Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ruçhen Keçeci, doğal yaşam ortamları Afrikada bulunan Malawi Gölünün Nhkata Körfezi olan sarı prenses cinsi balığı akvaryumunda büyütüyor. Keçeci, çift başlı hemcinslerinin 3 ay gibi kısa sürede ölmesine rağmen 4 yaşına ve 5 santimetre uzunluğuna ulaşan balığına gözü gibi bakıyor.

Keçeci, yaklaşık 6 yıldır hobi olarak akvaryumda sarı prenses, mavi prenses, vatoz gibi farklı türde balıklar yetiştirdiğini belirtti. Yaklaşık 5 yıl önce sarı prenses balıklarından birinin yumurtladığını anlatan Keçeci, balık yumurtalarını incelediğinde içlerinden bir tanesinin birbirine yapışık iki yumurtadan oluştuğunu fark ettiğini dile getirdi. Bunu da diğer yumurtalarla kuluçka makinesine koyduğunu ifade eden Keçeci, şunları söyledi:

Her halde bir birine yapışmış çürümekte diye algılamıştım. Bunun bir doğa harikası olduğunu sonradan keşfettim. Birbirine yapışık iki balık gibi gördüğüm aslında tek bir balıktı. Bu balığı fark ettikten sonra ayrı bir yerde beslemeye başladım. Beslenme zorluğu kendi içerisinde çok büyük çapta yaşanmakta. Yemi attığım anda bir taraf sağa çekmekte, bir taraf sola çekmekte. Dolayısıyla çok iyi bir şekilde yemlerini alamıyorlar.

Balığın erkek olduğunu sonradan fark ettiğini dile getirin Keçeci, Sarı prenses olarak anılan bu balığı erkek olduğundan dolayı çift başlı sarı prens olarak isimlendirdik dedi.

Rahat yüzemediği ve beslenemediği için diğer balıkları zamanla ayırdığını ve Sarı Prensin akvaryumda tek başına yaşadığını aktaran Keçeci, balığını gören ziyaretçilerin büyük bir şaşkınlık yaşadığına kaydetti. Keçeci, Üniversitedeki atölyemde bulunan akvaryum içerisindeki bu balığı insanlar gördüğü anda çok ilginç, farklı bir şekilde karşılamakta. Bunun nasıl olduğunu defalarca sormakta. Birbirine yapıştığını anlayamıyor, sonra anladıklarında çok ilginç olduğunu görüyorlar. Müthiş bir şekilde tepki gösteriyorlar diye konuştu.

Keçeci, balığının çift başlı olmasından dolayı suyun dip kısmında yaşadığını belirtti.

Guinness Rekorlar Kitabına girebilir

FÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Köprücü ise balıklarda meydana gelen bu tür durumların nadir de olsa karşılarına çıkan vakalar olduğunu söyledi.

Çift başlılığın genetik faktörler, toksik ve kimyasal maddeler, uygun olmayan çevresel koşullar, stres faktörü, oksijen azlığı, su sıcaklığı, PH aralıklarının değişmesi gibi faktörlerden ortaya çıkabildiğini ifade eden Köprücü, farklı türden balıkların çiftleşmesinden de bu tür vakaların görülebildiğini kaydetti.

Çift başlı balıkların diğer aynı cins balıklara göre yaşamının kısa olduğunu vurgulayan Köprücü, Bunların en fazla 2,5 ile 4 santimetreye kadar uzadığını biliyoruz. Bu balık ise 5 santimetreye kadar uzadı. Belki 6 santimetreyi bulabilecektir. Guinness Rekorlar Kitabına da geçebilecek bir olay ifadelerini kullandı. (AA)