Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, yasak olduğu halde Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) kaçak yapıların sürekli arttığını, bu yapıların çevreye verdiği zararın büyük boyutlara ulaştığını belirtti.

Platform adına yazılı açıklama yapan Doğan Sahir, “Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu’nun ısrarlı takibine rağmen, Karpaz ÖÇKB’de yeni bir talan geçtiğimiz günlerde İskele Kaymakamı ve Gazimağusa Eski Eserler Dairesi Müdürü’nün kararlı duruşları ile önlenebilmiştir. Yıllardır artarak devam eden bu yasal olmayan yapılara karşı yetkililerin bugüne kadar gerekli önlemleri almadığını, almaktan kaçındığını, önlem alınır görüntüsü yaratılmaya çalışıldığını görmekteyiz” ifadesine yer verdi.

Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin dünyada ender görülen bir değer olduğunu ve hassasiyetle korunması gerektiğini belirten Sahir, kaçak yapılara izin verilmesini “tüm halkın ve dünya insanlarının haklarına saldırı olarak adlandırılabileceğini” kaydetti.

Sahir, bu çerçevede Çevre Platformu olarak durumun takibi ve taleplerin iletilmesi amacıyla İskele Kaymakamı ile görüştüklerini belirtti. Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan kaçak yapılara karşı Kaymakam’ın önlemler aldığını görmenin kendilerine moral verdiğini kaydeden Sahir, kaçak yapılara karşı İskele’deki yetkililerin atmakta olduğu adımların arkasında olduklarını vurguladı.

Sahir, “Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu ve Kaymakamlık eşsiz fauna ve florası yanında doğa güzelliğiyle,  tüm Kuzey Kıbrıs’ın ve bölgenin kalkınmasına katkı koyacak en değerli varlıklarından olan Karpaz ÖÇKB’ninin korunması için yasaların bir an önce uygulanması hususunda hassas davranılması gerektiğini teyit etmişlerdir” ifadesini kullandı.

“DAVALAR BİR AN ÖNCE SONUÇLANDIRILMALI”

Yargı sürecinin uzun sürmesinin çevre tahribatlarını hızlandırdığını belirten Sahir, bu tür davaların bir an önce sonuçlandırılması için ortak mücadeleye kararlı olduklarını, geciken adaletin bir anlama ifade etmediğini, kaybedilen çevrenin hiçbir zaman geri getirilemeyeceğini vurguladı.

Sahir şunları kaydetti:

“Talana, çarpık yapılaşma ve elektrik bağlantısı dahil her türlü yanlış gelişmeyi önlemek ve sona erdirmek üzere  İskele Kaymakamlığı, Eski Eserler Dairesi ve bu uğurda mücadele veren her devlet kurumu ve yetkililere Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu’nun her zaman olduğu gibi yasal her türlü etkinlikle desteği sürecektir. Bu kapsamda Karpaz gibi bu ülkenin doğal ve arkeolojik değerlerinin korunmasına yönelik İskele Kaymakamımızın attığı adımlarda yanında olduğumuzu, bundan sonraki adımların atılmasını beklediğimizi ve bunun yakından takipçisi olmaya devam edeceğimizi tüm kamuoyuna bildiririz.”