Özlem Çimendal

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ve Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları Yeni Bakış Gazetesi’ne yaptıkları açıklamada, Doğrudan  Glirler Desteklerinin üretici ve hayvancıya hala ödenmediğini belirterek, “Sadece bakan değişti, bakanlık hala aynı bizim sorunlarımız da aynı çözümsüzlük de aynı, değişen hiçbir şey yok” dedi.  Göreve yeni başlayan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’yle birtakım görüşmeler gerçekleştirdiklerini, önümüzdeki hafta ödemelerin bir kısmının yapılacağı sözü aldıklarını belirten birlik başkanları, verilen sözlerin söylenilen süre içerisinde gerçekleşmemesi halinde hükümetin beklemediği eylemlerle haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi. Üretici ve hayvancının zor durumda olduğunu, ne üreticinin ne de hayvancının dayanacak gücünün kalmadığını söyleyen birlik başkanları, artık bir gün bile beklemeye tahammülleri kalmadığının altını çizdi.   

Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle: Şu an için hiçbir icraat yok

Göreve yeni başlayan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’yle geçen haftalarda bir araya gelerek, çiftçinin sorunlarını ve beklentilerini ele aldıkları bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle,  görüşme ve sonrasındaki süreçte hiçbir gelişme göremediklerini kaydetti. Kelle, bugüne kadar  sadece bakanın değiştiğini belirterek, bakanlığın icraat politikasında aynı seviyede durduğunu ve hiçbir gelişmenin söz konusu olmadığını söyledi. Yaptıkları görüşmeler çerçevesinde şu an için herhangi bir ödemenin yapılmadığını anlatan Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, “Bakanlıktan talebimiz ve bakanlığın bulunduğu durumda hiçbir farklılık yok. Bir gelişme yok. Diğer bakandaki mevcut sorunlar neyse şimdiki bakanla da aynı şekilde devam etmektedir” dedi.

“Çözüm bulunamayacaksa neden bakan değişti?”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nda yapılan değişimle birlikte hayvancıya ve çiftçiye bir umut ışığı olabileceğini düşündüklerini ancak yanıldıklarını dile getiren Kelle, “Görevi yeni devralan bakan, önceki bakan gibi ödemeleri yapamayacak ve üreticinin önünü açmayacaksa eğer bakan neden değişti?” diye sordu. Yapılan görev değişikliğiyle birlikte Tarım, Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na getirilen Erkut Şahali’nin de kendilerini tatmin edici bir çalışma içerisinde olmadığını gözlemlediklerini belirten Hüseyin Çavuş Kelle, üreticinin dayanacak ne gücünün ne de sabrının kaldığının altını çizdi.

“Son durumla ilgili bölge toplantılarına başladık”

Haklı mücadelelerinin  alın terinin karşılığını alana kadar süreceğini dile getiren Hüseyin Çavuş Kelle sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu (dün) akşam saat 17.00’de Alaniçi’nde olacağız. Tüm üyelerimizi ve siyasi parti başkanlarına mesaj gönderdik davet ettik. Tarım Bakanı’nı da davet edeceğiz. Kitle toplantılarını yaparak sorunlarımızı masaya yatırıp izleyeceğimiz mücadele yolumuzu çizeceğiz. Hakkımız olanı alana kadar mücadelemizden geri adım atmayacağız. Bize vadedilen sürede söylenilenler yapılmaz ve üretici mağdur edilirse şok eylemler yaparak hakkımız aramaya devam edeceğiz. Eğer herhangi bir gelişme olmazsa hükümetin beklemediği daha büyük eylemler de kapıda.”

Hayvan Üreticileri Başkanı Naimoğluları: Salı günü ödeme yapılacağı söylendi

Göreve atanmasının 3. günü Kıbrıs Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret eden Tarım,  Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’ye birliğin sorunlarını ve beklentilerini ilettiklerini dile getiren Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, önümüzdeki hafta Salı günü Tarım Bakanı’yla birlikte geniş çaplı bir toplantı gerçekleştireceklerini hayvancı ve üreticinin sorunlarını derinlemesine masaya yatıracaklarını söyledi.

“İsteyen para, isteyen arpa alacak”

Önümüzdeki hafta Salı günü Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’den bir miktar ödeme yapılacağı sözü aldıklarını dile getiren Mustafa Naimoğluları, “Kendisiyle telefon ile de görüştük. Önümüzdeki hafta bazı ödemeleri yapacaklarını söyledi. Sayın bakan çiftçinin Doğrudan Gelir Desteği’ni, küçükbaş hayvancının Doğrudan Gelir Desteği’nin bir kısmının parasını ödeyeceğini söyledi bize” dedi. Tarım Bakanı Erkut Şahali’nin çiftçi ve hayvancıya yapacağı ödeme şeklinin bir kısmının para bir kısmının yem-arpa olabileceğini söyleyen Naimoğluları, “İsteyen üretici yem alacak, isteyen üretici parasını alacak” dedi.

Mazot desteği paralarının da bir kısmı

Naimoğluları sözlerini şöyle sürdürdü: "Sn. Bakan mazot desteğinin bir kısmının tamamı değil ama yarısının ödeneceğini ortaya koydu. Salı'dan sonra kimlerin ödeneceğini göreceğiz ve paylaşacağız. Geniş çaplı toplantı yapacağız ve  ödemelerin ne şekilde yapılacağını masaya yatıracağız. Bize yapılan açıklamalarda bazı ödemelerin yapılacağını dile getirdi.”

“Para yok diye karşımıza çıkmasınlar”

"Salı günü Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’yle yapılacak toplantı sonucunda herhangi bir ödeme çıkmaması durumunda daha büyük eylemler kapıda" diyen Naimoğluları, Bakan Şahali'ye "Ödeme olmazsa size verecek zamanımız ve tanıyacak süremiz yoktur, hayvancının üreticinin artık ayakta kalmaya gücü kalmadı” dediklerini anlattı.  Mustafa Naimoğluları konuşmasını şöyle tamamladı: “Ödeme yapılmazsa ağır eylemlere başlayacağız. Bizim için fark etmez hükümet aynı sadece bakan değişmiştir. Verecek tek günümüz yoktur. Para yoktur diye açıklama yapıp, karşımıza çıkmasınlar. Hayvancı, çiftçi tarlada mandıralarda geçimini sürdürmek için mücadele veriyor. Önümüzdeki hafta ödeme yapılmazsa en ağır şekilde eylemler tekrar başlayacaktır.”   

Kaynak: Yeni Bakış