Raif Uzkan

Çiftçiler ve hayvancılar, kuraklık tazminatı ödemelerinin Tarım Sigortası Fonu’nun borçlandırılarak ödenmesine karşı başlattıkları eylemi sürdürüyor.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ve Küçükbaş Hayvancılar Birliği bu sabah Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde eylem başlatmıştı. Çiftçi ve hayvancılar, günün ilerleyen saatlerinde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun odasına girdi. Eylemcilerin bakanın odasına izinsiz girmesi sonrasında binaya polis takviyesi yapılmasına rağmen eylemcilere herhangi bir müdahale yapılmadı.

TAK muhabirinin elde ettiği bilgiye göre, Çavuşoğlu, polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı bakanlık binasında hayvancı ve üreticilerle çeşitli görüşme ve toplantı yaptı ancak bu toplantıların sonuçlandığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Toplantıların gecenin ilerleyen saatlere kadar sürmesi bekleniyor.

Üreticilerin, 18 Milyon TL’lik ödeme konusunda olumlu rapor veren Sayıştay’ın bu konuda görüş vermesinin yasal olmadığını öne sürerek, Tarım Sigortası Fonu’nun böyle bir borcun altına sokulmasının fonun sonunu hazırlayacağı görüşünü savunuyor.

ALKAN

Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan, konuyla ilgili açıklamasında, yapılacak toplantılardan sonra ortaya çıkacak sonucun bundan sonraki eylem şekillerini belirleyeceğini kaydetti.

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de Çavuşoğlu’yla yapılan toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, ödemeye değil, 18 Milyon TL’lik ödemenin Tarım Sigortası Fonu borçlandırılarak yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Kelle, bunun fonun yerine getireceği diğer sorumlulukları sekteye uğratacağının altını çizdi.

“Konu sadece kuraklık olsaydı, şimdiye kadar üretici çoktan ödenmiş ve para da harcanmış olacaktı” ifadesini kullanan Kelle, asli görevini yapamayacak hale getirilebilecek Tarım Sigortası Fonu’nun gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir fon olduğunu kaydetti.

Tarım Sigorta Fonu’na sahip çıkmak istediklerini ve bunu sağlamak için eylem yaptıklarını söyleyen Kelle, mevcut sıkıntıların yeni yıldan önce başladığını ve bunun Maliye Bakanlığı’nın iyi çalışmadığının ve verdiği sözleri tutmadığının bir göstergesi olduğunu savundu.

Tarım Sigortası Fonu’nun Sanayi Holding ve KTHY gibi yok olabileceği uyarısında bulunan Kelle, tarımda sürdürülebilirliğin ve gelişimin sağlanabilmesi için Türkiye tarafından hibe edilen 50 Milyon TL’nin 25 Milyon TL’sinin Maliye Bakanlığı’na aktarıldığını, geriye kalan hibenin akıbetinin ise belli olmadığını iddia etti. Kelle, bu konunun aydınlatılması gerektiğini de ekledi.

YÜCELEN: “SAYIŞTAY’IN VERDİĞİ GÖRÜŞ HUKUK DIŞI, KENDİ YASASINA DA AYKIRI”

Üretici birliklerinin avukatı Hasan Yücelen de Tarım Sigortası Fonu’nun borçlanarak, söz konusu sorumluluğu yerine getirmesi yönünde Sayıştay Başkanlığı’nın 20 Ocak tarihli uygunluk yazısı vermesinin yasal olmadığını vurguladı.

Sayıştay’ın verdiği bu görüşün hukuk dışı ve Sayıştay’ın kendi yasasına aykırı olduğunu savunan Yücelen, 2000 yılında da benzer bir girişim olduğunu ve Başsavcılığın “Sayıştay’ın hukuki yorum ve görüş verme yetkisi söz konusu olamaz” dediğini hatırlattı.

Yücelen söz konusu şekilde bir borçlanmanın da yasa dışı olacağını sözlerine ekledi.

ciftciler-eylem.jpg

EYLEMCİLER YÖNETİM DÜZEYİNDE TEMSİLCİLERİNİ TARIM SİGORTA FONU TOPLANTISINI İZLEMEK ÜZERE BAKANLIKTA BIRAKIP EYLEMLERİNE SON VERDİLER

Üreticilerin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndaki eylemi sona erdi.

Kuraklık ödemelerinin Tarım Sigorta Fonu’nun borçlandırılarak yapılmasına karşı çıkan Çiftçiler Birliği, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği üyeleri, eylemlerini sonlandırarak sadece Tarım Sigorta Fonu’nun yaptığı toplantıyı izlemek amacıyla yönetim düzeyindeki temsilcilerini bakanlıkta bıraktılar.

Bakan Nazım Çavuşoğlu ile üretici birliklerinin yönetiminde olmayan diğer eylemciler ise Tarım Bakanlığı’ndan ayrıldılar.