KELLE: ‘’Tarım bakanlığının reform adı altında yapmaya çalıştığı düzenlemeler tarımsal üretimin bitmesine neden olacaktır.’’

KT Çiftçiler Birliği başkanı Hüseyin Çavuş Kelle yaptığı açıklamada Tarım Bakanlığı’nın reform adı altında yapmaya çalıştığı düzenlemeleri eleştirerek, açıklamalarda bulundu.

İşte açıklamalar şöyle;

Sözde reform çalışması ile ilgili bakanlık ile birkaç kez bir araya gelinmiş ancak yapıcı bir yaklaşım sergilenmediği görülmüştür. Üreten her kimse desteklenecek derken ne üreten ne de üretimin desteklenmeyeceği görülmektedir. Sözde kamu görevlileri öne sürülerek desteklemeler ve ödemeler yapılmamakta hatta tarım sigortası beyanları dahi alınmamaktadır ve yasaya göre suç işlenmektedir. Yıllardır zaten kamu görevlilerinin desteklenme sistemi dışında tutulmuştur. Eğer bu denetlenmiyorsa bunun suçlusu üreticimiz değildir. Doğrudan gelir desteği sübvansiyeli arpa gibi üretimin desteklenmesi için ödenen desteklerden kamu görevlilerinin yararlanmaması için yasal zemin mevcuttur ve uygulanmaktadır. Eğer bu konuda bir yanlış var ise büyük sıkıntı var demektir. Çünkü bu listeler Sayıştaylık denetiminden de geçmektedir.

Tarım sigortası yasası 31 Aralık gününe kadar beyanlar yapılmalıdır diyor ama Bakanlık henüz beyanları almamıştır. Beyanlarda ise belge isteme gibi bir durum bugüne kadar tüzükte olmamıştır. Şimdi alel acele değişiklik yapılmaya çalışılıyor. Neden asılsız beyanlar varmış? Biz yıllarca bir uzlaşı olsun tapu kayıtları ile sigorta beyanlarının karşılaştırılmasını savunduk. Bu yapılmadığı gibi şimdi de yalancılıkla suçlanıyoruz. Verilen destekler daha da zorlaştırılmak suretiyle ortadan kaldırılmak istenmektedir.

Mevcut uygulama değişmezse Haziran ayında parasının biteceğini açıklayan Tarım bakanı bütçesinin yarısının 2015 açıklarına yetmeyeceğini göz ardı etmiştir. Başka kaynak varsa bunu da açıklamalıdır.

Parasız reform olmaz, para bitecek diye de reform olmaz. Lafa karnımız toktur. Bu sözde reform paketinin bize katacağı hiçbir şey yoktur. Aksine üretimin kökünü kazımak için her şey vardır.

Bilgisiz ve bilinçsizce yapılmış çalışmadan kimseye fayda yoktur. Bu bilgisizlikle çıkan kaos siyasi rant uğruna zora sokulan kamu kurumlarının da sonu olacaktır.

Sayın bakan reformdan önce bakanlığının borçlarını ödemeyi düşünmelidir. 2015’ten kalan destek ödemeleri halen ödenmemiştir. 2015 yılında da aynı filimi görmüştük, reform diye diye T.Ü.K’ün içine düştüğü durumda meydandadır.

Yıllarca korunan arpa, buğday fonu hortumlanmış, T.Ü.K’ ün parası başka kalemlere aktarılmıştır. Sayın bakan bu kurumun öneminden bahsetmektedir. İster istemez insanın aklına ‘ bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ söylemi gelmektedir.

Çiftçimizin ürettiği ürünü önce tüccarına peşkeş çekilmeye çalışılmış, daha sonra feryadımız baskın çıkınca alel acele bir fiyat belirlenmiş ve T.Ü.K ambarları anlaşılmayan fiyat ile ürün almaya başlamıştır.

Bugün de T.Ü.K’ den halen 15 milyon lira ürün alacağı vardır. Yani ne ürün ödeyeceksin, ne destekleri ödeyeceksin, ne beyanları alacaksın sonra da reform yapacağız diyeceksin. Önce güvenilir olacaksın, üreticimizin size güveni kalmamıştır. Dolayısıyla yapacağınız reformdan da bir beklentimiz yoktur. Bugün hala günü kurtarma politikası güden bakanlık hangi reformdan söz etmektedir.

  • Çiftçi, ürün bedellerinin yarısını halen alamamıştır. Çiftçi, 2015 DGD ve mazot parasını halen alamamıştır.
  • Küçükbaş üreticisi 2015 desteğini dahi alamadı, desteği ikiye katlamış, ödenmeyen desteği ikiye katlasan ne olacak.
  • Hayvancının sütü alınmıyor. Fazla süt hayvancının elinde kalmasıyla karşı karşıyadır.
  • Narenciye içler acısı, rekolte her geçen sezon azalmaktadır.

 

Şimdi gündemi değiştirmek için reform ortaya atıldı. Hazırlık yaparken bizler neden çağrılmadık. Hangi üretici birliğinin bu reforma onayı vardır? Yoksa şeffaflık bu mudur? Bu kısaca biz yaparız olur demektir. Üstelik şark kurnazlığı ile üretimi mi-üreticiyi mi destekleyeceğiz gibi popülist söylemlerle kamuoyu yaratılmaya çalışacaksınız.  Sütte üretim destekleniyor mu? Kuru tarımda üretici destekleniyor mu? İhracat desteklerini İhracatçıya mı üreticiye mi vereceksiniz? Patatese ve enginara nasıl destek vereceksiniz? Geliniz el birliği ile bu işe sürdürebilir bir yapıya kavuşturalım. Ama bunu birlikte yapalım. Önce alacaklarımızı ödeyin, oturalım ve ileriye dönük ne yapılabilir hep birlikte geniş bir tabana yayarak üretimi ve üreticiyi destekleyecek uzun vadeli bir çalışma yapalım. O zaman adını ‘reform’ koyalım. Despotça yapılan çalışmanın tarafımızda kabul görmesi imkânsızdır. K. Atatürk, ‘Toprakta hayat olmazsa, ulusta kuvvet bulunmaz. ’demişti.  Şimdi bu topraklara hayat veren çiftçilerin geleceğini sadece sizlerin dediği ile değil ortak paydaşlarla olacağını hatırlatmakta bize düşmüştür.

KT ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANI HÜSEYİN ÇAVUŞ KELLE