Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan, Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı mahkemede, 1 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ayan'ın cezası, 3 yıl ertelendi.

Kayseri Adliye Sarayı 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, CHP İl Başkanı Mustafa Ayan ve avukat oğlu Emre Ayan hazır bulundu. Mahkeme başkanına ifade veren CHP İl Başkanı Ayan, "Ben Türkiye Cumhuriyet vatandaşıyım. Ülkemizin havası ile suyu ile hayatımı devam ettiriyorum. Konuştuklarım da tabii ki hakaret yok. Bizim gibi siyasilerin eleştirilerini kabul etmeleri gerekiyor. Basit basit şeylerden dolayı bunları yaşıyoruz. Hakaret etmek gibi bir kastım yok. Şeytan kelimesini akıllı diye kullandım. Söylediklerim hakaret değildi. Konuşmamamız için her türlü baskı uygulanıyor" dedi.

Yapılan yargılama sonucunda CHP İl Başkanı Ayan'a "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası, suç alenen işlendiği için ceza 1/6 oranında artırılarak 1 yıl 9 aya çıkarıldı. Ayan'ın mahkemedeki samimi savunmasından dolayı verilen 1 yıl 9 ay hapis cezası 1 yıl 5 aya indirildi ve ceza, 3 yıl ertelendi.

Mustafa Ayan'ın oğlu avukat Emre Ayan da, "Mahkumiyet kararının hukuka aykırıdır diye düşünüyoruz. Bir siyasetçinin bir diğer siyasetçiyi eleştirmesi en doğal hakkıdır ve eleştiriden dolayı yargılanması da utanç sebebidir. Hukukta, demokraside yeri yoktur. Müvekkilimin görevi itibariyle eleştirmek hakkıdır. Bu hakkını kullandığı için bugün mahkum edilmiştir. Temyiz başvurumuz olacak. Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Anayasa Mahkemesi'nde hiç açılmayan bir davayı açacağım. Cumhurbaşkanı'na hakaret suçuyla alakalı maddenin iptaliyle alakalı bir dava açacağım. Çünkü Cumhurbaşkanlığı tanımı Türkiye'de değişmiştir. Bu çok önemli. Ulusal anlamda bunun tespiti yapılmıyor. Artık karşımızda halk oyuyla seçilmiş ve siyasi kimliğini terk etmeyen seçimlerden önce seçim kampanyası yürüten bir cumhurbaşkanı, sayın başkan var. Bu sayın başkan artık kanundaki cumhurbaşkanlığı tanımındaki cumhurbaşkanı değil. Yani milletin birliğinden, bütünlüğünden yana tavır almış kurumsal kimlik değil. Tamamen bir siyasi ideolojiyi siyasi düşünceyi savunan, arkasında duran ve o siyasi düşünce adına fikir üretip eylemde bulunan bir cumhurbaşkanından bahsediyoruz. Bu madde artık cumhurbaşkanının fiili uygulamalarıyla askıda kalmıştır. Anayasa Mahkemesi'ne açacağımız bu davayla 299. maddeyi yani Cumhurbaşkanına hakaret maddesinin iptal edeceğini düşünüyoruz. Madem fiilen bir başkanlık sistemi var, o zaman fiilen bu maddenin uygulanmaması gerekiyor. 30 gün içinde bu davayı açacağız" şeklinde konuştu.