Batman'da 1998 yılında kaçırıldıktan sonra öldürülen Cevzet Soysal ile ilgili soruşturmada gözaltına alınan 16 şüpheliden 8'i hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 1998 yılında Batman'da kaçırılarak öldürülen Türkiye Petrolleri (TP) işçisi Cevzet Soysal olayı ile ilgili yürüttüğü soruşturmada 16 kişi gözaltına alınmıştı.

Aralarında Batman Emniyet Müdürlüğü'nde görevli eski Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, dönemin Batman TEM Şube Müdürü Ahmet Akbal, TEM Şube'de Başkomiser olarak görev yapan Fatih Karataş'ın da bulunduğu, şüphelilerden 8'i savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken diğer 8 şüpheli ise adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmişti.

İstanbul Nöbetçi 2'inci Sulh Ceza Hakimliği'nde ifadesi alınan 8 şüphelinin tamamı, "Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme", "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçlarından haklarında yurt dışına çıkış yasağı uygulanarak serbest bırakıldı. Hakkında gözaltı çıkarılan 19 şüpheliden 3 "ü ise halen aranıyor.

"BİR KİŞİNİN İFTİRALARI NEDENİYLE OPERASYON YAPILDI"

Mahkemenin kararının ardından şüphelilerin avukatları adliye çıkışında basın açıklaması yaptı. Avukat Mehmet Öksüz, soruşturma nedeniyle müvekkillerinin terör örgütlerine açık hedef haline getirildiklerini öne sürdü. Avukat Öksüz açıklamasında, "Bir kısım faili meçhullerle ilgili polis memurlarına isnatlar yönlendirildi. Bu isnatların tamamı eski emniyet istihbarat daire başkanı Sabri Uzun'un yakını H.C.A. isimli şahsa aittir. Bu şahsın kötü niyetleriyle yapılmış operasyondur. Ergenekon, Balyoz, Devrimci Karargah adlı davaları aklama adına kitap yazan Sabri Uzun ve H.C.A. "nın beyanları nedeniyle yapılmış bir operasyon" diye konuştu.

Bir başka şüphelinin avukatı da müvekkillerinin iftira ve yalan beyanlar yüzünden gözaltına alındığını öne sürdü.

"HİZBULLAH'IN BAZI EYLEMLERİNİ BİZİM PERSONELİMİZİN İŞLEDİĞİ İDDİASI SÖZ KONUSUYDU"

Serbest bırakılan şüphelilerden Ahmet Akbal, operasyon nedeniyle hedef gösterildiğini söyledi. Akbal, "O dönem Hizbullah örgütünün yaptığı bir sürü eylem vardı. Örgütün yaptığı bu eylemlerden bazılarının bizim emniyet personelimiz tarafından işlendiği iddiası söz konusuydu" dedi.