Kooperatif Merkez Bankası’na ait aracın soyulması ile ilgili 30 Nisan tarihinde Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından“Orman yangını” davasından 18 ay hapse mahkum edilen Bilay Çetereisi, Yüksek Mahkeme’de dava devam ettiği için şartlıdan yararlanmayacak.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından, savunma avukatı ve Başsavcılığın Yüksek Mahkeme’ye dava açması ile şartlı tahliye listesinde ismi olan Bilay Çetereisi, hükmü kesinleşmediği için listeden çıkarıldı.

Aile gerekçe olmadığını iddia etti

Mahkeme Çetereisi’ni yargılandığı 13 davanın 4’ünden suçlu buldu.
“Silahlı soygun” dahil 9 davadan beraat eden Bilay Çetereisi, “Ormanı kasten ateşe verme” suçundan 18 ay hapse mahkum edildi. Bilay Çetereisi’nin babası Hasan Çetereisi ise oğlunun 14 Mayıs’ta şartlı tahliyeye çıkmasını beklediklerini ancak gerekçe gösterilmeden adının listeden çıkarıldığını iddia ederek şöyle konuştu:
“Belli ki birileri kin davası gütmeye başladı. Bilay’ın şartlı tahliye listesinde ismi vardı, cezaevi müdürü bize adının olduğunu söylemişti.
Merkezi Cezaevi ve komisyon savcılıkla görüştükten sonra gerekçe göstermeden Bilay’ı listeden çıkardı. Merkezi Cezaevi müdürü Metin Bilmemle görüştük bize davayı istinafa götürdüğümüz için, hüküm kesinleşmeden şartlıdan yararlanma hakkı olmadığını açıkladı.”

“Savcılık üzerimize gelmeye devam ediyor”

Kararın ardından savcılığın boş durmadığını ve kendilerine açık tehditte bulunduğunu iddia eden Çetereisi, “Avukatımız Menteş Aziz Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Savcılığın ise bize açıklaması mahkeme emri bile olsa, komisyonda olan polis müdürleri, cezaevi müdürü ve savcılık olarak kendilerinin şartlı tahliyede Bilay’ın ismine onay vermeyeceklerini açık bir şekilde söyledi. Komisyon eğer ön yargılı olacaksa vazgeçsin, adalet sağlaması gereken savcılık neden üzerimize gelmekte ısrarlı? Mahkeme kararı ile Bilay zaten 18 ay hapislik aldı, savcılık ve polis şimdi şartlıyı engellemeye çalışır. Adalet nerede biz mücadele etmeye çalışırız” şeklinde konuşarak gereken her yere başvuracaklarını dile getirdi.

Bilmem: Kesinleşmiş hüküm gerekli

Konuyla ilgili Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem gazetemize yaptığı açıklamada, Bilay Çetereisi’nin şartlıdan çıkarılmasının sebebi avukatının ve savcının Yüksek Mahkeme’ye dava açmasının olduğunu söyledi. Metin Bilmem sözlerine şöyle devam etti: “Hükmü kesinleşmeyen hiçbir mahkum şartlı tahliyeye başvurma hakkına sahip değildir. Bilay da bu yüzden listeden çıkarıldı. Şartlı tahliyeye başvurmak için hükmün kesinleşmesi şarttır, Yüksek Mahkeme’nin kararına göre davranacağız.”