Manisa'da ziyaret ettiği şehit ve gaziler derneğinde, koalisyon görüşmeleri sırasında HDP'nin yok sayılması ile ilgili konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ile dernek başkanı Ümit Taydaş arasında sözlü tartışma yaşandı.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Türkiye Harp Malülü ve Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Manisa Şubesi Başkanı Ümit Taydaş'ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında CHP'li Biçer, 7 Haziran'dan sonra istikrarlı bir hükümet kurulamadığı için şehit haberlerinin arttığını belirterek, sözü 7 Haziran genel seçimlerinden sonraki koalisyon görüşmelerine getirmesi gerginliğe neden oldu. Dernek Başkanı Ümit Taydaş ile CHP'li Tur Yıldız Biçer, arasında sözlü tartışma yaşandı. Koalisyon görüşmeleri sırasında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye "Buyur Başbakan ol, yeter ki 4 yıllık istikrarlı bir hükümet kurulsun" dediklerini aktaran CHP'li Biçer, Bahçeli'nin hükümet olmak istemediğini söyledi. Biçer, sözlerine şöyle devam etti: "Bu tüm siyasi partilerin hem kuruluş hem de varoluş nedenine aykırı bir şey. Siyasi partilerin varoluş nedenleri ülkeyi yönetmek ve iktidar olmaktır. Bunun dışında hareket şansı veya rotasının olmasını ben vatandaş olarak kabul edemem. Kim olursa olsun oy verip vermemek de önemli değil. Madem iktidar olmaya hevesli değilsin bu insanlardan oy istemeye hakkın da yok. Böyle bir şey olur mu Allah aşkına.Sürekli sahada olunca bazen bizim aklıma gelmeyen böyle tabandan gelen çok akıllı mantıklı şeyler var. Eski bir MHP'li yöneticinin söylediği bir şey var; Dedi ki "Biz hep MHP'ye oy verdik ama benim de bir aklım var. Bahçeli, HDP ile hiçbir masaya oturmayacağını söyledi. HDP'yi yok sayıyorum demekle yok olsa arkasında duracağız. Ama doğanın kendisine aykırı" Siz var olan bir şeyi yok saymakla o yok olmaz."

Biçer'in bu sözleri üzerine araya giren dernek başkanı Ümit Taydaş, "Efendim ben size bu konuda katılmıyorum. Eğer mecliste İstiklal Marşı okumayan kişilerin vekil bile olmuş olsalar makbul sayılmaları uygun değil. Onlarla oturulabilmesi için samimi olunmaları gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bir bütün olarak kabul etmeleri gerekir. PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmeleri gerekir. Saçma sapan konuşmamaları gerekir. Bu ülkeye faydalı olmak adına Türkiye partisi olma adına adımlar atması gerekir. Atıyorlar mı efendim ?" dedi.

Başkan Taydaş'ın konuşmaları sonrası önündeki bardak üzerinden örnek vererek, açıklamalarına devam eden CHP'li Biçer, "Ben bu problemleri çözeceğim ama ben bu bardağı görmüyorum" dediğiniz zaman bu yok oluyor mu ? Bunun varlığına göre bir adım atmak zorundasınız. Yok sayıyorum demekle yok olmuyor." ifadelerini kullandı.

Başkan Taydaş ise kendilerinin de "görmüyorum" demediklerini ancak kendisi de olsa HDP'lilerle aynı masaya oturmayacağını vurguladı. Taydaş, "Biz, Kürt bir arkadaşımızın bizden ayrı olduğunu düşünemeyiz. Burada yönetimim de Muş'lu kardeşim var. Bitlisli arkadaşlarım var. Ama biz bu ülkeye inandık, bu bayrağa inandık. Hiç birimiz kalkıp bu ülkenin değerlerine ihanet edecek davranış içerisine giremeyiz. Girdikten sonra da bize müsamahalı davranılmasını bekleyemeyiz. Bekliyorsak bu ülkenin dağılması ve bölünmesiyle ilgili o dağıtmak isteyen bölmek isteyen insanlara yardımcı oluruz hanımefendi. Bunun başka tarafı, yanı yönü yok" dedi.

