Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, yazılı açıklamasında, 2014’ün ikinci etap Doğrudan Gelir Desteği, Nisan ayı içerisinde ödenmesi gereken ilk Doğrudan Gelir Desteği ve 2014’ün itirazlı Doğrudan Gelir Destekleri ve 2014’ün Meyve Ağaçları Desteği ile Sebze Desteğinin ödenmediğini kaydetti.

Kelle, ayrıca hasat döneminin başlamasıyla birlikte hükümetin mazota 17 kuruşluk zam yaptığını, ancak üreticiye 2014 yılından kalan 4,5 milyon TL’lik mazot desteğinin ödenmediğini belirtti. Kelle, “Ama üreticilerin kooperatiflere olan borçlarına faiz işleyerek, her geçen gün borçlarına borç eklenmektedir” dedi.

Kelle, her yıl tohumluk arpa alımında sıkıntı yaşanmasına rağmen bu yıl da halen daha tohumluk arpa alımı ile ilgili bir strateji belirlenmediğini savunarak, “kaliteli tohum tarımın can damarıdır” görüşünü vurguladı.

Hükümetin tarım sektörüne gereken önemi vermesini ve gerekli çalışmaları zaman kaybetmeden yapmasını isteyen Kelle, şunları kaydetti:

“2015 Tarım Bütçesi yapılırken bu bütçenin yeterli olmadığını, sıkıntı yaşayacağımızı söylemiştik. Temmuz ve Ağustos ayı itibarı ile bütçenin biteceğini, hem bakanlığa hem kamuoyuna bildirmiştik. Ayni zamanda 2014 yılındaki kadar da iyi niyetli olmayacağımızı da söylemiştik. Bugün yaşanan bu sıkıntıların son bulmaması ile üreticimiz ve çiftçimiz çok büyük zarara uğratılacaktır. Bunun sorumluları hükümet ve muhalefettir.”