ertelenmişti.

Sanık Bilay Çetereisi, Ömer Güran başkanlığındaki Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’dan oluşan Ağır Ceza Mahkemesi huzuruna çıktı.

Duruşmada Çetereisi’nin avukatı Menteş Aziz ve Başsavcılık adına Aliye Özçınar hazır bulundu.

Başsavcılık davaları geri çekti

Sanık Bilay Çetereisi 24 Temmuz 2014 tarihinde Mustafa Çetereisi ve Rifat Fırat ile birlikte Gültekin Serinkan yönetimindeki DE 417 plakalı araçla banka aracının önünü kesip, 9 mm çapındaki silahla araç sürücüsü ve yanındakini etkisiz hale getirdikten sonra çanta içerisinde bulunan 3 Milyon TL’yi sirkat etmekle itham edildi.

Çetereisi ayrıca “silah taşıma”, “kullanma”, “tasarruf” “kanunsuz patlayıcı madde taşıma”, “kullanma”, “tasarruf”, şiddet tehdidi” ve “meskûn mahalde ateş açma” suçlarından da itham edilmişti. Aleyhine getirilen hiçbir davayı kabul etmeyen Bilay Çetereisi, ayrıca Kalkanlı Piknik Alanı’nda kasten yangın çıkararak 22 adet çam ağacını yakmakla suçlanarak aleyhine ayrı bir dava getirilmişti.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüşülmesi beklenen duruşmada Savcı Aliye Özçınar, “Orman yangını” ve “soygun” ile ilgili iki ayrı dosyayı tek bir dosya altında birleştirip gündemdeki davalara takipsizlik dosyaladıklarını sanık aleyhine Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nde yeni bir dava açıldığını beyan etti.

Menteş Aziz itiraz etti

Sanık avukatı Başsavcılığın görüşülmesi beklenen davalara takipsizlik dosyalanmasına itiraz etti. Avukat Menteş Aziz, müvekkili Bilay Çetereisi’nin 5 aydır hükümsüz tutuklu olarak Merkezi Cezaevinde tutulduğunu ve 8 kez mahkemeye çıkarıldığına dikkat çekti. Aziz, müvekkilinin uzun bir süreden bu yana Merkezi Cezaevinde tutulduğunu ve özgürlüğünün kısıtlandığını söyledi.

Çetereisi 2 davadan serbest kaldı

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran huzurunda görüşülen davanın Başsavcılık tarafından takipsizlik dosyalandığını soygun ve orman yangını davalarından yargılanan sanık Bilay Çetereisi’nin serbest kaldığını duyurdu.

15 Ocak’ta görüşülecek

Başsavcılığın yeni açtığı dava 15 Ocak’ta Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nde ele alınacak. Kaza Mahkemesi’nin aynı gün dosyayı Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’ne havale etmesi bekleniyor. Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu olarak bulunan Bilay Çetereisi, davası görüşülünceye kadar Merkezi Cezaevinde tutuklu bekleyecek.