Suna Erden

Güney Kıbrıs’ın turistlik bölgesi olan Ayia Napa’da 14 Ağustos Pazar gecesi İngiliz vatandaşı George Law’ı bıçaklayarak öldürdükleri öne sürülen ve olayın ardından KKTC’ye kaçtıkları açıklanan Türk vatandaşı 22 yaşındaki Mehmet Akpınar ve 48 yaşındaki Bulgaristan vatandaşı Salı Musa Ahmed önceki gün Girne’de yakalanarak dün Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. Rum yetkililerinin cinayetle ilgili KKTC makamlarına herhangi bir başvuruda bulunmadıkları belirtilirken, KKTC ile Güney Kıbrıs arasında suçluların iadesine dair bir uygulama olmadığı ifade edildi. Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Başkanı, Emekli Başsavcı Muavini Hakkı Önen, KKTC ile Güney Kıbrıs arasında suçluların iadesine yönelik yazılı veya pratikte bir uygulama olmadığını belirterek, bu durumun sadece suçlulara yarar sağladığını ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan Önen, “Belki bu olay vesile olur da bir mutabakata varılır. İki tarafın birbirini tanıması anlamına gelmeyen sadece suçluların iadesine yönelik bir protokol yapılabilir. Güven artırıcı önlemler kapsamında böyle bir adımı atılması ileriye dönük bir iyileştirmeye neden olur” şeklinde konuştu. 

AVUKAT TUTMADILAR 

Güney Kıbrıs’ta cinayet zanlıları olarak aranan Mehmet Akpınar ve Salı Musa Ahmed önceki gün Girne’de Beycanlar bölgesinde gözaltına alındı. Zanlılar dün sabah Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. Tutuklama talebi ile mahkemeye çıkarılan zanlılar aleyhine, “Askeri yasak bölgeyi ihlal” suçlaması getirildi. Zanlılar duruşmada avukatsız hazır bulundu. 

CİNAYETTEN BİR GÜN SONRA KAÇAK OLARAK ÜLKEYE GİRDİLER 

Duruşmada zanlıların “Askeri yasak bölgeyi ihlal” suçundan gözaltına alındıklarını kaydeden polis, zanlıların 2014 – 2016 yılları Lefkoşa’da Yiğitler Burcu bölgesinden yetkili makamdan izinsiz olarak Güney Kıbrıs’a geçtiklerini ve daha sonra 15 – 16 Ağustos 2016 tarihleri arasında yine aynı yerden ülkeye dönüş yaptıklarını söyledi. Polis, zanlıların gönüllü ifade verip suçlarını kabul ettiğini ayrıca aleyhlerine 4 ayrı dava dosyası daha bulunduğunu belirterek soruşturma aşamasında zanlıların 3 gün süre ile poliste tutuklu kalmasını talep etti. Yargıç Murat Soytaç, zanlıların soruşturma amaçlı 3 gün süre ile poliste tutuklu kalmalarına emir verdi. 

ÖNEN, “UYGULAMA YOK” 

Ayia Napa’da İngiliz vatandaşı George Law’ın bıçaklanarak öldürülmesi olayında aranan iki zanlının iade edilip edilmeyeceği ise netlik kazanmadı. Rum yetkililerinin bu konuda henüz bir talepte bulunmadıkları belirtildi. Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Başkanı, Emekli Başsavcı Muavini Hakkı Önen, katil zanlısı oldukları öne sürülen iki şahsın önceki gün askeri yasak bölgeyi ihlal suçundan yakalandığını ifade etti. Önen, iki şahsın iadesi hakkında Güney Kıbrıs’tan şimdiye kadar herhangi bir talep gelmediğini açıkladı. KKTC ile Güney Kıbrıs arasında suçluların iadesine yönelik yazılı veya pratikte bir uygulama olmadığını kaydeden Önen, “Geçmişte biz Güney Kıbrıs’tan bazı suçluları talep ettik. Mahkeme kararı olmasına rağmen, “burada suç işlemediler” gerekçesi ile iade etmediler. Bu sorunu aşabilmek için Kuzey Kıbrıs’a kaçan azılı Rum bir suçluyu yakaladık, iyi örnek olsun ve aramızdaki tıkanıklık aşılsın diye iade ettik ancak bu girişimimize rağmen onlardan bir karşılık alamadık” dedi. 

BİZ YARGILAYABİLİRİZ AMA… 

KKTC’de yakalanan iki zanlının askeri yasak bölgeyi ihlal suçundan bir süre hapis yatacaklarını kaydeden Önen, “Zanlıları Güney Kıbrıs’ta meydana gelen cinayetten dolayı KKTC mahkemelerinde fiilen yargılayabiliriz ancak Güney Kıbrıs’ın bize olayla ilgili tanık ifadelerini ve emareleri vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Önen, zanlılardan birinin Türk vatandaşı olduğunu belirterek, “Öldürülen İngiliz vatandaşı için İngiltere Türkiye’den iade talep edebilir.TC ile KKTC arasında suçluların iadesine yönelik anlaşma var. Ancak bu aşamada İngiltere’nin böyle bir talepte bulunup bulunmayacağını ya da Türkiye’nin kendi vatandaşını verip vermeyeceğini kestirmek çok güç” dedi. 

BELKİ BU OLAY VESİLE OLUR 

KKTC ile Güney Kıbrıs arasında suçluların iadesine yönelik bir protokol olmamasının ne Kuzeye ne de Güneye yarar sağladığını, bu işten suçluların faydalandığını kaydeden Önen, “Belki bu olay vesile olur da bir mutabakata varılır. İki tarafın birbirini tanıması anlamına gelmeyen sadece suçluların iadesine yönelik bir protokol yapılabilir. Güven artırıcı önlemler kapsamında böyle bir adımı atılması ileriye dönük bir iyileştirmeye neden olur” şeklinde konuştu.