İlk olarak Gazimağusa’daki Lefkoşa Çemberi’ne lale ekimi gerçekleştirildi. Etkinliğe Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de katıldı.

DİNÇYÜREK

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ekim sırasında yaptığı açıklamada, birkaç hafta önce İstanbul temasları çerçevesinde görüştüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a KKTC’deki yeşil alanların desteklenmesi konusunda işbirliği teklifinde bulunduğunu ve olumlu karşılandığını kaydetti.

Bakan Dinçyürek, bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden temin edilen 50 bin lalenin ilk etapta Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Tatlısu, İskele ve Yeniboğaziçi belediyelerine pilot uygulama için dağıtıldığını kaydetti.

Dinçyürek, lalelerin ekimi konusunda İstanbul büyükşehir Belediyesi’nden gelen 2 uzmanın belediyelerin park ve bahçeler birimlerine brifing verdiğini söyledi.

Amaçlarının KKTC’de daha yaşanabilir ve yeşil bir çevre oluşturmak olduğunu söyleyen Dinçyürek, yeşil bir çevreye Bakanlık olarak öncülük etmek istediklerini belirtti.

Ekilen lalelerin sonuçlarının ilkbaharda görüleceğini kaydeden Dinçyürek, ülke genelini diğer mevsimlik süs bitkileriyle de  takviye ederek süslendirme hedefleri bulunduğunu söyledi.

1 MİLYON FİDAN PROJESİ

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek,  her yıl 1 milyon fidan dikme hedeflerine dikkat çekerek,  fidanların ihale ve üretim aşamasının tamamlandığını Ocak ayı içinde dikimlere başlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Dinçyürek, bu çerçevede Gazimağusa belediye sınırları içindeki birçok kıraç ve boş alana on binlerce fidan dikme hedefleri olduğunu ifade etti.

ARTER

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de, şehirlerin daha yeşil ve yaşanabilir olmasında peyzajın çok önemli olduğunu vugulayarak,  yeşil alanlar oluşturma ve  bitkilendirme çalışmalarında Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile istişare içerisinde olduklarını ifade etti.

Yeşil alan oluşturmayla ilgili büyük çalışmaları bulunduğunu belirten Arter,  lale ekiminin bir deneme  olduğunu  ve başarılı olacağına inandığını söyledi.

Arter, Ocak ayı itibarıyla fidan dikme  mevsiminin başladığını vurgulayarak, dikimden daha çok bakımının ve yangından korumanın önemli olduğunu belirtti.

Bakanlık ile işbirliğinde Gazimağusa’da ağaç dikimiyle ilgili çalışma yürüttüklerini söyleyen Arter, harita züerindeki belirleme çalışmalarının tamamlandığınmı ifade etti.

Arter, özel çevre koruma bölgesi içinde yer alan Ayluga ve Güsleren göletlerinde büyük kapsamlı düzenleme projesi sürdürüldüğünü de sözlerine ekledi.