Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği bugün Lefkoşa’da araçlı eylem yapıyor.

Eylem çerçevesinde Gönyeli ve Haspolat çemberlerinde toplanan eylemciler ilk olarak Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığına gitti. Burada bir açıklama yapan Birlik Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Bakanın “bakanlıkta bulunmamasını” eleştirerek “bugün geleceğimizi biliyordu ama yine sorumluluktan kaçarak burada bulunmadı” dedi.

Eylemciler daha sonra Başbakanlığa doğru hareket etti. Birlik Başkanı açıklamayı Başbakanlıkta yapacaklarını söyledi.

EYLEMCİLER MECLİS ÖNÜNDEN GEÇİP BAŞBAKANLIĞA GİDİYOR

Başkent Lefkoşa'da bugün araçlı eylem başlatan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Meclis önünden geçerek Başbakanlığa gidiyor.

Lefkoşa girişinde traktör, kamyon, biçerdöver ve diğer iş aletleriyle toplanan çiftçiler, ilk önce Tarım Bakanlığı önünde eylem yaptı, ardından Meclis önünden durmadan geçerek Başbakanlık önüne hareket etti.

Araçların üzerine "bakan tüccar el ele", "vatan hürriyet ekmek", "susma sıra sana gelecek", "köylü milletin efendisidir", "bütünlüklü tarım politikası şart" yazılı pankartlar asan eylemciler, Meclis önüne arpa ve balya döktü, hükümeti kornalarla protesto etti.

ÇİFTÇİLER BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB), Başbakanlık önünde eylem yapıyor.

Arpa fiyatlarının geç açıklanmasını ve beklenenin altında bir fiyatlandırma yapılmasını protesto etmek amacıyla Lefkoşa’da eylem gerçekleştiren çiftçiler, traktör, kamyon ve biçerdöverlerle Başbakanlık önüne geldi.

Çiftçiler, hükümet ve Tarım Bakanı aleyhine slogan atıp, pankart açtı. Araçların üzerinde "Bakan-tüccar el ele", "Vatan, hürriyet, ekmek", "Susma, sıra sana gelecek", "Köylü milletin efendisidir" ve "Bütünlüklü tarım politikası şart" sloganlarının yer aldığı pankart ve yaftalar bulunuyorduç

Çiftçilerin araçları, Başbakanlık trafik ışıklarının araç trafiğine kapanmasına neden oldu.

KELLE, BAŞBAKANLIK ÖNÜNDEKİ EYLEMDE YAPTIĞI KONUŞMADA, HÜKÜMETİN TARIM POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği bugün arpa fiyatlarının geç açıklanmasını, beklenenin altında bir fiyatlandırma yapılmasını ve doğrudan gelir desteğinin ödenmemesini protesto etmek amacıyla Başbakanlık önünde eylem yaptı.

Eylemleri çerçevesinde ilk olarak Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı’na giden eylemciler, daha sonra Meclis önünden geçerek, Başbakanlığa geldi.

Eylemciler, üzerinde "bakan tüccar el ele", "vatan hürriyet ekmek", "susma sıra sana gelecek", "köylü milletin efendisidir", "bütünlüklü tarım politikası şart" yazılı pankartlar astıkları iş araçlarıyla geldikleri Başbakanlık önüne eylem yaptı.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde, Başbakanlığın bulunduğu güzergah trafiğe kapatıldı.

Eylemde, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ve eski başkan Alican Kabakçı birer konuşma yaptı.

KELLE

Hüseyin Kelle, konuşmasında, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Hasat dönemi yaklaştığında hükümete önerilerde bulunduklarını ve bütünlüklü tarım politikası oluşturulmasını talep ettiklerini kaydeden Kelle, fikirlerinin kabul görmediğini belirtti.

Hükümetin üreticiyle değil, tüccarla çalışmak istediğini savunan Kelle, “İki yıl kuraklıktan sonra böyle bir yılda ‘sizi ödeyemeyiz’, ‘arpa alamayız’ gibi söylemlerle bizi oylamaya çalıştılar” dedi.

Hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediğini savunan Kelle, “Biz sözlerimizi tuttuk. Hakkımız olan Doğrudan Gelir Desteği ve mazot parasını istedik ama alamadık” diye konuştu.

Hükümetin köylüyü köylüye düşürmeye çalıştığını iddia eden Kelle, bunun yaşanmayacağını, üreticinin kardeşliğini kimsenin bozamayacağını söyledi.

Eylem amacının çitçinin ve üreticinin sorunlarını aktarmak olduğuna işaret eden Kelle, 2014 Doğrudan Gelir Desteği ve mazot parasının ödenmesini, ayrıca 2015 yılı Doğrudan Gelir Desteği ve ürün bedellerinin yeniden gözden geçirilmesini istediklerini kaydetti.

Kelle konuşmasında polis örgütünün kuruluş yıldönümünü kutladı ve eylemde görev yapan polise çiçek dağıttı.

KABAKÇI

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği eski Başkanı Alican Kabakçı da eylemde kısa bir konuşma yaptı. Kabakçı, ülkede serbest ticaret modelinin uygulanmak istendiğini ancak bu sistemi uygulayan ülkelerde çiftçi ve hayvancının korunduğunu, KKTC’de ise korunmadığını savundu.

Kabakçı, “Üretici tarımdan kopsun istiyorlar. Hükümet finans kuruluşlarına ve ticaret odasına teslimdir. Ülkede tarımsal üretim yapanlar batarken, ithal edenler vergi rekortmenidir” diye konuştu.

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU İLE TARIM BAKANI SENNAROĞLU, ÇİFTÇİLERLE GÖRÜŞÜYOR

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakanlık önünde eylem yapan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nden bir heyeti kabul etti.

Hüseyin Çavuş Kelle başkanlığındaki Çiftçiler Birliği heyetini makamında kabul eden Yorgancıoğlu’na Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu eşlik ediyor.

Hükümetten 2014 ve 2015 doğrudan gelir desteği, mazot ücretleri ve arpa fiyatlarının yeniden değerlendirilmesini talep etmek amacıyla bugün Lefkoşa’da eylem düzenleyen Çiftçiler Birliği, Tarım Bakanlığı’ndan başlayıp, Cumhuriyet Meclisi önüne, oradan da Başbakanlık’a giden bir eylem gerçekleştirdi.

Çiftçiler, Başbakanlık önünde beklerken Başbakan Yorgancıoğlu tarafından görüşmeye çağrıldı.

Yorgancıoğlu’nun Çiftçiler Birliği heyetiyle görüşmesinde basına görüntü alma izni verildi ancak herhangi bir açıklama yapılmadı.

Görüşmenin ardından basına görüşmenin detayları ile ilgili bilgi verilmesi bekleniyor.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞEN ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ EYLEME DEVAM EDİYOR

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından eyleme devam ediyor.

Görüşme sonrası basına açıklama yapan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, hükümet ile yaptıkları görüşme sonrası karşılıklı “iyi niyet” çerçevesinde eylemi sürdüreceklerini ancak hükümetin belli istişareleri yapmasının ardından yeniden bir araya geleceklerini söyledi.

Kelle, Başbakan’ın gerekli görüşmeleri yapacağını ve kendisini yeniden görüşmeye çağıracağını belirterek, kendilerinin de Başbakanlık önünde oturmaya devam edeceğini kaydetti.

1435660656.jpg

1435660658.jpg

1435660657.jpg

1-307.jpg

2-286.jpg

3-192.jpg

4-125.jpg

5-090.jpg

6-051.jpg

7-034.jpg

8-026.jpg

9-016.jpg

11-007.jpg

12-009.jpg

13-008.jpg