“HASTANEDE TEDAVİ YERİNE STRES”: Diyabetlilerin hastanelerde yaşadıkları zorluklara dikkat çekiliyor. Cengiz Topel Hastanesi’nde aylardan beridir diyabetlilere bakacak bir dahiliye uzmanı bulunmadığı belirtildi. Detay Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Koordinatörü Caner Arca, diyabetlilerin stres yaşamalarının, şeker oranlarının yükselmesi ve düzene girememesine yol açtığına dikkati çekti ve diyabetlilerin Cengiz Topel Hastanesi’nde hem stres yaşadığı hem de perişan olduğunu vurguladı.

“DERNEĞİN GÖNÜLLÜLERE İHTİYACI VAR”: Diyabet hastalarının derneği konumundaki Kıbrıs Türk Diyabet Derneği’nin faaliyetlerinde aktif rol alabilecek gönüllülere de ihtiyaç olduğunun altını çizen Arca, “Bu gönüllüler gün gelecek yönetim kurulunda görev alacak kişiler olacak” dedi.

Rana SARRO
Cengiz Topel Hastanesi’nde aylardan beridir diyabetlilere bakacak bir dahiliye uzmanı bulunmadığı belirtiliyor. Diyabet riskinin en yüksek olduğu ülke Kıbrıs olmasına rağmen, toplumda diyabet bilincinin olmadığını gündeme getiren Detay Gazetesi, bu kez diyabetlilerin karşılaştıkları zorluklar ve derneğin ihtiyaçlarını sorguladı.

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Koordinatörü Caner Arca, diyabetlilerin stres yaşamalarının, şeker oranlarının yükselmesi ve düzene girememesine yol açtığına dikkati çekti ve diyabetlilerin Cengiz Topel Hastanesi’nde hem stres yaşadığı hem de perişan olduğunu vurguladı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ise, park sorununun içinden çıkılmaz bir duruma geldiğine işaret eden Arca, bu durumun özellikle yaşlı hastalar için çileye dönüştüğünü kaydetti.

Caner Arca, Derneğin çalışmalarının önünün açılması, kolaylık sağlanması, diyabetlilerin hastanelerde yaşadıkları zorluklara çözüm üretilmesinin haricinde devletten herhangi bir taleplerinin bulunmadığını da söyledi.

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği’nin en temel ihtiyacının ise, çalışacak zamanı olan ve bu çalışmalar için zaman ayırabilecek gönüllüler olduğunu belirten Caner Arca, “Bu gönüllüler gün gelecek yönetim kurulunda görev alacak kişiler olacak” dedi.

Diyabet riskinin en yüksek olduğu ülke Kıbrıs olmasına rağmen, toplumda diyabet bilincinin olmadığını anlatan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Koordinatörü Caner Arca, Detay Gazetesi’nden Rana Sarro’nun, ‘Derneğin ihtiyaçları, karşılaşılan engeller ve devlet desteği var mı?’ sorusunu da yanıtladı.


“GÜÇ BİRLİĞİ’NE İHTİYAÇ VAR”

Diyabet Derneği’nin, güç birliğine ihtiyacı olduğunu kaydeden Arca, “büyüdükçe etkinliklerimiz daha çok, farklı ve daha kaliteli olacak. Bu da derneğimizi çekim noktasına getirecek.  Yapmamız gereken gönüllü çalıştırabilme yönünde kendimizi geliştirmektir. Bir diğer ihtiyacımız da basınla olan ilişkilerimizi düzenleyecek, sadece yapacaklarımızı duyurmak değil fakat yaptıklarımızı da haber yapabilecek, bunun için de etkinliklerimize katılabilecek birilerine ihtiyacımız var. Bunların bulunması bizim önümüzü açacaktır” dedi.

“DEVLET KURUMLARINI YANIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Diyabet Derneği’nin çalışmalarını engelleyen durumlar olduğunu anlatan Caner Arca, “yönetimin gönüllülerden oluşması, herkesin çalışıyor olması, çalışmaların önünde bir engel olabiliyor” diye konuştu. Arca, Diyabet Derneği olarak devlet kurumlarını yanlarında görmek istediklerini de ifade etti.

“DİYABETLİLERE BAKACAK BİR DÂHİLİYE UZMANI YOK”

Cengiz Topel Hastanesinde aylardır diyabetlilere bakacak bir dahiliye uzmanı çalıştırılmadığını da belirten Caner Arca, “Diyabetliler perişanları oynuyorlar. Cengiz Topel olmazsa bari Güzelyurt’ta olsun. O da yok. Ne yapacak bu insanlar? Lefkoşa yollarına mı düşsünler? Yaşlı başlı insanlara yazık değil mi? Diyabetlilerin stres yaşamaları demek şekerlerinin yükselmesi, düzene girememesi demektir. Sağlık Bakanımızın ‘yetkisi olmadığına, sözünü geçiremediğine’ inanmak istemiyoruz. Böyle bir ihtimali düşünmek bile istemiyoruz. Bu sorun acilen çözülmelidir” dedi.

“DEVLET HASTANESİ’NDE PARK SORUNU”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ise, park sorununa işaret eden Arca, “park sorunu içinden çıkılamaz bir duruma geldi. Bu durum herkes için ama özellikle de yaşlı hastalar için gerçek bir çiledir. Arabalar nerede ise üst üste park edecekler. Devlet bizim çalışmamız için önümüzü açsın, kolaylık sağlasın, diyabetlilerin hastanelerde yaşadıkları zorluklara çözüm üretsinler yeter. Bizim yanımızda dursalar, çalışmalarımızı yapabilmemiz için bize kolaylıklar sağlasalar, çok daha etkin olabileceğiz” diye konuştu.