HEPSİ İÇERİDE: Ülkede ismi yıllardır suç ile anılan çok sayıda isim, bugün cezaevinde aynı çatı altında kalıyor. Cinayet, kurşunlama, darp, haraç gibi olaylarla toplumun yakından tanıdığı isimlerin bir arada sorunsuz yaşayabilmesi için cezaevinde olağanüstü tedbirler alındı

BİLDİK İSİMLER: Cinayetten hükümlü, cezaevindeki birçok olayı yöneten kişi olarak bilinen Emin Özbeyit, ismi çok sayıda kurşunlama olayına karışan İsmail Mavideniz, “mafya babası” olarak bilinen İsmet Felek ve bu isimlerle benzer suçlara karışan çok sayıda isim aynı çatı altında kalıyor

ÖNLEMLER ARTIRILDI: Çok sayıda suçla anılan aynı çatı altında olunca, güvenlik önlemleri de artırıldı. Koğuşlar, suça meyilli isimlerin yan yana gelmesini engelleyecek şekilde yeniden düzenlendi. Gardiyanlar eskiye oranla daha dikkatli. Güvenlik kameralarının tamamı devrede

Devrim DEMİR

İsmi yıllardır adi suçlarla anılan çok sayıda isim, şimdi cezaevinde aynı çatı altında kalıyor. Cinayet, kurşunlama, darp, haraç gibi olaylarla toplumun yakından tanıdığı isimlerin bir arada sorunsuz yaşayabilmesi için cezaevinde resmen alarm hali yaşanıyor.

Cinayetten hükümlü, cezaevindeki birçok olayı yöneten kişi olarak bilinen Emin Özbeyit, ismi çok sayıda kurşunlama olayına karışan İsmail Mavideniz, “mafya babası” olarak bilinen İsmet Felek ve bu isimlerle benzer suçlara karışan çok sayıda isim aynı çatı altında yaşamak zorunda.

Çok sayıda suçla anılan, aynı çatı altında olunca, güvenlik önlemleri de artırılmak zorunda kaldı. Koğuşlar, suça meyilli isimlerin yan yana gelmesini engelleyecek şekilde yeniden düzenlendi. Gardiyanlar eskiye oranla daha dikkatli. Güvenlik kameralarının tamamı ise 24 saat devrede.

Şu anda yaşam koşullarının kötülüğü tartışılan cezaevi, her gün mutlaka bir yeni ismi daha bünyesine katıyor.
Merkezi Cezaevi’ndeki hükümlü ve tutuklu sayısı Mağusa ve Güzelyurt’ta ardı ardına yaşanan mafya olaylarından sonra katlanarak arttı. 175 kişiye göre inşa edilen cezaevinde bugün 300’ü aşkın tutuklu bulunuyor.

“Mafya” olarak bilinenler cezaevinde
Son dönemlerde ülkede suça karışan çok sayıda “mafya” olarak adı geçen isim şimdi cezaevinde.
Yücel Erol’u öldüren ve cezaevinde suç işlemeye devam eden Emin Özbeyit, Mağusa’da ismi birçok olaya karışan İsmet Felek, İsmet Felek ile birlikte adı birçok suçla anılan Özcan Hangün aynı çatı altında bulunuyor.
İsmi sürekli alacak-verecek, kurşunlama olaylarına karışan İsmail Mavideniz de önceki gün cezaevine gönderildi. 

Ayrı binalarda

Kamuoyunun günlerce yakından takip ettiği kanlı kavganın ardından Ali Uçanok ve İsmet Felek olmak üzere tüm adamlarının yargılanıncaya kadar Merkezi Cezaevine gönderilmesi ile gözler Merkezi Cezaevi’ne çevrildi.
Mafyavari davranışların içerde devam etmemesi için cezaevi yönetimi alarma geçerken, sanıkların ayrı binalarda tutulduğu öğrenildi.
İsmet Felek ve adamları eski binada tutulurken, Ali Uçanok ve adamlarının yeni binaya yerleştirildiği öğrenildi. 

Cezaevinde büyük sessizlik var

Elde edilen bilgilere göre birbirlerine husumetleri olan Uçanok ve Felek’in olası mümkün büyük olayların yaşanmaması için ayrı binalarda tutulduğu öğrenilirken, cezaevinde büyük bir sessizlik olduğu öğrenildi. 

20 kişi Cezaevine gönderilmişti

Ağustos ayında Mağusa mahkemesinin önünde çıkan korkunç kavganın ardından tutuklanan ve aralarında İsmet Felek ve Ali Uçanok’un da bulunduğu toplam 17 kişi ileride yargılanmak üzere Merkezi Cezaevine gönderildi. Sanıklar yargılanıncaya kadar hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde bekleyecek.  

Uyuşturucudan tutuklanan gardiyan cezaevinde

Haziran ayında aracında ölü olarak bulunan 26 yaşındaki Arda Erkan’ın ölümünün ardından düğümü çözmeye çalışan polis uyuşturucu ticareti yapan 20 yıllık gardiyanı tutukladı.

Temmuz ayında verilen ifadeler doğrultusunda tespit edilen Metin Özdoygun, cezaevindeki mahkûmlara uyuşturucu sattığı için tutuklandı. Soruşturması tamamlanan Özdoygun, ileride yargılanmak üzere hükümsüz tutuklu olarak Merkezi Cezaevine gönderildi. 

Uyuşturucu alışverişi devam ediyor

Bozuk yapısı ile sürekli gündeme sorunlarla gelen Merkezi Cezaevi, uyuşturucu sorunu ile boğuşmaya da devam ediyor. Merkezi Cezaevinde mahkûmların uyuşturucu alışverişine devam ettiği iddiaları var. Uyuşturucunun cezaevine kim veya kimler tarafından sokulduğu tespit edilemiyor.

Islah olmaları için ayrı koğuşlara verildiler

Uyuşturucu suçundan mahkûmiyet alarak Merkezi Cezaevi’ne gönderilen mahkûmların içerde de aynı şekilde suçu işlemeye devam ettikleri daha önce basında yer aldı.

Aynı şekilde suçu içeriye taşıyan bazı mahkûmlar için Cezaevi Yönetimi karar aldı.

Havadis’in elde ettiği bilgilere göre uyuşturucu suçundan cezaevine girip aynı şekilde içerde gündeme gelen bazı mahkûmların bölümlerinden alınarak yeni binaya yerleştirildiği öğrenildi.

Mahkûm sayısı 300’ü geçti 
175 kişilik altyapısı olan ve günümüz şartlarında her gün değişen sayısı ile Merkezi Cezaevinde bulunan mahkûmlar oldukça zor durumda.

1982 yılında yapılan ve hiçbir şekilde yenilenmeyen Cezaevi, olumsuz yönleri ile sürekli gündemde.  Dün itibariyle Merkezi Cezaevinde toplam mahkûm sayısı 300’ü geçti.