ÜRETİM ÇOK, KAZANÇ YOK: Ülke genelinde bu yıl kış ayında etkili olan yağmurlar tarlalardaki verimi arttırdı. Yağış bol olunca arpa hasadı da beklenenin üzerinde gerçekleşti. Üretimden yana yüzü gülen üretici, arpanın haziran ayına kadar serbest piyasaya bırakılması ile hayal kırıklığına uğradı

ÇİFTÇİLER TEPKİLİ: Arpanın serbest piyasaya bırakılması çiftçileri fena kızdırdı. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nden yapılan açıklamada, yapılmak istenilenin üreticiyi tüccara peşkeş çekmek olduğu öne sürüldü. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, geçen haftalarda bakanlık ile gerçekleştirdiği toplantılarda arpanın kilosuna 81 kuruş istemişti

DEVLET 48 MİLYON BORÇLU: Çiftçiler Birliği, 2014 yılına ait 18 milyon TL Doğrudan Gelir Desteği’ni, 10 milyon TL itirazlı destekleri ve 4.5 milyon TL mazot desteğinin halen ödenmediğini açıkladı. Birlikten yapılan açıklamaya göre, devletin çiftçiye ödemesi gereken 2015 yılı Doğrudan Gelir Desteği’nin ilk taksiti ise 16 milyon TL

Duygu ALAN

KKTC’de olduğu gibi Türkiye’de, Bulgaristan’da ve Ukrayna’da da bu yıl arpa hasadı beklenenin üzerinde oldu. Dört ülkede üretim artınca arpanın dünya borsasındaki fiyatı da düştü.

Türkiye’de bu yıl kilosu 60 kuruşa satılan arpanın ton fiyatı dünya borsasında 200 Dolar’dan 180 Dolar’a geriledi.
KKTC’de ise arpa, haziran ayına kadar serbest piyasaya bırakıldı. İhtiyacı kadar arpayı ambarlarına stoklayan üretici, geçen yıl devlete kilosunu 65 kuruştan sattığı arpayı bugün 55 kuruşa tüccara satıyor.

Çiftçiler tepkili

Arpanın haziran ayına kadar serbest piyasaya bırakılması çiftçilerin tepkisine neden oldu.
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nden yapılan açıklamada, zaten yüksek maliyetler altında ezilen çiftçinin arpanın alım satımının serbest bırakılması ile iyice dibe vurduğu belirtildi, yapılmak istenilenin üreticiyi tüccara peşkeş çekmek olduğu öne sürüldü.

Devlet 48 milyon TL borçlu

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, devletin 2015 yılı Doğrudan Gelir Desteği’nin ilk taksiti ile birlikte çiftçiye toplamda 48 milyon 500 TL borçlu olduğunu açıkladı.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, çiftçi 2014 yılına ait 18 milyon TL Doğrudan Gelir Desteği’ni, 10 milyon TL itirazlı destekleri ve 4.5 milyon TL mazot desteğini halen alamadı.

Çiftçiler Birliği’nden alınan bilgiye göre, devletin çiftçiye ödemesi gereken 2015 yılı Doğrudan Gelir Desteği’nin ilk taksiti ise 16 milyon TL.

Kelle: Çiftçi, tüccara peşkeş çekildi

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, her yıl olduğu gibi arpa alım satımının bu yıl da haziran ayında yapılacağını ancak bu yıl her yıldan farklı olarak arpanın haziran ayına kadar serbest piyasaya bırakıldığını söyledi.

Arpanın haziran ayına kadar serbest piyasaya bırakılmasına sert tepki gösteren Kelle, “Hükümet edenler, arpanın alım satımını serbest bırakarak üreticiyi tüccara peşkeş çekmiştir” dedi.

Hüseyin çavuş Kelle, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ganimet bitti üreticinin, işçinin emeğine göz dikildi. Üreticinin bir yıllık el emeği, göz nuru mahsulünü paraya çevirme noktasında hükümet bu sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor. Bunun nedeni ise hükümet edenlerin ülkeyi yönetmemesidir.”

“Hükümet derhal istifa etmelidir”

Hüseyin Çavuş Kelle, hükümeti istifaya çağırdı. Kelle, “2012 yılında 67 bin ton arpayı alan hükümet, bu yıl 70 bin ton civarındaki mahsulü ödeyemiyor. Geçen yıl 200 bin ton arpayı ithal edip, ödeyen hükümet, bu yıl para yok diyor. Arpayı serbest piyasaya bırakıp, üreticiyi tüccarın insafına bırakıyor. Hükümetin derhal görevini bırakıp istifa etmesi gerekir” diye konuştu.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, “Arpa serbest piyasaya kaldıysa kaba yem de serbest piyasaya kalmıştır” dedi.

Naimoğluları: Dünya borsalarındaki fiyatın üzerine çıkılamaz

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, arpa fiyatı belirlenirken dünya borsasındaki fiyatın üzerine çıkılamayacağını kaydederek şuanda dünya borsasında arpanın tonunun 180 Dolar olduğunu belirtti.
Arpa üretiminin bu yıl KKTC’de olduğu gibi Türkiye’de, Bulgaristan’da ve Ukrayna’da da oldukça fazla olduğunu söyleyen Naimoğluları, bu sebeple dünya borsasında arpa fiyatının Temmuz ayında daha da düşeceğini ifade etti.
Mustafa Naimoğluları, Türkiye’nin üretiminin kendine yeteceğinden bu yıl arpa ithal etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

“Serbest piyasada arpanın kilosu 55 kuruş”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, 25 Haziran’a kadar arpanın serbest piyasaya bırakıldığına işaret ederek üreticinin elindeki arpayı şuanda kilosunu 55 kuruştan tüccara sattığını kaydetti.

“Doğrudan Gelir Desteği arttırılmalı”

Mustafa Naimoğluları, gelinen noktada ürün fiyatını arttırmak yerine Doğrudan Gelir Desteği’nin arttırılmasının doğru olduğunu savunarak, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin bu yönde hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Naimoğluları, “Ürün fiyatı arttırılırsa bunun bedelini kimse ödeyemez” dedi.
Mustafa Naimoğluları, “Çiftçinin maliyetinin bir şekilde dengelenmesi lazım. Bunun için maliyetlerin Doğrudan Gelir Desteği ile desteklenmesi, aradaki farkın bu denge ile kapatılması lazım. Tüm bunların gerçekleşmesi için de hükümetin ek bütçe oluşturması gereklidir. Bu bütçenin de şimdiye kadar oluşturulması gerekirdi. Biz birlik olarak bugünkü bütçenin yetersiz olduğunu ve arttırılması gerektiğini geçen yıl defa defa söylemiştik” şeklinde konuştu.

“TÜK’ün alacağı miktar 50 bin ton civarında”

Mustafa Naimoğluları, ülke genelinde bu yıl üretilen arpanın yüzde 70’inin hayvan üreticileri tarafından hayvanlarına yedirmek için ambarlarına koyduğunu elinde olanı da tüccara sattığını söyledi.

Mustafa Naimoğluları, 25 Haziran’a kadar ülke genelinde 50 bin ton civarında arpa kalacağını öne sürdü.
Naimoğluları, “İddia ediyorum hayvancı ambarına döktükten sonra ülke genelinde toplam arpa miktarı 70 bin tonu geçmeyecek. Taki arpa fiyatı açıklansın 20 bin ton kadar da tüccara satılmış olacak. Günün sonunda TÜK’ün alacağı arpa miktarı 50 bin ton olacak” diye konuştu.