Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek ve Deep Dive Dalış Merkezi Direktörü Erol Adalıer’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Çevre ve İnsan” programına bu hafta Her Daim Dostlar Grubu Üyesi Kasım Uluçaylı konuk oldu. Söz konusu programda “Gönüllü Çevrecilik” konuşuldu.

Programın başında çevre faaliyetleri ile ilgili haftalık değerlendirme yapan Erol Adalıer, son bir ay içerisinde olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi. DAÜ Deniz Kulübü Tesisleri’nde yapımı devam eden Kaplumbağa Hastanesi’de son aşamaya gelindiğini açıklayan Adalıer, hastane yapımı için tüm ihalelerin tamamlandığını, havuzların bittiğini, pompaların takılmak üzere olduğunu ve akvaryumların da yapımına başlandığını bildirdi. Adalıer Kaplumbağa Hastanesi’nin tüm ekipmanlarının önümüzdeki ay çalışır duruma geleceğini ümit ettiklerini ve DAÜ olarak söz konusu hastanenin açılışını gerçekleştirmeyi arzuladıklarını kaydetti.

Erol Adalıer, geçirdiğimiz yaz sezonunu da değerlendirdi. Adalıer, “Çok şükür, sezon boyunca sahillerde üzücü bir kaza ile karşılaşılmadı, çünkü çok iyi çalıştık.” ifadelerini kullandı. Geçirilen yaz sezonunda gerek şamandıralama, gerek havuz ve denizlerdeki cankurtaranların arttırılması, gerekse de vatandaşlara ekranlar aracılığıyla sürekli uyarılarda bulunulması sezonu iyi geçirmeye vesile olduğuna vurgu yaptı. Adalıer, kaymakamlıklar ve belediyelerin de daha sıkı denetimleri sonucunda yaz sporları yaptıranlar kişilerin daha çok motive olduğunu ifade ederek, denetimlerden ötürü yetkililere teşekkür etti. Adalıer, bir sonraki yaz sezonu için de çalışmaların başladığına değinerek, DAÜ Sürekli Eğitim Merkezi (DAÜ-SEM) ile birlikte 50 kişinin yer alacağı bir cankurtaran eğitimi verileceğini bildirdi. Eğitimin şubat ayında tamamlanacağını ifade eden Adalıer, eğitimle hem sudaki güvenliği arttırmayı, hem de gençlerin maddi bir kazanç sağlamasını hedeflediklerini vurguladı.

Kış sezonuna yaklaştığımız şu dönemde deniz botu, tekne veya jet-ski sahiplerine de önerilerde bulunan Adalıer, vatandaşlara söz konusu deniz araçlarını, tatlı suyla yıkamalarını, bakımını yaptırmalarını, akülerini çıkarmalarını ve temiz bir şekilde örtmelerini tavsiye etti. Programda daha sonra Her Daim Dostlar Grubu Üyesi Kasım Uluçaylı ile, oluşturulan grup ve gönüllü çevrecilik konusunda bir sohbet gerçekleştirildi. Uluçaylı, grubun dostlar arası Cumartesi günleri kahvaltı bahanesiyle biraraya gelmeye başladığını, bu buluşmanın sahil yürüyüşleriyle devam ettiğini anlattı. Sahilde gerçekleştirdikleri yürüyüşler esnasında karşılaştıkları çöp manzaraları karşısında oldukça rahatsızlık duyduklarından bahseden Uluçaylı, grup olarak her hafta Cumartesi günü belli bölgelerden çöp toplamayla başladıklarını anlattı. Uluçaylı “Haftanın 5 günü spor amaçlı yürüyüş yapıyor, 6. gün olan Cumartesi günü ise önceden belirlediğimiz bölgeyi temizlemeye gidiyoruz.” dedi. Gazimağusa’da Silver plajı, Kocareis, Bedis ve Glapsides’e kadar olan bölgede temizlik çalışmaları yaptıklarını söyleyen Uluçaylı, zamanla bu faaliyete milletvekilleri, Gazimağusa ile Yeniboğaziçi Belediye Başkanları, Mücahit Komutanlar Derneği, Lions Kulübü, MASDER gibi birçok sivil toplum örgütünün yanı sıra gönüllü çevrecilerin de dahil olduğundan, hep birlikte sabah 6.30 – 7.30 saatleri arasında çöp topladıklarından söz etti. Uluçaylı 13 kişiyle yola çıktıklarını bildirerek, esas amaçları olan çevre temizliği bilincini arttırmayla bu sayının 50’ye çıktığına değindi. Özellikle bölgelerin belediye başkanlarının gerekli olan çöp torbası, eldiven ve çöp arabaları ile etkinliklerine destek olduklarını bildiren Uluçaylı, yine destek veren herkese teşekkürlerini iletti. Uluçaylı sonbahar aylarında da bir ağaç dikimi etkinliği yapmayı planladıklarına, çevreye duyarlı kesimlerin veya kuruluşlarının çevre adına yapacakları her etkinliğe de açık olduklarına vurgu yaptı.

Çevre ve İnsan programının söz konusu bölümü 21 Eylül 2014 Pazar günü, 14:15 – 15:00 saatleri arasında, BRT – 2 kanalında yayınlanacaktır.