TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kıbrıs konusunda ABD'li dostlarından daha adil bir yaklaşım beklediklerini belirterek, 50 yılı aşkın süredir ihtilaf olarak kalan ve çözülemeyen Kıbrıs meselesinde Türkiye'nin 2004'te Annan çözüm planına eksikliklerine rağmen destek verdiğini, Rum tarafının buna olumlu cevap vermediğini söyledi.

Çiçek, “Sorun çözülmek bir tarafa Doğu Akdeniz'de tek taraflı olarak birtakım çabalar, gayretler var, sorunlu bölgeye yeni bir sorun daha ilave edilecek gibi gözüküyor. Bu yönde adil ve kalıcı bir çözüm için dost bir ülke olarak sizden destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.

Çiçek, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve NATO PA Başkanı Michael Turner ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulde, Türkiye-ABD ilişkileri, Ermeni meselesi, Suriye ve Irak başta olmak üzere terörle mücadele çalışmaları gündeme geldi.

Türkiye ile NATO ilişkileri ve Türkiye-ABD ilişkiler bakımından gündemde çok önemli konular olduğunu kaydeden Çiçek, "Bugün dünyadaki mevcut uluslararası kuruluşlar içerisinden en etkin, en verimli, barışa ve istikrara katkı sağlayan kurumların başında NATO geliyor. Şüphesiz bunun önemli bir ayağını oluşturan NATO önemli görevler ifa ediyor. Bundan memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim" dedi.

"Bölgemizde ve dünyada yaşanan ve barışı tehdit eden gelişmelere baktığımızda NATO'nun önemi her geçen gün artıyor" diyen Çiçek, şöyle devam etti:

"Türkiye ve ABD böylesine etkin ve önemli bir kuruluşun en faal üyesidir. Sizinle beraber bu teşkilat içinde önemli sorumluluk taşıyoruz, Afganistan başta olmak üzere birçok bölgede barışa katkı sağlıyoruz. Dünyada güvenlik ihtiyacı her geçen gün daha da artıyor. Bu nedenle Türkiye olarak NATO'nun genişleme politikasını olumlu karşılıyoruz. Birlikte sorumluluk taşıdığımız Afganistan başta olmak üzere NATO'nun yaptığı çok önemli çaba ve gayretler var, bundan sonra da devam etmesi gerekiyor"

Türkiye'nin ABD ile birlikte NATO içinde sorumluluk taşıyan en önde gelen ülkelerden olduğunu hatırlatan Çiçek, "Bundan memnuniyet duyuyoruz. Bu yöndeki katkı ve çabalarımız sizinle beraber devam edecek. NATO Afganistan ilişkilerinde hep beraber hem sorumluluğu üstlendik, çabalarımız artarak ediyor. Bu yöndeki katkımızın ne olduğu etraflıca biliniyor. Bunun devam etmesi lazım. Türkiye Afganistan'da barışın ve istikrarın artması için her türlü çabayı gösterdi, bundan sonra da gerek NATO içinde gerekse ikili olarak bu çabayı sürdürecek" şeklinde konuştu.

Kıbrıs konusunda ABD'li dostlarımızdan daha adil bir yaklaşım beklediklerini dile getiren Çiçek, 50 yılı aşkın süredir ihtilaf olarak kalan ve çözülemeyen Kıbrıs meselesinde Türkiye'nin 2004'te Annan çözüm planına eksikliklerine rağmen destek verdiğini, Rum tarafının buna olumlu cevap vermediğini belirterek, "Sorun çözülmek bir tarafa Doğu Akdeniz'de tek taraflı olarak birtakım çabalar, gayretler var, sorunlu bölgeye yeni bir sorun daha ilave edilecek gibi gözüküyor. Bu yönde adil ve kalıcı bir çözüm için dost bir ülke olarak sizden destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.