Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, geçmiş hükümetle yaşadıkları sorunların bugün de aynen devam ettiğini belirterek, hükümeti eleştirdi.

Kelle, üreticilerin düştüğü zor duruma çare bulunması için hükümeti kendileriyle müzakereye çağırdı ve nisan ayında ödenmesi gereken doğrudan gelir desteğinin süratle ödenmesini; arpa bedellerinin ise bayram öncesi ödenerek üreticilerin bayrama parasız girmemesinin sağlanmasını istedi.

Kelle, “Aksi takdirde üzülerek belirtmeliyiz ki; geçmiş hükümetin yaşadıklarının daha fazlası ve daha serti bu hükümetin de kaderi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kelle yaptığı yazılı açıklamada, seçim öncesi tarımdaki sorunların aynen sürdüğünü, yeni hükümetin de tarıma öncelik vereceğini söylemesine rağmen henüz hiçbir sorunun çözümlenmediğini, hatta sorunların katlanarak arttığını belirtti.

“Doğrudan gelir desteklerinin zamanında ödenmesi ve arpa fiyatlarındaki istikrasızlığın giderilmesini” talepleri bulunduğunu ifade eden Kelle, şöyle devam etti:

“2015 Nisan ayında ödenmesi gereken doğrudan gelir destekleri henüz ödenmemiştir. Hükümet bu paranın üreticinin eline geçmemesi için çaba sarf etmektedir. Hükümet, üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmediği gibi, 2016 bütçesini nasıl planlayacaktır?

O dönem taleplerimiz; 2015 arpa fiyatlarının gözden geçirilmesi, Tarım Dairesi’nin maliyetleri olan 0,675 oranının dikkate alınarak üreticiye bu fiyat üzerinden ödeme yapılması veya ürüne verilecek teşviklerle üreticinin ürettiğinin karşılığını almasıydı. O dönemin hükümeti, bu yıl ülkemizde 150 bin ton arpa rekoltesi olduğunu dile getirmiş ve dönüm başı rekoltenin yüksek olmasından dolayı üreticiye 0,62 kuruşu mehel görmüştür.

Hükümet bu rekolte rakamları ile eylem süresince de basın aracılığı ile tüm kamuoyunu yanıltmıştır.  Birliğimiz, ülkemizdeki rekoltenin 120 bin tonu geçmeyeceğini dile getirmiş ve haklılığımız ortaya çıkmıştır. Şu an TÜK toplamda 60 bin top ürün alımı yapmıştır. O zaman soruyoruz; 150 binlik rekolteye ne oldu?”

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, amaçlarının arpa taban fiyatını yükseltmek olmadığını yineleyerek bu fiyatın ülke ekonomisine olumsuz yansımaması için teşviklerle desteklemesi gerektiğini belirtti.

Kelle, “Hükümet;  geçmişteki söylemlerinin tam tersine, yangından mal kaçırır gibi arpa fiyatlarına okkalı zam yapma peşindedir. Üreticinin elinden 0,60 kuruşa aldığı arpayı, 0,70-0,75 kuruş arasında satma çabasındadır” iddiasında bulundu.

Dövizdeki artışa ve alım gücündeki düşüşe işaret eden Kelle, hükümetin üretici ile değil, tüccarla çalışmayı tercih ettiğini, emekçinin yanında değil sermayenin yanında olduğunu savundu.

Hüseyin Çavuş Kelle, TÜK’ün kurum değil, tüccar zihniyeti taşıdığı görüşünü ifade ederek, “TÜK, tüccar gibi yüksek kar marjı sağlayıp, geçen yılki açıklarını kapatma peşindedir. Yani tüm bunların hepsi gösteriyor ki, hükümet üreticinin değil tüccarın yanında yer almıştır” dedi.