Ali Cansu

Merkezi Cezaevi'nde önceki gün başlatılan süresiz grev, İçişleri Bakanlığı ile Merkezi Cezaevi'nde örgütlü sendikalar Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) ve Gardiyanlar Birliği arasında dün akşam varılan uzlaşıyla askıya alındı.
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, KAMU-SEN Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan ve Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği Başkanı Hüseyin Şen imzasıyla yapılan ortak açıklamada, İçişleri Bakanlığı'nda akşam geç saatlere kadar süren toplantıda Merkezi Cezaevi'ndeki durumun ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı'nın teknik komitede görüşülmesi sırasında uzlaşılamayan konuların, kamu reformu kapsamında Cumhuriyet Meclisi komitesinde görüşülmesi süren yeni Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı ile bütünsellik içerecek şekilde teşkilat yasasında düzenlenmesi ve çözüme kavuşturulması yönünde görüş birliğinin sağlandığı duyuruldu.
Bakanlık, sendikalar ve birliğin ortak açıklamasında “Bu çerçevede grevin askıya alınması ve konunun pazartesi günü itibarıyla Teknik Komite'de ele alınarak, tarafların hassasiyeti de gözetilerek sonuçlandırılmasına karar verilmiştir” denildi.

KTAMS ve KAMU-SEN, önceki gün sabahtan itibaren gardiyanların çalışma saatlerindeki sıkıntının aşılması ve vardiya tahsisatı talebiyle grev başlatmıştı.

Gün içinde neler oldu?

Dün grev sürerken gazetemize ulaşan Merkezi Cezaevi’ndeki mahkûmların aileleri, gardiyanların grevi nedeniyle yakınlarına su ve yiyecek verilmediğini belirterek, büyük mağduriyet yaşadıklarını iddia etti.

Mahkum yakınları, cezaevinde grev nedeniyle ziyaret yapılamadığını, bu nedenle mahkumların para sıkıntısı çektiğini, ayrıca kantinin de kapalı olduğunu ifade etti. Mahkumların, paralarının olmaması nedeniyle telefon kartlarına kontör de alamadıkları belirtildi.

Bilmem: Temel ihtiyaçları sağlanıyor

Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem ise KIBRIS’a yaptığı açıklamada, cezaevinde temel ihtiyaçlardan olan su ve üç öğün yemeğin mahkumlara verildiğini kaydetti.

Mahkumların ayrıca televizyon seyretmelerine de izin verildiğini anlatan Bilmem, kantinin önceki gün açık olduğunu sadece dün kapatıldığını belirtti. Metin Bilmem, cezaevinde sadece mahkum ziyareti olmadığını, para alışverişi yapılmadığını ve telefon kontörü satışının yapılamadığını söyledi.

Onbaşı: Cezaevinde sorunlar devam ediyor

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Yönetim Kurulu üyesi Hasan Onbaşı, cezaevinde yıllardır devam eden sorunlara yetkililerin eklendiğini, duyarsız kalınması nedeniyle bugünlere gelindiğini ifade etti.

Hasan Onbaşı, grev nedeniyle cezaevinde bulunan 250 civarında tutuklu veya mahkumun da mağdur olduğunu vurguladı.

Türkmen: Hak arayışımız sürecek

Gardiyanlar Birliği Asbaşkanı İzzet Türkmen de hak arayışlarının, ancak haklarının kendilerine geri verilmesiyle ortadan kalkacağını belirtti.

‘Talep ettiğimiz hak 1979 yılından beridir yasalarda yer alan vardiya ödeneğidir. Bizim icat ettiğimiz bir talep değildir’ diyen Türkmen, bakanlığın kendilerini işgüzar ve paragöz insanlar gibi lanse etmelerini kınadı.

Özkardaş: Çalışanların çalışma saatleri önemli

KAMU-SEN Genel Başkanı Mehmet Özkardaş ise çalışanların ve sendikaların üzerinde titizlikle durduğu vardiya ödenekleri ve çalışma saatlerinin hükümeti temsil eden teknik kurul üyelerinin ret oyu vermesiyle tasarıdan çıkarılması sonucu grev kararı alındığını hatırlattı.

Bengihan: Vardiya tahsisatı almıyorlar

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan da yaptığı açıklamada, “Gardiyanların çalışma saatlerindeki sıkıntı ve vardiya tahsisatı alamaması gerekçeleriyle önceki gün sabah grev başlatıldığını söyledi. Vardiya çalışan personelin desteğiyle greve yüzde yüz katılım oldu” dedi.