TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Adalet Bakanı Kenan İpek'in yemin ettiği sırada CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, "Adaletin nerede şerefsiz" deyince Genel Kurul karıştı.

11 bağımsız bakanın yemin edeceği, Irak ve Suriye tezkeresinin görüşüleceği oturumun açılışında gergin anlar yaşandı. Bağımsız bakanların "bağımsız" olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullanarak "hayır" dedi. Çıkan tartışma sonrası elektronik oylama ve tekrar açık oylama yapıldı. Oylamaların ardından bağımsız bakanların yemin etmesi kararı çıktı.

ÖNDER: "BUNLAR YEMİN EDENE KADAR FAALİYETLERE KATILAMAZLAR"

Aranın ardından TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, "Meclis İdare Amiri olarak İç Tüzük kurallarının Genel Kurul'da ihlal edildiğini dikkatinize sunmak istiyorum. Şu an yapılmış oylama neticesinde yemin ettirilmemesine karar verilen sayın bürokratlar Genel Kurul sıralarındadırlar. Yemin etmedikleri müddetçe Genel Kurul faaliyetlerine katılamazlar. Bu durum huzura kavuşana kadar Sayın Bürokratların Genel Kurul dışına çıkarılması için İdare Amirlerine yetki vermenizi rica ediyorum. Çünkü Anayasa ve İç Tüzük çok açık. Bunlar yemin edene kadar Genel Kurul faaliyetlerine katılamazlar. Şuan yürütmekte olduğumuz bir Genel Kurul faaliyetidir. İdare Amirlerini Genel Kurul göreve çağırmanızı arz ediyorum" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Koray Aydın ise "Elektronik oylamayla işari oylamayı yaptığımız için oy kullanamayanlar pusula gönderdi, çok sayıda pusula geldi, bunların da çift oylama ihtimali olduğu için bu oylama türünü yapmak zorunda kaldık. Bunun için biraz sabırlı olun. Ayakta durmayın, rahat olun, oturun" dedi. Ardından açık oylama yapıldı.

HDP'li TBMM Katip Üyesi Erol Dora oylama sırasında AK Partili vekillerin arasına girerek tek tek oyları saydı. AK Partili milletvekilillerinin tamamı "hayır" oyu kullandı. Sayım sırasında CHP, MHP ve HDP'lilerin "evet" oyu kullanmasına ilişkin AK Partililer "Blok, blok" diyerek oylamayı cep telefonuyla fotoğrafladılar. Bu sırada TBMM Başkanvekili Koray Aydın, AK Partili milletvekillerine seslenerek, "Fotoğraf çeken arkadaşlar sayı gibi algılanıyor. Yerinize oturun lütfen" diyerek tepki gösterdi.

7 Haziran seçimlerinde CHP'den İstanbul Milletvekili olarak Meclis'e giren ve daha sonra partisinden istifa eden İhsan Özkes açık oylamada evet oyu kullandı.

"BOZKURT" VE "BARIŞ" İŞARETİ YAN YANA

Oylamanın sayımı sırasında MHP'li milletvekillerinden bazıları "bozkurt" işareti yaparken HDP'li milletvekillerinin ise "barış" işareti yapması dikkat çekti. Oylamaya HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da katıldı. AK Partili bir milletvekili ise muhalefet sıralarına dönerek bir eliyle barış diğer eliyle barış işareti yaparken diğer eliyle bozkurt işareti yaptı.

Sayımının ardından TBMM Başkanvekili Koray Aydın, tutumu hakkında yapılan oylamanın sonucunu açıkladı. Koray Aydın, "Tutumun kabul edildi. Katip üyeler mutabık kaldı" dedi. Bunun üzerine AK Parti sıralarında büyük sevinç yaşandı.

Ardından yemin törenine geçildi. İlk olarak kürsüye İçişleri Bakanı Selami Altınok'tu. Altınok'un yemini sırasında HDP'li vekilleri Genel Kurul Salonu'nu terk etti. Ardından kürsüye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu geldi.

Adalet Bakanı Kenan İpek'in kürsüde yemin ettiği sırada ise CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, "Adaletin nerede şerefsiz" dedi. Bunun üzerine Genel Kurul Salonu karıştı. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın AK Partili milletvekillerinin üzerine yürümesi üzerine gerilim iyice yükseldi. Bunun üzerine oturuma 10 dakika ara verildi.