Teksen Köroğlu tarafından okunan basın açıklamasında, Çevre Platformu’nun kırmızı palmiye böceği konusunda alınmasını talep ettiği önlemler açıklandı.

Açıklamada ilgili bakanlıkların, kaymakamlıklar ve belediyelerle işbirliği içinde acil kriz masası oluşturması ve yapılacak mücadele yöntemleriyle ilgili acil planlar hazırlayıp uygulaması talep edildi.

Kırmızı palmiye böceğiyle mücadele için Türkiye’yle koordinasyona gidilmesi, tüm bölgelerdeki hurmaların envanterinin çıkarılması, hastalıklı ağaçların tespit edilerek kurtarılamayacak olan ağaçların kurallara uygun şekilde yok edilmesi talep edilen açıklamada, kullanılacak ilaçlarla ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılması istendi.

Yabancı ülkelerden getirilen palmiye ve hurma ithalinin durdurulması gerektiği kaydedilen açıklamada, ithal edilecek her tür fidan ve ağacın en az bir sezon tarımsal karantina istasyonlarında kontrol edilmesi talep edildi.

Hurma ve palmiye ağaçlarında yapılacak koruyucu ve önleyici ve tedavi edici mücadele yöntemlerinin en az dört yıllık bir süre uygulanması istenen açıklamada, bu girişimlere her türlü katkıyı vermeye hazır olunduğu da kaydedildi.

Açıklamanın okunmasının ardından platform üyeleri taleplerini Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’ye iletti ve konuyla ilgili teknik toplantı yapıldı.