Çevre Platformu, Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Dairesi’nin “çevreyi yok sayan icraatlarının karşısında” harekete geçeceğini duyurdu.

Çevre Platformu, Balalan-Yenierenköy arasında yapımı devam eden yeni yolun usulsüz yapıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Çevre Platformu bugün Tabipler Birliği’nde basın toplantısı düzenleyerek, doğal değerlere yapılan saldırıları kınadı ve “adeta doğamıza yapılan kasıtlı saldırıları kendine adet etmiş hükümet yöneticilerinin uygulamalarına bir yenisi eklendi” dedi.

Basın toplantısında Çevre Platformu’nun hazırladığı bildiriyi Umut Akçıl okudu.

Bildiride, Dipkarpaz köyü ile Zafer yarımadasında yeni bir yol yapıldığı belirtilerek, Dipkarpazköyü ile Zafer Burnu arasında 2013 yılında yapılan yolun yarattığı yıkımın bir benzerinin, bugün Balalan kuzey sahilleriyle Yenierenköy arasında yaşandığı kaydedildi.

2006 yılında yapılan Balalan-Ziyamet-Yenierenköy bağlantı yolu hali hazırda varken yolu 3-4 kilometre kısaltmayı bahane ederek yol yapmanın mantık dışı olduğu ifade edildi.

Balalan-Yenierenköy arasındaki yeni yolun yapım çalışmaları sırasında birçok dere, vadi, ormanlık alan ve doğal bitki örtüsünün zarar gördüğü iddia edilen bildiride, Karayolları Dairesi’nin önceden de olduğu gibi bu yol yapımında da yasaları ve Karpaz emirnamesini çiğnediği ve başka devlet kurumlarını da görmezden gelerek yol yapımını devam ettirdiği ileri sürüldü.

KKTC ve TC Ulaştırma bakanlıklarının ortaklaşa hazırladığı “2012-2020 Karayolları Master Planı”na göre yanlış ve yasa dışı uygulamaların bitmeyeceği savunulan bildiride,  “yola karşı olmadığımızı her platformda dile getirdik. Ancak bu denli çağ dışı ve ihtiyaç dışı ve çevre düşmanı icraatların önüne geçilmesi önemli” denildi.

Çevre Platformu, Karayolları Dairesi’ne çağrıda bulunarak, yasa tanımaz uygulamalarının son bulmasını ve yasalarla diğer kurumların kararlarına ve emirnamelere uymasını istedi.

Platform, şu anki yanlış uygulamaların ve gelecekte “2012-2020 Karayolları Master Planı” gereği yapılacak çevre düşmanı ve yasa dışı yolların tümüne karşı “eylem dahil” her türlü hareketi başlatmış olduklarını duyurdu.

Bildirinin okunmasının ardından platform üyeleri “2012-2020 Karayolları Master Planı” ve ÇED raporları hakkında bilgi verdi.