Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. Dış politika konusunda hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Dış politikada cumhuriyet tarihinin en büyük yenilgisini yaşıyoruz. Hükümet dış politika konusunda her türlü tavizi verebilecek konuma. Çünkü dışarda meşruiyeti sıfırlanmış durumda biri hükümet var.

‘Rusya’yla anlaştık’ diyorlar. Rusya ‘Domates almıyorum’ diyor. Putin bütün istediklerini aldıktan sonra ‘Domates alıyorum’ diyecek. Putin’e ne söz verdiniz, ne tavizler vereceksiniz?

AB’den kopuyorlar. İki tarafın da birbirine ihtiyacı vardır. Şanghay Beşlisi diye bir şey yok, Şanghay Altılısı var. Özbekistan da üye oldu, altılı oldular.

Ege’de egemenliği açıkça Yunanistan’a verilmemiş 18 ada var. Oralarda Yunanistan’ın bayrağı var. Yunanistan işgâl etmiş vaziyette. Burnumuzun dibindeki 18 adayı verdiler. Binali Yıldırım’a sesleniyorum: 18 adayı alacak mısın, almayacak mısın? Milliyetçi misin, değil misin?”

“Şehit ve gaziler arasında ayrım olur mu?”

Devletin 15 Temmuz şehitleri ve diğer şehitlerin ailelerine sunduğu imkânlar arasında fark olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, ayrım yapılmaması gerektiğini vurguladı:

“Ülkeyi yönetenler şehit ve gaziler arasında ayrım yapıyorsa, bölücü bir hükümettir. Şehit ve gaziler arasında ayrım olur mu? ‘Bedelliden elde edilecek gelir, şehit ailelerine verilecek’ dediler, bir kuruşunu dahi vermediler. Havuz medyası bu konuda tek bir satır yazmadı. 

‘Şehit ve gazi ailelerine iş verilecek’ dediler. Şehit ailelerine zaten öteden beri iş veriliyordu, gazilere hiç verilmedi. Bir gazi beni ziyaret etti diye işinden çıkarıldı. Çıkıp ‘Gazilik sektör oldu’ dediler, gazileri eleştirdiler. O gazinin terörle mücadele ederken neler çektiğini sen biliyor musun? Kendi çocuklarını o dağlara gönderiyorlar mı? Askerlik yaptırıyorlar mı? Yaptırmıyorlar!

Şehit, şehittir. 15 Temmuz şehidine 101 bin veriyorsun, diğer şehide de ver. O bizim şehidimiz, öbürleri kimin şehidi? Dağın tepesinde şehit olan kimin şehidi? Bu ülkeye hayatını vererek katkı veren her şehide eşit davranılsın diyoruz. ‘Ayrım yapmayın’ dediğim zaman kıyameti koparıyorlar. Başbakan’a açık çağrıda bulunuyorum: Şehitler arasındaki ayrımın kalkması için ortak teklif verelim. Kabul etmezse, biz kendi teklifimizi sunacağız.”

“Esnafı iliklerine kadar sömürüyorlar”

CHP lideri, esnaflara yasal destek sağlamak gerektiğini vurgulayarak da Başbakan Binali Yıldırım’a seslendi:

“Esnafı iliklerine kadar sömürüyorlar. Binali Yıldırım’a açık teklifimdir: ‘Esnafı destekliyoruz’ diyorlarsa, bizim esnaf ile ilgili verdiğimiz teklifi birlikte yasalaştıralım. Esnaf, zincir mağazalarla nasıl rekabet edecek? Eski AKP’li Bakan Sayın Ali Coşkun’u esnafı korumak istiyor diye bakanlıktan aldılar.

Esnafın hakkını sonuna kadar koruyacağım. Ben esnaf kardeşimin hakkını koruyorum. Sen de adalete, demokrasiye sahip çık esnaf kardeşim.”

“Ekonominin darboğaza girmesinin nedeni, siyasi kriz”

Kılıçdaroğlu, ekonomi konusunda da hükümet ve cumhurbaşkanını eleştirdi:

“Merkez Bankası Başkanı, Cumhurbaşkanı’nı dinlemedi. Şimdi sözünü dinlemiyorlar diye istifa mı edeceksin? Ekonomiyi bilmeyen bir insan, ekonomiyi yönetemez. Vatandaşın derdini çözemez. Ekonomi Bakanı ‘Ben OHAL istemiyorum’ diyor. Kardeşim imza sana ait, istemiyorsan niye o koltukta oturuyorsun. Ekonomi dehası Binali Yıldırım, ‘Her şeyi getirip dolara bağlamanın anlamı yok.  Dolar iniyor, çıkıyor’ diyor. Petrol dolara bağlı. Benzin ve petrol fiyatları dolar bazında düştüğü zaman, sen düşürdün mü? AVM’de kiralar neye bağlı? Dolara, euroya bağlı. Köprü ve otoyol geçişleri dolara ve euroya bağlı. Hammadde ithalatı neye bağlı, dolara bağlı. Peki hükümetin verdiği garantiler? Onlar da dolara bağlı. Köprüden 40 bin araç geçmezse, gidip ödeyecek.

İğneden iğliğe her şeye zam gelecek En büyük zararı da esnaf, işçi, memur görecek. Ekonominin darboğaza girmesinin nedeni, siyasi kriz. Türkiye’yi kimin yönettiği belli değil. Başbakanlık koltuğunda Binali Yıldırım oturuyor ama iradesi yok.”

Kaynak: Al Jazeera