Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Lefke bölgesinde maden işletme izni konusunda, şirket halkı bilgilendirmeden hiçbir idari işlem yapmayacağını açıkladı.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada Lefke’de maden işletme talebi süreci ve dün gece gerçekleşen toplantı hakkında bilgi verdi.

Açıklamada, Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Ltd.'in Lefke bölgesinde tesis kurup, maden işletmeciliği yapmasına yönelik talebine ilişkin olarak, İyi İdare Yasası’nın “Katılım İlkesi” uyarınca, ilgili bölgede ikamet eden halka yönelik danışma toplantısının dün akşam düzenlendiği belirtildi.

“BAKANLIĞI HEDEF ALAN GÖRÜŞLER KABUL EDİLEMEZ”

Bakanlık açıklamasında, Lefke Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü’nün toplantıyla ilgili bakanlığı hedef alan görüşlerinin kabul edilemez olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Gerek Lefke bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, gerek ise herhangi bir sivil toplum örgütünün konuyla ilgili Bakanlığımızdan her türlü bilgiyi rahatlıkla edinebileceğini belirtmek isteriz” denildi.

“Gerçeklerle bağdaşmayan spekülatif demeçlerin hiç kimseye bir fayda sağlamayacağını düşünmekteyiz” ifadesi kullanıldı.

“İZİN 2013’TE VERİLDİ. 2 KEZ UZATILDI”

Söz konusu şirkete 22 Nisan 2013 tarihinde dönemin UBP hükümeti tarafından bir yıllık  “Maden Araştırma” izni verildiğine işaret edilen açıklamada, 150 kilometrelik bir alanı kapsayan iznin 4 Haziran 2014 ve 18 Aralık 2014’te 6  aylık sürelerle uzatıldığı kaydedildi.

Açıklamada, yapmış olduğu araştırmaların detaylarını içeren bir raporla Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na “İşletme Ruhsatı” talebinde bulunan şirkete, bakanlık olarak “İdari işlem yapmadan önce çevreyle ilgili böylesine önemli bir konuda halkın katılacağı bir toplantı düzenleyeceklerini ve şirketin bu toplantıya katılıp, halkın konuyla ilgili endişelerine karşın görüşlerini aktarması” talebinde bulunduğu belirtildi.

“ŞİRKET EK SÜRE TALEP ETTİ”

Lefke’deki toplantının bu amaç doğrultusunda yapıldığını ancak söz konusu şirketin, çeşitli gerekçelerle bu toplantı için hazır olmadığını belirterek, 3-4 aylık ek bir süre talep ettiği kaydedildi.

Açıklamada, “Bizler  halkın katılımı toplantısı yerine getirilmeden hiçbir idari işlem yapmayacağımızı ilgili şirkete belirttiğimiz gibi, dün akşam yapılan toplantıya katılan vatandaşlarımıza da net bir şekilde belirtmiş durumdayız” dedi.

“ARKIN, BAKANLIK TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN AÇIKLAMALARI YAPTI”

Toplantıya bakanlık adına katılan müsteşar Bülent Arkın’ın bakanlığı ilgilendiren kısımlarla ilgili bakanlık tarafından yapılması gereken açıklamaların tümünü yaptıktan sonra toplantıdan ayrıldığına işaret edildi.

Açıklamada, “Sayın Müsteşarımız,  toplantı esnasında vatandaşlarımızı konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararları ve raporlar konusunda bilgilendirmiştir. Buna karşın bizlerin şirket adına toplantıda görüş belirtmemiz söz konusu değildir” denildi.