Çiğdem AYDIN 

Kuzey Kıbrıs genelinde, tüm anayolların aydınlatma lambaları bir haftadan beri yanmıyor. Elektrik Kurumu, 543 bin 577 TL tutarındaki borcun ödenmesi için Karayolları Dairesi’ne sürekli uyarılarda bulunulduğunu, ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını iddia ediyor.

Polis subaylığından kısa bir süre önce emekli olan 61 yaşındaki Osman Aydın’ın, önceki akşam park halindeki kamyonete arkadan çarparak hayatını kaybetmesinin ana nedenlerinden biri olarak, olay yerinde herhangi bir aydınlatmanın bulunmaması gösteriliyor. 

Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; yaşanan acı olay sonrasında harekete geçen Karayolları Dairesi yetkilileri, Kıb-Tek’e olan 543 bin 577 TL tutarındaki borcu dün kurumun veznesine yatırdı.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer gerekli işlemlerin tamamlanması halinde ana yollardaki aydınlatma elektriğinin bağlanacağını ve sorunun ortadan kalkacağını söyledi. Cesurer “yolların karanlıkta kalması nedeniyle trafik kazalarının olabileceğini biliyoruz. Ama Osman Aydın’ın hayatını kaybettiği yerde elektrik direği dahi yoktu. Dolayısıyla bunun sorumluluğunu bizde aramasınlar. Muhatap karayolları Dairesi’dir” dedi.

Cesurer şöyle dedi:

“Ülkemizdeki trafik sorunları ve hatta ölümlü kazalar hepimizi üzüyor. Yalnız burada karanlıktı derken sanıyorum elektrik kesikti denmek isteniyor ama kazanın olduğu noktada elektrik direği dahi yoktur ve aydınlatma karayolları tarafından yapılmamıştır . 

Kullanılan elektrik bedelini vatandaşlar ödemediğinde nasıl kesinti yapıyorsak, belediyeler ve devlet kurumları için de aynısını yapıyoruz. Önemli olan herkesin sorumluluk içinde hareket etmesi ve borçları zamanında ödemesidir.

İlk sırada Lefkoşa 

Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; ülke genelindeki tüm belediyelerin, KIB-TEK’e olan borç miktarları ise  122 milyon TL’ye ulaştı. Borç sıralamasında ilk sırayı başkent Lefkoşa, son sırayı ise 104 bin TL ile Serdarlı alıyor.

İşlte ilk beş sıradaki belediyeler:

Lefkoşa Türk Belediyesi: 24 milyon 100 bin TL. 

Girne Belediyesi: 23 milyon 780  bin Tl. 

Güzelyurt Belediyesi: 16 milyon 45 bin TL. 

Lefke Belediyesi: 16 milyon TL.

Mağusa Belediyesi: 7 milyon 540 TL