SES TONLARI YÜKSELDİ

CHP'li Biçer, anlatmak istediklerini sözünün kesilmesinden dolayı iyi ifade edemediğini belirterek, kendisinin dinlenmediğinden yakındı. Konuşmasına yüksek sesle devam eden Biçer, "Efendim anladım siz hassasınız bu konuda ama ben cevap veremiyorum. İzin verirseniz ben süreci bir değerlendireyim. 7 Haziran'a kadar şehit yokken 7 Haziran'dan sonra hükümetin kurulamamasıyla birlikte bu kaolitik ortamda şehitlerin geliyor oluşu elbette bizi ilgilendirir. Bu süreç elbette önemli. 7 Haziran'dan sonra düğmeye basılır gibi bir anda başlamadı mı? Böyle değil midir, bunda bir hata var mıdır? 7 Haziran'dan sonra bizim dışımızdaki diğer partiler "ben bunu yok sayıyorum" demek dışında daha gerçekçi olup çözüm üretmekte odaklanabilselerdi, bizim hükümet kurma çabamıza bizim kadar samimi cevap verselerdi, bu noktaya kadar gelmezdik. Ben bunu söylemeye çalışıyorum. MHP, AKP ile neden masaya oturmadı, bizimle niye masaya oturmadı? Devlet Bahçeli "ben iktidar olmak istemiyorum" dedi.

"Sayın vekilim siz olayı anlatmaya çalışıyorsunuz, o sizin siyasetinizle ilgili çalışmalarınız, öngürülerinizdir" diyen dernek başkanı Ümit Taydaş, "Biz de size şehit yakınları ve gaziler olarak ülkenin durumuyla ilgili hassasiyetlerimizi anlatmaya çalışıyoruz. Biz size bu konuyu anlatıyoruz, siz bana başka bir şey söylüyorsunuz. Hükümet kuramadığınızı, kimin hangi hatayı yaptığını söylüyorsunuz. Bizler oralarda gidip arkadaşlarımızın hayatlarını verdiğini gördük. Ülkenin birliği ve bütünlüğü için oralarda sakat kaldık. Biz size ancak bunu anlatabiliriz. Bizim görevimiz, şehit yakınları ve gazilerimizin ülkenin bugünkü durumuyla ilgili hassasiyetlerini size aktarmaktır. Ben siyasetçi değilim. Siz onu uygun görürsünüz, görmezsiniz buna biz karışamayız." şeklinde konuştu.

ZİYARET SONRASI AÇIKLAMALAR

Ziyaret sonrası yayınlanan görüntüler nedeniyle bir açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, son terör olaylarındaki hayatını kaybeden şehitler için başsağlığı ziyaretinde bulunmak üzere Türkiye Harp Malülü ve Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği'ni ziyaret ettiğini ve üzüntüsünü dile getirmek istediğini söyledi. Biçer, "Hakikaten son dönemde gelen şehit haberlerinden dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Bu üzüntümüzü paylaşmak adına şehit ailelerimizi ziyaret ettik. Fakat oradaki konuşmaları farklı yönlere çarpıtmak isteyenler oldu. Biz sadece taziyemizi iletmek istedik. Eğer 7 Haziran'dan sonra hükümet kurulmuş olsaydı 7 şehidimizin Manisa'ya gelmeyeceğini ifade ettik. Konuşmalarımızda rencide eden bir durum olduğunu düşünmüyorum Biz CHP iktidarında terör sorunun çözüleceğini, artık şehit haberleri gelmeyeceğini vurguladık. Ben bütün vekilliği boyunca şehit cenazelerine gittim. Bundan daha büyük üzüntü verici bir şey olabilir mi ? Şehit aileleri kadar ben de çok üzülüyorum. Şehit ailelerini ziyaret ettiğimizde "başınız sağolsun" demeye çekinir olduk. Bazen kendimizi normal bir vatandaştan daha çaresiz hissettiğimiz anlar olabiliyor. Hiçbir kesime karşı art niyetli bir ifade kullanmadık" diye konuştu.

Ziyaret sonrası sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Türkiye Harp Malûlü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Manisa Şubesi Başkanı Ümit Taydaş, "Biz sayın vekile sorunlarımızı, beklentilerimizi aktarmak istedik. Lakin bir ara sesini yükselterek bağırma diyebileceğim bir ses tonuyla konuşması akabinde siyaset yapması son derece abes bir durumun meydana gelmesine sebebiyet verdi. Bunun yanı sıra bizler de derin bir üzüntüye sebep oldu" ifadelerini kullandı.

CHP’li vekil ile şehit aileleri derneği başkanı arasında HDP tartışması