Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek ve Gazimağusa Belediyesi Meclis Üyesi Erol Adalıer’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Çevre ve İnsan” programının bu haftaki konuğu Elektrik Elektronik Mühendisi Hüseyin Aranır oldu. Programda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) Türkiye’den su altından kablolarla elektrik getirilmesi konusu üzerine duruldu.

Programda konuyla ilgili yaptığı açıklamada projenin kabul edilmesi durumunda dahi kabloların ülkemize 5 yıldan önce gelemeyeceğini belirten Aranır, projenin uzun soluklu olduğunu ve önümüzde karar vermek için zamanımız olduğunu belirtti. Ayrıca bu konunun avantajları ile dezavantajlarının enine boyuna iyi bir şekilde tartışılması gerektiğini vurguladı. Maliyet olarak bu konunun avantaj sağlayacağını belirten Aranır, çevre konusunda ise sorun yaşanmasına sebep olabileceğini dile getirdi.

Adalıer’in “2018 yılında başlanması planlanan proje için çözülemeyecek sorunlar var mı?” şeklindeki sorusu üzerine ise Aranır; kablolarla su altından gelecek olan söz konusu elektriğin idaresi konusunda anlaşmazlıklar yaşanabilineceğini dile getirdi. Programda konunun bazı olasılıklar üzerinden değerlendirildiği ve varsayımlar üzerinden hesaplamalar yapıldığı üzerinde durularak özellikle Kıbrıs Türk Elektrik Kurumunun halkı aydınlatacak açıklamalar yapması gerektiğinin altı çizildi.

“Çevre ve İnsan” programının söz konusu bölümü 19 Ekim Çarşamba günü, 19:15 – 20:00 saatleri arası, BRT 2 kanalından yayınlanacaktır. Söz konusu programın tekrarı ise 23 Ekim 2016 tarihinde, 11:00 – 11:45 saatli arasında BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.