Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine gelen 13 CHP milletvekili, incelemelerde bulunduktan sonra açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba başkanlığında milletvekillerinden oluşan CHP heyeti, Şanlıurfa İl Başkanlığında basın açıklaması yaptı. Suruç'ta hastanelerde incelemelerde bulunan CHP heyeti, aldıkları notları basın mensuplarıyla paylaştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Dünden itibaren milletvekili arkadaşlarımızla, genel başkan yardımcımızla beraber buradayız. Bugün de buradayız, burada olmaya devam edeceğiz. Bu acıyı ortaklaştırmaya, Türkiye'de bir vicdan ortaklığı yaratmaya devam edeceğiz. Biz tabi ki bu acı olay üzerinden bir siyaset yapma endişesi içerisinde değiliz. Bugün aslında bir yas günü, birazdan 18 cenaze Antep'ten Türkiye'nin değişik yerlerine gönderilecek gençlerimizin, sosyalist gençlerimizin, göz bebeklerimizin cenazeleri Türkiye'nin değişik yerlerine gidecek. O yası, taziyeyi biz de taşıyoruz Cumhuriyet Halk Partisi camiası olarak, sosyalistler olarak, sosyal demokratlar ve yurttaş olarak içerimizde taşımaya devam edeceğiz. Dün gördüğümüz manzara karşısında yani gerçekten de irkildik, lanetledik ama yani bütün bunlar ortay çıkan tabloyu görmezden gelmemize de engel değil. Nitekim Ortadoğu coğrafyasında alışkın olduğumuz kitlesel katliamlar ve o şok edici görüntüler, Cilvegözü'nden başlayarak Reyhanlı, en son 5 Haziran'da Diyarbakır, işte Mersin, Adana'daki girişimler ve dün de Suruç'ta karşımıza çıktı. Bütün Türkiye yasa boğuldu, belli bir kesim hariç olmak üzere ondan siyaset üretmek haricinde yasa boğuldu. Biz bir daha böyle bir katliamın olmaması için ne gerekiyorsa, üzerimize düşen siyasi sorumluluk ne ise onu yapmaya hazır olduğumuzu dün de ifade ettik, genel başkanımız da ifade etti. Bu saatte MYK toplantımız da var, orada da aynı meyanda, aynı doğrultuda görüşler ortaya konulacak mutlaka. Ben tekrar bütün yurttaşlarımıza, bütün halkımıza, Türkiye halkına buradan geçmiş olsun diyorum, baş sağlığı diliyorum. Örgütlerimiz, partilerimiz bütün cenaze törenlerinde olacaktır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise şunları kaydetti:

"Günlerdir Türkiye'nin 19 ilinden gençlerin Suruç'a geleceği, basın toplantısı yapılacağı biliniyordu. Ama maalesef müthiş bir güvenlik zafiyeti söz konusudur. MİT'in ne işe yaradığını sorası geliyor. MİT maalesef son dönemde hiçbir katliamı ortaya çıkaramadı. MİT, Milli İstihbarat Teşkilatı olmaktan çıktı. MİT, kişisel istihbarat teşkilatına döndü. Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel örgütü şeklinde çalışıyor. Muhalifleri, CHP milletvekillerini fişlemekten başka görev yapmıyor. Reyhanlı katliamında 52 kişinin ölmesi, Cilvegözü'nde 13 kişinin ölmesi, Diyarbakır'daki mitingde insanların katledilmesi, Niğde'deki insanların katledilmesi maalesef bunların arkasında güç hiçbir zaman ortaya çıkarılmadı ve çıkarılmak istenmedi MİT tarafından. MİT olayların arkasındaki güçleri biliyordu. Reyhanlı'daki, Diyarbakır'daki olayın arkasındaki hangi güç varsa, Suruç'taki katliamın arkasında da aynı güç vardır. Buradan bir çağrı yapmak istiyoruz, hem İçişleri Bakanına hem MİT müsteşarına, dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, demokrasi olsun olmasın, bunun bir sonucu olmalı ve MİT zaten siyasallaşmış, milletvekili adayı olmuş derhal görevi bırakmalıdır. İçişleri Bakanı'nın da istifa etmesi gerekmektedir. Hükümet gerekli siyasi sorumluluğu almalıdır. Yaşanan olaylar AKP ve MİT'in Suriye politikasının bir sonucudur. Suruç onun meyvesidir. Bu olay da diğerleri gibi karanlık kalmasın. İnşallah bu olayın arkasındaki güçler bulunur ve böyle bir katliam yaşanmaz. Ölenlerin anısına CHP'li belediyeler olarak Kobani'ye kütüphane ve oyun parkını kuracağız."