UBP Genel Başkan adayı Oğuz Ceyda, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’ndaki kan değişiminin bir anlam ifade etmesi için, köylünün ürün bedellerinin, mazot desteğinin, küçükbaş hayvancının, narenciyecinin, patatesçinin Doğrudan Gelir Desteklerinin derhal ödenmesi için Bakanlar Kurulu’nun ilk toplantısında karar üretilmesi gerektiğini söyledi.

Ceyda yaptığı yazılı açıklamada, köylü devletten alacağını alamadığı için kooperatiflere olan borcunu ödeyemediğini ve bu noktada kooperatiflerin yeni kredilendirme yapmadığını belirtti.

Yağmurların başladığı bugünde çiftçiler mazot alamadığı için değil ekim yapmak, tarlasını dahi süremediğini savunan Ceyda, “Hükümet bu noktada TC yetkilileri ile görüşüp, köylümüzün mağduriyetini ortadan kaldırma noktasında adımlar atmalıdır” dedi.

Ceyda, Güney Kıbrıs`ta ve Türkiye’de çiftçilerin aylar öncesinden ürünlerinin bedelini peşin ödendikleri ve Doğrudan Gelir Desteklerini bir tamam aldıkları göz önünde bulundurulursa, yetkililerin buna daha fazla kayıtsız kalmayacağı inancını ifade ederek, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin derhal bir heyet oluşturup, Ankara’ya gitmesi gerektiğini savundu.

Ceyda açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi;
“Su için teşekkür edilmeli, ama KKTC’de köylümüzün ve üreticinin sistemli bir şekilde batırıldığını da dile getirmelidir. Özellikle Kıbrıs konusunda ortaya çıkacak yeni bir plan öncesi köylümüzün canından bezdirilip, toprağından soğutulduğunu Ankara’daki hükümet yetkililerine, muhalefet partilerine ve en önemlisi Anadolu’da yaşayan kardeşlerimizin dikkatine getirmelidir.”