Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) ürün bedellerinin ödenmemesi ve tarımda reform konularında hükümeti eleştirerek, eylem uyarısında bulundu.

Birlik Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, yarın saat 10.00’da Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’na giderek Tarım Reformu Paketi’ni iade edeceklerini ve Bakan Erkut Şahali’den neden ödeme yapılmadığıyla ilgili açıklama talebinde bulunacaklarını bildirdi.

Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla bu akşam saat 18.30’da birlik lokalinde basın toplantısı düzenleyen KTÇB Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Başbakan Ömer Kalyoncu’nun açıklaması ile ürün bedelleri ödemesinin 13’üncü maaşla eşleştirildiğini ve mali protokolün imzalanmasına bağlandığını kaydetti.

Kelle, Başbakan’ın açıklamasıyla ödemelerin ucu açık bir tarihe ertelendiğini belirterek, “Üreticimizin dayanma gücü kalmamıştır. Faizler ensemizde işlemekte, alacağımız her geçen gün erimektedir” dedi.

Üreticiler olarak ürünü TÜK’e teslim ettiklerini, TÜK’ün de arpayı sattığını söyleyen Kelle,  üreticiler daha fazla zarara uğramadan ürün bedellerinin ödenmesini talep etti.

Kelle, hükümet edenlerin hükümet etmenin gereğini yerine getirerek ülkedeki sıkıntılara çare üretmeleri gerektiğini belirterek, “’Çaremiz yoktur’ deme lüksleri yoktur” dedi.

“Canlarının yanmakta olduğunu” söyleyen Kelle, feryatlarını duyması gerekenlerin kulaklarını tıkadığını kaydetti.

1451320956.jpg

“BUGÜNDEN SONRA HÜKÜMET EYLEMLERİN TEK SORUMLUSU”

Üreticinin sabrının taşma noktasında olduğunu söyleyen Kelle “Bugünden sonra hükümet edenler üretcilerimizin yapacağı eylemlerin tek sorumlusudur” dedi.

Kelle, 10 yıldan beridir yaşanan onca pahalılığa rağmen üretimi desteklemek adına üreticilerin aldıkları doğrudan gelir desteği ödeneklerinin hiç artmadığı gibi zamanında da ödenmediğini söyledi.
 
Hükümetin motorin ithalatını durdurmasını eleştiren Kelle, hükümetin toplumun genelinin beklentilerini karşılamadığını savundu.

“TARIM REFORMU PAKETİ GÖRÜŞÜMÜZ ALINMADAN HAZIRLANDI, KABUL ETMEYECEĞİZ”

Kelle, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü Tarım Reformu paketinin hiçbir üretici ve üretici örgütünün görüşü alınmadan hazırlandığını, paketin üreticiyi tüketme çalışmasına eşdeğer olduğunu iddia etti.

Kelle, “Birliğimiz adına bize dayatılmaya çalışılan bu paketi kabul etmeyeceğiz” dedi.

YARIN 10.00’DA BAKALIĞA GİDİLECEK

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği heyeti yarın saat 10.00’da Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’na giderek Tarım Reformu Paketi’ni iade edecek ve Bakan Erkut Şahali’den neden ödeme yapılmadığıyla ilgili açıklama talebinde bulunacak.