Taner ULUATAŞ

KKTC’nin birçok bölgesinde terk edilmiş, yıkılan bölgeleri yabani otlar ile dolmuş, duvarları yıkılıp tavanı çökmüş, pencereleri ve kapıları sökülmüş vaziyette birçok tarihi esere rastlamak mümkün olurken Tarihi Eserler Dairesinin bunları görmezden gelmesi tepkilere neden oluyor.

MORMENEKŞE’DE TARİHİ ESER TEHLİKE YARATIYOR

KKTC’nin önde gelen yerleşim birimlerinden Mormenekşe’nin Ana Caddesi üzerinde, yıkılmaya yüz tutmuş yüz yıllık tarihi bir yapının yıkılmaması için demir çubuklar ile tuturulması görenleri hayret ettiriyor.

Yıkılmaya yüz tutmuş bir vaziyette zamana ve tarihe direnmeye devam eden tarihi eser ile ilgili olarak AS TV’de Akşam Üzeri programına katılan Bey-lerbeyi’nde sakin Ali Serdar yaptığı açıklamada, KKTC’de tarihi eserlere verilen değer beni hayrete düşürdü. Mormenekşe’den geçerken gördüğüm manzara beni üzdü. Tarihi bir eserin duvarının yıkılmaması için demir direkler ile desteklenmesi muhtemel bir felaketin de habercisidir. Girne’de bir otelin inşaatı sırasında çöken ve 19 yaşındaki Cuma’nın ölümü ile sonuçlanan kazanın bir benzeri de burada yaşanabilir. Eski eserler yetkililerini göreve davet ederim dedi.

TEDBİR ALINMADI

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Kâtip Demir ise yaptığı açıklamada, biz Belediye olarak eski eserlere bu durumu bildirdik. Yaşanması muhtemel bir felaketin olabileceğini de ilettik. Ancak bu güne kadar ne bir tedbir alındı nede bu yıkılmaya yüz tutmuş harabe halindeki eski eseri yıkmamıza izin verildi dedi. Yeniboğazçi Belediye Başkanı Katip Demir açıklamasına devamla şunları kaydetti. ‘Eski eser en işlek yollarımızdan bir tanesi üzerindedir. Yıkılmış bir vaziyette duvarı ise demir direkler ile yıkılmaması için kontrol altına alınmaya çalışılmış bir vaziyette duruyor. Eski eserler ya burayı restore etsin yada parası yoksa gerekeni yapsın. Bir-gün duvar yıkılırsa birinin ölümüne neden olabilir. Bunu da yetkililerin ve ilgililerin dikkatine getiririm’

VATANDAŞ ESKİ ESERLERİ DUYARLILIĞA DAVET ETTİ

Tarihin cansız tanıkları olan Tarihi Eserlere yönelik yetkili kişilerin duyarsızlığına vatandaş da isyan ederken birçok vatandaş Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ni duyarlılığa davet etti. Yıkılmak üzere olan binalar tehlike saçıyor diyen vatandaşlar, yıkılmaya yüz tutmuş vaziyette hiçbir önlemin alınmadığı bu binalar yoldan geçen vatandaşlar ve araçlar içinde büyük tehlike arz ediyor ifadesinde bulundular.