311 MAHKUMA 1 PSİKOLOG

Ülkemizde, suç işleyerek cezaevine gönderilen, ağır cezalı mahkûmlarla, çocuk suçluların aynı cezaevinde cezalarını çekmesinin yanlışlığına dikkat çekiliyor. Toplam 311 hükümsüz tutuklu ve mahkûmun bulunduğu Merkezi Cezaevi’nde bir tek psikologun görev yaptığı öğrenilirken; çocuk suçluların gönderildiği Merkezi Cezaevi’nde bir çocuk psikologunun dahi bulunmadığı da belirtiliyor.

“306 MAHKUMUN ARASINDA 5 ÇOCUK”

Hükümlü ve hükümsüz toplam 311 tutuklunun bulunduğu Merkezi Cezaevi’nde, yaşları 15, 16 ve 17 olan toplam 5 çocuk suçlu bulunuyor. Bunlardan, 15 yaşındaki çocuk suçlunun 6 ay hüküm aldığı, 16 yaşında olan iki çocuğun ve 17 yaşındaki iki çocuğun ise henüz hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde bulunduğu öğrenildi.

Rana SARRO

Ülkemizde, suç işleyerek cezaevine gönderilen, ağır cezalı mahkûmlarla, çocuk suçluların aynı cezaevinde cezalarını çekmesinin yanlışlığına dikkat çekiliyor. Toplam 311 hükümsüz tutuklu ve mahkûmun bulunduğu Merkezi Cezaevi’nde görevli bir tek psikologun yaptığı öğrenilirken; çocuk suçluların atıldığı Merkezi Cezaevi’nde bir çocuk psikologunun dahi bulunmadığı da belirtiliyor.

Hükümlü ve hükümsüz toplam 311 tutuklunun bulunduğu Merkezi Cezaevi’nde, yaşları 15, 16 ve 17 olan toplam 5 çocuk suçlu bulunuyor. Bunlardan, 15 yaşındaki çocuk suçlunun 6 ay hüküm aldığı, 16 yaşında olan iki çocuğun ve 17 yaşındaki iki çocuğun ise henüz hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde bulunduğu belirtildi.

18 yaş altı çocuk suçluların bulunduğu Merkezi Cezaevi’nde, 123’ü erkek, 3’ü kadın olmak üzere 126 ağır cezalı hükümlü; 104’ü erkek, 5’i kadın 109 hafif cezalı hükümlü; 73’ü erkek, 3’ü kadın toplam 76 hükümsüz tutuklunun bulunduğu açıklandı.

5 ÇOCUK CEZAEVİ’NDE YATIYOR

Ağır yaralama suçundan 15 yaşında bir erkek çocuk; sirkat suçundan 16 yaşında iki erkek çocuk; biri tecavüz, diğeri uyuşturucu madde ithali suçlarından ise 17 yaş iki erkek çocuğun şuanda Cezaevi’nde bulunduğu bildirildi.

“20 YAŞ ALTINDAKİLERİ AYRI TUTARIZ”

Detay Gazetesi’ne konuşan Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, genç hükümlü ve tutukluların diğer mahkûmlarla ayrı yerde tutulduğunu belirterek, mümkün olduğunca 20 yaşında kadar suçluların ayrı yerde tutulduğunu kaydetti.

“ÇOCUKLARIN CEZAEVİ’NDE TUTULMALARI YANLIŞ”

Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, çocuk suçluların ayrı yerde tutulsa da, cezaevinde bulunmalarının yanlış olduğunu belirterek, “18 yaş altı çocukların yeri cezaevi değildir” dedi.
Çocuk suçlular için bir ıslahevine ihtiyaç olduğunu söyleyen Metin Bilmem, “Cezaevi’nin kuruluş amacı hükümlüleri topluma kazandırmaktır ama 18 yaş altı çocukların yeri de cezaevi değildir. 15 yaşındaki bir çocuğu cezaevine atıp da eğiteceğimiz zannedersek yanılırız. Yüzde yüz bir ıslah evi olması lazım. Islah evi mi başka bir kampus mu olur bilmem ama farklı bir yer olmalıdır” dedi.

“ÇOCUKLAR AĞIR CEZALI MAHKÛMLARLA BİRARADA”

Cezaevi’nde çocuk suçlular, ağır cezalı hükümlülerle ayrı yerde tutulsalar da, uzaktan onları gördükleri ve atölye ortamında da birlikte çalıştıklarına dikkati çeken Metin Bilmem, “Her ne kadar ayrı tutulsalar da buradaki ağır cezalı hükümlülerin davranışlarını, uzaktan da olsa görürler. İşledikleri suçları, suçun işleniş tarzını görürler. En basiti bir cezaevi alışkanlığı olabilir. Çocuk aklı her türlüsünü düşünür. Bu riskleri taşırlar. Biz bunları diğer hükümlülerden ayrı tutarız ama diğer hükümlüleri görürler. Ayrıca atölyelerde de diğer ağır ve hafif cezalı hükümlülerle birlikte çalışırlar” diye konuştu.

“CEZAEVİ’NDE ÇOCUK VAR, ÇOCUK PSİKOLOĞU YOK”

Merkezi Cezavi’nde bir psikolog bulunduğunu, sosyal hizmet memurlarının da zaman zaman çocuk yaştaki kişilerle ilgilendiklerini belirten Müdür Metin Bilmem, “Psikolog çocuk psikologu değildir. Sosyal Hizmetler Dairesi ise çocuklara ve kadınlara karşı gayet ilgilidirler ve devamlı olarak arayıp sorarlar” dedi.

“KADINLARIN AYRI KOĞUŞTA”

Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, cezaevinde bulunan kadınlarla ilgili de bilgiler vererek, 3’ünün ağır, 5’inin hafif, 3’ünün de hükümsüz tutuklu olduğunu belirterek, “Kadınların koğuşu erkek koğuşundan tamamen ayrıdır. Kadınlar da, el işi yaparak, kurslara giderek normal hayatlarını sürdürüyorlar” diye ekledi.