Ebola salgını dünyada gün geçtikçe yayılırken, Sağlık Bakanlığı önlemlerini sürdürüyor. Halkı ve ülkeye gelen turistleri bilinçlendirmek adına uçaklarda Ebola virüsü hakkında bilgilendirme formu dağıtıldı.

Bakanlığın dağıttığı form takdirle karşılanırken, insanları bilgilendirme adına İngilizce yazılı metin tam bir ciddiyetsizlik örneği gösterdi. Metin içerisinde noktalama işaretleri, gramer hataları ve kelime hataları dikkatlerden kaçmazken, tepkilere neden oldu. Metinde, “Liberia” yazılması gerekirken “Liberya”, “sexual intercouse” yazılması gerekirken “sexual contact”, “If” yazılması gerekirken “İf”, “If you have been” yazılması gerekirken “İf have been” ve “Sore throat” yazılması gerekirken “sour throat” “health” yazılması gerekirken “healt” yazılıp çoğu yerde de noktalama işareti hataları yapıldı.

10719123_10152814215751226_1781102683_n---kopya.jpg

Ciddiyetsizliğimizi gösteriyoruz

Geçen akşam 23.25’te Türk Hava Yolları uçağı ile İstanbul’dan Ercan havaalanına yolculuk yapan Ahmet Altuner isimli okurumuz tarafından gazetemize ulaştırılan metin, yapılan çalışmanın dikkatsiz ve ciddiyetsizliğini ortaya koyarken, gazetemize metni ulaştıran Altuner, “Böylesi hatalı bir çalışmayla ciddiyetsizliğimizi ülkemize gelen turistlere göstermiş oluyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi. Altuner, yetkililerin, böyle durumlarda daha dikkatli davranılabileceğine işaret etti.   

Dünyada son durum

 Öte yandan dün Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgının yayılmaya devam ettiğini, vaka sayısının 9 bini bulabileceğini açıkladı. DSÖ, Batı Afrika'daki Ebola salgınının coğrafi olarak yayılmaya devam ettiğini ve salgına yakalananların sayısının bu hafta 9 bine ulaşabileceğini bildirdi. DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Bruce Aylward, DSÖ Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Batı Afrika ülkeleri Gine, Sierra Leone ve Liberya'da görülen salgında ölenlerin sayısının 4 bin 447'ye ulaştığını kaydetti. Bugüne kadar hastalığa yakalanan kişi sayısının 8 bin 914 olduğunu ifade eden Aylward, vaka sayının bu hafta 9 bini bulabileceğini söyledi. Aylward, Ebola'ya yakalanan insanların ölüm oranının yüzde 70 civarında olduğuna, bu oranın çok yüksek olduğuna işaret etti. Hastalığın daha önce yoğun olarak görüldüğü bazı bölgelerde hastalığın bulaşma oranlarının düştüğünü belirten Aylward, buna rağmen hastalığın bir ay öncesine göre coğrafi olarak yayılmaya devam ettiğini bildirdi. Aylward, Ebola salgını ile mücadelenin önümüzdeki 60 gün içinde artırılması gerektiğine işaret etti. Aylward, bölgedeki ihtiyaçların çok fazla olduğunu, DSÖ'nün gelecek 60 günde vakaların yüzde 70'ini izole etmeyi planladığını belirtti.